Nato-johtaja Stoltenberg vakuuttaa, että pääministeri Orbán ottaa Ruotsin mukaan liittoumaan.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa puhuneensa muutama päivä sitten Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa, joka vakuutti hänelle, että Unkarin parlamentti hyväksyy Ruotsin jäsenyyden pian kevätistuntokauden alettua.
Ruotsin Nato-jäsenyys on ollut jo jonkin aikaa Unkarin parlamentin käsittelyssä, mutta päätöstä ei ole tehty, vaikka maanantaina pidettiin ylimääräinen parlamentin istunto, johon hallituspuolueen kansanedustajat eivät kuitenkaan osallistuneet. Tämä on asettanut Orbánin yhä suuremman paineen alle kansainvälisten virkamiesten taholta.
Stoltenberg piti keskiviikkona Brysselissä yhteisen lehdistötilaisuuden Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin kanssa – yhdysvaltalaisneuvonantaja saapui Belgian pääkaupunkiin päivää aiemmin. Tiedotustilaisuudessa keskusteltiin muun muassa Ukrainasta, mutta myöhemmin The Washington Post kysyi häneltä Ruotsin EU-jäsenyydestä.
Toimittaja muistutti, että Unkarin hallitus oli luvannut, että se ei ole viimeinen, joka tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Näin kuitenkin kävi, eikä vieläkään ole tiedossa, milloin Ruotsista tulee liittouman jäsen. Hän lisäsi myös, että jotkut Yhdysvaltain lainsäätäjät ovat jo ehdottaneet Unkarin vastaisia pakotteita Ruotsin jäsenyyden viivyttämisestä, ja kysyi kahdelta virkamieheltä, luottavatko he edelleen Unkariin.
Vastauksessaan Stoltenberg teki selväksi, että hän uskoo Ruotsin voivan liittyä liittoutumaan pian.
”Puhuin (pääministeri Orbánin) kanssa muutama päivä sitten, ja hän teki hyvin selväksi, että hän tukee voimakkaasti Ruotsin liittoutuman jäsenyyttä. On myös selvää, että Unkarin parlamentti ei ole nyt istunnossa, mutta se kokoontuu uudelleen helmikuun lopussa, ja viesti oli, että pian sen jälkeen he tekevät päätöksen Ruotsin ratifioinnista, joten odotan, että Ruotsista tulee täysjäsen lähitulevaisuudessa”, Stoltenberg sanoi.
Sullivan oli vastauksessaan jyrkempi ja osoitti, että Yhdysvaltojen kärsivällisyys ei ole rajatonta:
”En siis aio seistä täällä tänään ja esittää erityisiä uhkauksia tai spekulaatioita toimista, joihin ryhtyisimme myöhemmin. Mutta kärsivällisyytemme tässä asiassa ei tietenkään voi olla rajaton. Jatkamme siis asian tarkkailua, mutta toivomme, että asiaan saadaan rakentava ratkaisu lähiaikoina”, hän sanoi.
Lähde: Remix