Kotimaa Politiikka Uutiset

VATT: Kaivosveron uudistamisessa rima on asetettu liian alas

Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän valmistelema pohjamuistio kaivosveron uudistamiseksi on kunniahimoton. Muistiossa käsitellään eri veromallien ominaisuuksia puutteellisesti ja vinoutuneesti, arvioi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) juuri valmistuneessa lausunnossaan.

Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi kaivosveron uudistaminen, ja yli 58 000 allekirjoittajan kansalaisaloitteen seurauksena veron uudistamisesta on myös eduskunnan talousvaliokunnan lausuma.

Kaivosverotus on haluttu uudistaa, koska nykymallin on katsottu antavan kaivosyhtiöille kohtuuttoman edulliset mahdollisuudet hyödyntää Suomen uusiutumattomia mineraaliveroja moneen muuhun kehittyneeseen maahan verrattuna. Taustalla on muun muassa kaivosyhtiö Terrafamen toiminnasta joitakin vuosia sitten paljastuneet ongelmat.

Kaivosveron toteuttamisessa on kaksi eri päämallia: ns. rojaltivero ja ns. voittovero. Rojaltiverossa verotuloja kerätään louhitun malmin tai mineraalin painon tai arvon mukaan. Voittoverossa puolestaan verotetaan kaivosyhtiön toiminnan voittoa. Rojaltiverolla verotetaan siis tuotannon bruttopainoa tai -arvoa. Voittoverolla verotetaan kaivostoiminnasta syntynyttä voittoa. Hallituksen tavoitteena on kerätä vuosittain kaivosverolla 25 miljoonaa euroa.

Virkamiestyöryhmä pitää rojaltiveroa sopivampana, mutta VATT:n lausunnon laatineen, veropolitiikan johtavan tutkijan Seppo Karin mukaan voittovero olisi monella tapaa perustellumpi malli.

”Työryhmä pitää rojaltiveroa Suomeen sopivampana, koska se on työryhmän arvion mukaan hallinnollisesti helpompi toteuttaa. Tämä ei ole kestävä peruste veropolitiikan rakentamiselle. Sitä paitsi voittoveron toteuttaminen on yhtä helppoa tai vaikeaa kuin rojaltiveron. Myös suomalaiset kaivosyritykset pitävät voittoveron toteuttamista osaltaan hyvin yksinkertaisena”, arvioi VATT:n Seppo Kari.

Työryhmä pitää myös tärkeänä sitä, että rojaltiverossa tuottoa alkaa tulla heti, kun louhinta alkaa. Voittoverossa tuottoa tulee vasta siinä vaiheessa, kun kaivostoiminnasta syntyy voittoa.

”Työryhmä näyttäisi korostavan tasaisen matalan tuoton saamista nopeasti, mutta voittoveron verotulopotentiaali on huomattavasti suurempi. Metallien maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet esimerkiksi keväästä 2020 kevääseen 2021 huimat 85 prosenttia”, taustoittaa VATT:n Seppo Kari.

Rojaltiverotuloihin eivät maailmanmarkkinahinnat juuri vaikuta, mutta voittoverotuloihin sitäkin enemmän. Esimerkiksi metallien hintojen nousu 50 prosentilla kuusinkertaistaisi verotulot.

”Matalien hintojen aikana louhinnan arvo on ollut vähintään miljardi euroa. Tästä maksettaisiin voittoveroa 20 prosentin verokannalla noin 20 miljoonaa euroa. Esimerkiksi 50 prosentin hinnannousu voisi tuottaa jopa 120 miljoonaa euroa verotuloja. Tätä ulottuvuutta työryhmä ei huomioi lainkaan”, huomauttaa Seppo Kari.

”Työryhmä asettaisi rojaltiveron hyvin matalaksi, noin yhden prosentin suuruiseksi ja katsoo, että tällä olisi hyvin vähän haittaa yritystoiminnalle. Kun rojaltiveroa maksetaan myös heikosti kannattavasta ja jopa tappiollisesta toiminnasta, voittoveroa maksetaan vain toiminnan voitosta. Voittoveroa ei siten voi pitää yritystoiminnalle haitallisempana. Tätä mieltä ovat myös kaivosalan suomalaiset yritykset, tiivistää Seppo Kari.

Hallitus teki vuoden 2022 talousarvioneuvotteluissa linjauksen veron käyttöönotosta vuonna 2023. VATT:n lausunto löytyy lausuntopalvelu.fi -portaalista.

Lähde: VATT

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peke

Tietysti, suomi haluaa mennä Kongoakin alemmas, onhan Kongo sentään ihanassa eksoottisessa Afrikassa, hallituksemme feministien mielipaikassa ja verorahojemme loppusijoituspaikkassa. EU tosin vetää siitä välistä ison siivun, ja kohta myös NATO/USA.

Sami

Veroparatiisiin rekisteröidyn kaivosyhtiön ei tarvitse maksaa veroa.

Esim: kaivosyhtiö ostaa tuotannon itse omistamaltaan veroparatiisiin rekisteröidyltä firmalta, ja maksaa tuotannosta niin suurta palkkiota, ettei kaivosyhtiön käteen jää pennin hyrrää = nolla voitto/nolla vero.

Onnea! I love EU 😀

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Sami
juha II

Laissa on erityisesti ajateltu pääministeri Sanna Marinin hallituksen isäntiä. Eli ylikansallisia suutyhtiöitä, jotka EU:n ja globalistisen unelman mukaisesti pääsevät raiskaamaan vapaasti suomalaista luontoa. Tätä ”yritystoimintaa” tukee vielä täysin palkein Suomen valtio avokätesesti taloudellisesti. Kun on kaivosyhtiö on rymynnyt kuin ”sika rukiissa” aikansa. Lähtee se lätkimään kuin paroni piikatytön siunattuun tilaan ensin paukautettuaan.

Merkille pantavaa on se, eftä uzseimmat alueet ovat olleet ympäristöministeriön julistamia suojelualeita ja ”herkkiä” luontoarvoltaan jonne EI ole ainoallakaan suomalaisella kaivosyhtiöllä tai vaskoolinsa kanssa olevalla yksityishenkilöllä mitään asiaa tekemään korvaamatonta tuhoa!

Jegros

Ei kai se suomalaisen luonnon raiskaus ole kuitenkaan niiin pahaa kuin venäjän kaivoksissa ja eikös rajat pitäsi laittaa jo vähitellen kiinni niiltä venäläisiltä jotka saattavat armeijasta lomailla lasten raiskauksien teemoilta suomessa? Et kuitenkaan ole tuominnut venäjän raiskausarmeijaa joka kuitenkin mukaasi haluaa suomeen tulla raiskaamaan lapsia jos suomi ei tee sitä sun tätä venäjän vaatimaa, eikös tuo suomalaisiin lapsiin kohdistunut venäläisten raiskausuhkaus ole kuitenkin hieman vakavampi kun vahingot eivät ole paikallisia vaan koskee jokaista suomalaista?

Kolmossivun tyttö

Mietin vain, miksi kaivokset on annettu ulkomaisille kaivosyhtiöille puoli-ilmaiseksi. Ainakin sarjakuvissa kaivosyhtiöiden toimintaa on kuvattu mafiosomaiseksi, rikolliseksi ja väkivaltaiseksi. Onko päättäjämme lahjottu ja peloteltu puolikuoliaiksi. Tai no nykyisten päättäjiemme tietoisuudella pelkkä lahjonta lie riittänyt. Tässä taas yksi hirvittävä epäkohta, josta Suomessa vaietaan.

Tuumailija

Koeporausluvat eivät maksa montaa tonnia/ reikä, julkisista asiakirjoista (GTK) selviää maa/kallioperän sisältämät pitoisuudet koko suomen alueelta ja ovat ilmaiseksi saatavilla, kaivosoikeus ei maksa kuin á100.000€. Vastaan tullaan sillä että rakennetaan kaivosalueelle infra valtion piikkiin eli tiet, vedet, sähköt ja vielä joka vuosi tukiaisia on tarjolla kottikärri kaupalla.

Todellisuudessa suomen valtio saa takaisin verotuloina vain työntekijöiden palkkaverotuksesta, itse firmat eivät maksa jalostamattomasta malmiaineksesta rinttiäkään ja se viedään kolmansiin maihin jalostettavaksi. Kaivosyritykset ovat myös pääyhtiöiden sisaryhtiöitä, jolloin näiden tileille ei juuri suuria summia laskuteta, jolloin tilikirjoissa ei näy merkittävää verotettavaa voittoa joka tilitetään taasen emoyhtiön tileille ulkomailla.

Mutta on kyllä huomattu kuinka hyvin matematiikka sujuu päättäjiltä, kun myivät kahvirahahintaan ”tuottamattoman” valtionyhtiön toimen Yaralle, kohta menee Fortumikin saksalaisille kun hetki fuusioidaan ja saadaan uusi jalostamo hollannissa valmiiksi.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
Sami

Kaikissa korruptoituneissa vieraan vallan siirtomaissa on kysytty ihan samaa.

Eka Kettunen

Halvalla menee malmit maailmalle lopullisesti ja mahdollisesti pilataan vielä ympäristö siinä samalla.

Pääasia sentään ettei Suomen valtio ryhdy enää mitään yritystoimintaa kaivoksilla harrastelemaan tai jos ryhtyy, niin reilusti vaan nimeksi sitten Kankkulan kaivo Oy Ab. Nomen est omen.

Ilkka Forsten

Nomen est omen. Mies ei ole omena.. Vielä kun löydettäisiin oikein kunnon litiumesiintymä niin voitaisiin laittaa suomi tunkioksi, ja kansalle haittaverot ympäristön tuhoamisesta.

Joku

Eikö se oo sama poistaa rima kokonaan, ja unohtaa koko juttu. Suomihan on kokoaan rikkaampi.