Kotimaa Politiikka Rikos

Varsinais-Suomen käräjäoikeus teki tällä viikolla päätöksen laite-etsinnän lainmukaisuudesta, joka ei miellytä poliisia

Kuvituskuvat: Wikimedia Commons ja kuvakaappaus youtube.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi päätöksensä poliisin suorittaman laite-etsinnän lainmukaisuudesta, joka ei välttämättä miellytä poliisiviranomaisia.

Päätös heittää epäilyksen varjon poliisin rikostutkinnan lainmukaisuuden ylle laajemminkin. Tapauksen vaikutukset voivat vielä heijastua useisiin rikostutkintoihin, kuten muun muassa Suomenlahden kaapelituhon tutkintaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli, millä edellytyksillä poliisi voi tutkia epäillyn matkapuhelimen ja muiden laitteiden sisältöä.

Keskusrikospoliisi oli tutkinut epäillyn matkapuhelinten, kannettavan tietokoneen ja tablettilaitteen sisältöä. Häntä epäillään kunnianloukkauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Epäilty valitti käräjäoikeuteen laite-etsinnästä. Hänen mukaansa etsintä oli lainvastainen.

Epäillyn valitusta oikeudessa hoiti asianajaja Markku Fredman. Hänen aiemmin käsittelemänsä jutut ovat vaikuttaneet yksittäistapausta laajemminkin laintulkintoihin.

Käräjäoikeus ratkaisi asian Fredmanin edustaman henkilön eduksi.

Asiassa oli muun muassa kyse siitä, oliko laite-etsinnän toteuttamispäätös lainmukainen.

Poliisi voi suorittaa laitteen etsinnän omasta päätöksestään, jos tietyt muut edellytykset täyttyvät, kunhan päätöksen tekee pidättämiseen oikeutettu virkamies. Usein tästä päättää tutkinnanjohtaja.

Keskusrikospoliisi oli tehnyt juuri näin. Se noudatti kansallista lainsäädäntöä.

Kansallista lainsäädäntöä ei kuitenkaan sovelleta, jos se on ristiriidassa Euroopan unionin oikeuden kanssa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti tehdä niin.

Euroopan unionin tuomioistuin antoi viime lokakuussa ennakkoratkaisun matkapuhelinten sisällön tutkimisen edellytyksistä. Kaikkien EU-jäsenvaltioiden on noudatettava tuomioistuimen linjauksia.

Erityisen merkittävää tuomiossa on se, että poliisin on lähtökohtaisesti haettava etukäteen lupa tuomioistuimelta tai muulta riippumattomalta hallintoelimeltä matkapuhelimen sisällön tutkimiseen. Suomessa näin ei menetellä.

EU-tuomioistuimen mukaan pääsy matkapuhelimen sisältämiin tietoihin voi mahdollistaa tarkkojen johtopäätösten tekemisen henkilön yksityiselämästä. Kyse voi olla erittäin vakavasta puuttumisesta perusoikeuksiin.

EU-tuomioistuimen päätös on nostamassa kynnystä laite-etsintöihin. Suomessa etsintöjä on voitu tehdä poliisin päätöksellä hyvin vähäisistäkin rikoksista.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus otti ratkaisussaan EU-oikeuden huomioon.

Käräjäoikeus katsoi, että keskusrikospoliisilla ei ole toimivaltaa päättää laite-etsinnästä rikoksesta epäillyn matkapuhelimiin ja muihin laitteisiin.

Käräjäoikeus katsoi myös, että poliisin etsinnän ulottamista kaikkiin epäillyn laitteisiin ei voitu pitää hyväksyttävänä suhteellisuusperiaate huomioon ottaen. Osa laitteista oli hänen perheenjäsentensä käytössä ja osa oli hänen työnantajansa omaisuutta.

Poliisi määrättiin hävittämään jäljennökset laitteiden sisällöstä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun poliisin suorittama laite-etsintä on todettu lainvastaiseksi tuoreen EU-tuomioistuimen ratkaisun perusteella.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Keskusrikospoliisi kertoi tällä viikolla, että se todennäköisesti valittaa käräjäoikeuden päätöksestä.

”Vaikutukset erityisesti rikostutkintaan olisivat merkittävät, jos käräjäoikeuden laintulkinta jäisi voimaan. Se toisi tutkintoihin viiveitä ja lisäisi viranomaisten työmäärää huomattavasti”, sanoo keskusrikospoliisin poliisilakimies Tommi Reen.

Aika näyttää, millaiseksi oikeuskäytäntö lopulta muodostuu, mutta ainakin asianajaja Markku Fredman on luottavainen.

”Pidän täysin selvänä, että tämä ratkaisu vahvistettaisiin ylemmissä oikeusasteissa”, Fredman sanoo.

Miksi tämä tapaus on merkittävä?

Siksi, että poliisi ja muut esitutkintaviranomaiset ovat tehneet laite-etsintöjä vastaavalla tavalla monessa muussakin rikostutkinnassa. Vuonna 2023 viranomaiset tekivät keskimäärin 25 laite-etsintää päivässä.

Epäilemättä näin on ollut myös Suomenlahden kaapelituhon tutkinnassa, jos ja kun poliisi on käynyt läpi Eagle S-aluksen ja sen miehistön laitteiden sisältöjä.

Jos Varsinais-Suomen käräjäoikeuden päätös jää pysyväksi linjaukseksi, jatkossakin monissa esitutkinnoissa hankitaan todistusaineistoa EU-oikeuden vastaisella tavalla.

Laite-etsintöjen lainmukaisuudesta voi muodostua kuuma kysymys lähitulevaisuudessa, kun rikosepäilyjä käsitellään oikeusistuimissa.

Poliisi ja oikeusministeriö ovat syksystä lähtien pohtineet, millaisia muutoksia EU-tuomioistuimen päätös Suomelta vaatisi. Pohdinta jatkui tällä viikolla, Helsingin Sanomien mukaan.

Poliisijohdon ja ministeriön pitäisi jo pystyä lausumaan, miten ongelma aiotaan ratkaista.

Tilanne alkaa olla kestämätön. Ei saa olla mitään epäselvyyttä siitä, puuttuuko poliisi päivittäin kansalaisten yksityisyyteen laillisesti vai laittomasti.

Lähde: Helsingin Sanomat

Lue lisää aiheesta:
Tilaa
Ilmoita
0 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset