Torstaina Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa kaikkien EU-maiden johtajat sopivat, että Ukrainalle lähetetään uusi 50 miljardin euron EU:n veronmaksajien rahoittama tukipaketti Venäjän vastaisen sodan jatkamiseksi. Unkari vastusti sopimusta siitä lähtien, kun sitä ehdotettiin vielä muutama päivä sitten, mutta perääntyi viime hetkellä ja suostui sopimukseen.
Mikä lopulta muutti Unkarin mielen, ei ole täysin selvää, mutta maata on painostettu kovasti, ja sitä on uhattu äänioikeuden menettämisellä EU:n parlamentissa. On painostettu niin ankarilla pakotteilla, että ne upottaisivat koko Unkarin talouden.
Pääministeri Viktor Orbán kirjoittaa kuitenkin X:ssä, että on saatu takeet siitä, ettei jäädytettyjä unkarilaisia EU-rahoja päädy Ukrainaan, ja että sopimuksen matkan varrelle on pystytetty tarkastuspisteitä, jotta päätöstä voidaan harkita uudelleen tai tarkistaa. Orbánin mukaan ei tarvita lisää sotarahaa vaan tulitauko ja rauhanneuvottelut.
Mission accomplished. Hungary’s funds will not end up in Ukraine and we have a control mechanism at the end of the first and the second year. Our position on the war in Ukraine remains unchanged: we need a ceasefire and peace talks. pic.twitter.com/vui5NxPzGw
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) February 1, 2024
Vaikka Unkari on ainoa EU-maa, joka on yksimielisesti vastustanut valtavaa rahansiirtoa, myös muiden maiden yksittäiset puolueet ja puolueryhmät, kuten Ruotsin ruotsidemokraatit, ovat esittäneet kritiikkiä.
Ne ovat viitanneet siihen, että Ukrainan julkishallintoa vaivaa vakava ja laajalle levinnyt korruptio. Juuri toissa päivänä paljastui, että lähes 450 miljoonaa euroa vastaava summa, joka oli tarkoitus käyttää Ukrainan sodan aseistamiseen, päätyi sijaan korkeiden valtion virkamiesten taskuihin.
Tästä näkökulmasta, mutta myös perusteellisemmin, on pidetty vääränä tai jopa luvattomana ottaa näin paljon rahaa verovaroin rahoitetusta EU:n talousarviosta tällaiseen tarkoitukseen. Sen sijaan kriitikot ovat kannattaneet sitä, että rahat lainattaisiin EU:n budjetin ulkopuolelta ja tarjottaisiin myös Ukrainalle lainana.
Ukrainan tuki koostuu 17 miljardin avustuksesta ja 33 miljardin lainasta. Ukrainaa tuetaan nyt ensimmäistä kertaa myös suorilla avustuksilla lainamuotoisen tuen rinnalla.
Jos Unkari olisi jatkanut kieltäytymistä ja jos uhkausta, jonka mukaan sen parlamentin jäseniltä riistettäisiin äänioikeus niin sanotun 7 artiklan säännön liiallisen tulkinnan vuoksi, sitä ei olisi pantu täytäntöön, ja ehdotus olisi epäonnistunut, koska päätöksen on oltava yksimielinen. Tällöin olisi pitänyt keskustella muista ratkaisuista Ukrainan tukemiseksi sodassa Venäjää vastaan.
”Meillä on sopimus. Yksimielisyys. Kaikki 27 johtajaa sopivat EU:n talousarviosta otettavasta 50 miljardin euron lisätukipaketista Ukrainalle. Näin Ukrainalle saadaan pitkäaikainen ja ennakoitavissa oleva rahoitus. EU ottaa johtoaseman ja vastuun Ukrainan tukemisesta. Tiedämme, mistä on kyse”, Euroopan neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoittaa X:ssä.
We have a deal. #Unity
All 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget.
This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine.
EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024
Zelenskyi kiittelee
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää EU:ta 50 miljardin EU:n veronmaksajien rahoittamasta tukipaketista.
”Kiitollinen Michelille ja EU:n johtajille. EU:n jatkuva tuki Ukrainalle vahvistaa pitkän aikavälin taloudellista ja rahoituksellista vakautta, mikä on vähintään yhtä tärkeää kuin sotilaallinen apu ja Venäjän vastaiset pakotteet”, hän kirjoitti X:ssä.
Grateful to @CharlesMichel and EU leaders for establishing the €50 billion Ukraine Facility for 2024-2027.
It is very important that the decision was made by all 27 leaders, which once again proves strong EU unity.
Continued EU financial support for Ukraine will strengthen…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 1, 2024
Lähde: