Eurooppa Politiikka

Unkari ottaa vastaan yhdysvaltalaisia hävittäjiä – myös sellaisia, jotka pystyvät kuljettamaan ydinkuormaa

USAF Fairchild A-10C Thunderbolt II 80-0258 aka "Warthog". Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0.

Unkari on ollut ja on edelleen luotettava Naton jäsen.

Telegraph kirjoitti viime tiistaina, että Unkarin Kecskemétin lentotukikohtaan tehdään parannuksia. Raporttien mukaan tukikohtaan sijoitetaan Yhdysvalloissa valmistettuja F-15 Eagle -hävittäjiä, jotka voivat kuljettaa amerikkalaisia B61-12-ydinpommeja. Yhdysvallat saattaa myös lähettää sinne A-10 Warthog -lähitukilentokoneita ja C-5 Galaxy -kuljetuskoneita.

Yhdysvallat ja Unkari sopivat jo heinäkuussa 2021, että amerikkalaiset joukot voivat käyttää Kecskemétin ja Pápan lentotukikohtia, ja vielä joulukuussa 2021 tehtiin toinen sopimus, jossa Tatan ja Várpalotan varuskunta- ja harjoitusalueet nimetään ”sovituiksi tiloiksi ja alueiksi” maiden vuonna 2019 tekemän puolustusyhteistyösopimuksen mukaisesti ja joka mahdollistaa amerikkalaisjoukkojen ”pääsyn näihin tukikohtiin ja niiden käytön yhteistyössä Unkarin puolustusvoimien kanssa”.

Viime maaliskuussa pidetyssä huippukokouksessa hyväksyttiin uusien joukkojen sijoittaminen Unkariin, Bulgariaan, Romaniaan ja Slovakiaan, ja viime heinäkuussa Nato korosti sitoutumistaan itärintaman vahvistamiseen.

”Liittoutuneet ovat vahvistaneet Naton etupainotteista läsnäoloa perustamalla monikansallisia taisteluosastoja Bulgariaan, Viroon, Unkariin, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Romaniaan, Slovakiaan ja Unkariin. Ne ovat myös lähettäneet lisää laivoja, lentokoneita ja joukkoja Naton itäiselle sivustalle, joka ulottuu Itämereltä pohjoisessa Mustallemerelle etelässä”, Naton verkkosivuilla lukee.

Myös Naton uudet jäsenet Suomi ja Ruotsi ovat avainasemassa näissä ponnisteluissa.

Euroopassa on noin 100 000 amerikkalaista sotilasta, mukaan lukien 20 000 Venäjän hyökkäyksen jälkeen lähetettyä sotilasta, ja noin 40 000 Naton sotilasta, jotka palvelevat pääasiassa liittokunnan itärintaman turvaamiseksi.

Saksan liittovaltion tiedustelupalvelun johtaja Bruno Kahl varoitti juuri eilen Saksan parlamentin, Bundestagin, parlamentaarisen valvontakomitean kuulemistilaisuudessa Venäjän suorasta sotilaallisesta uhasta ja siitä, että Vladimir Putin voi iskeä Natoon lähivuosina.

Unkarin puolustusministeri Kristóf Szalay-Bobrovniczky sekä Unkarin hallitus kokonaisuudessaan ovat toistuvasti todenneet, että Euroopan sotilas- ja puolustusvoimavarojen vahvistaminen on yksi Unkarin EU-puheenjohtajakauden painopisteistä.

Viime viikonloppuna ministeri onnitteli X -viestipalvelussa  uusia sotilaita: ”Lähes 1 200 reserviläistä vannoi tänään valan neljän kuukauden menestyksekkäimmän rekrytointikampanjan aikana. Kiitos rohkeudestanne ja omistautumisestanne!” hän sanoi. Asevelvollisuus on Unkarissa täysin vapaaehtoinen, vaikka muut maat ovat ottaneet asevelvollisuuden uudelleen käyttöön tai keskustelevat siitä.

Unkari on ollut Naton pitkäaikainen jäsen vuodesta 1999.

Lähde: Telegraph, Remix News

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Unkarin luotettavuus on vähän vaappuvaa. Kun Suomi ja Ruotsi hakivat jäsenyyttä, venytteli Unkari jäsenyyden hyväksymisen kanssa, etenkin Ruotsin hyväksymisen kanssa sotkemalla Nato-asiaan muita asioita ja yritti ajaa omia etujaan niissä muissa asioissa Nato-asialla kiristäen. Ei osannut pitää Nato-asioita Nato-asioina ja jättää muut asiat muiksi asioiksi.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman
Kääpä

Aika vaarallista sillä Unkari ei kyllä isommin ole ryssävastainen vaan päinvastaista joten usa työntää vihollisille arsenaalia, aivan kuten historissa auttoivat ryssiä kun nuo hyökkäsi Suomeen.