Uusimmat suunnitelmat ulkomaalaislain tiukentamiseksi koskevat vuosittain kymmeniä suomalaisia, joilla on ulkomaalainen puoliso.
Tuoreen lakiesityksen mukaan suomalaiset eivät saisi jatkossa tuoda ulkomaalaisia puolisoitaan Suomeen kuten ennen.
Hallituksen uusi lakiesitys annettiin eduskunnalle maaliskuussa. Ulkomaalaislakia on jo viime vuonna muutettu voimakkaasti muun muassa kansainvälisen suojelun osalta, ja nyt vuorossa on perheenyhdistäminen.
Mikäli lakiesitys hyväksytään, jatkossa EU:n ulkopuolelta tuleva puoliso voi saada oleskeluluvan Suomeen perhesiteen perusteella vain, jos hän on yli 21-vuotias. Mikäli Suomessa asuva puoliso ei ole Suomen kansalainen, myös häneltä edellytetään yli 21 vuoden ikää.
Lakiesityksessä muutosta perustellaan pakkoavioliittojen ja lumeavioliittojen ehkäisemisellä.
Vuoden 2021 alusta lähtien Maahanmuuttovirasto on myöntänyt yhteensä 403 ensimmäistä oleskelulupaa alle 21-vuotiaille suomalaisten ulkomaalaisille puolisoille. Jatkolupia on myönnetty yhteensä 236 kappaletta.
Lakimuutos koskisi myös tapauksia, joissa alle 21-vuotias henkilö on saanut ensin oleskeluluvan esimerkiksi työn perusteella, mutta hakee jatkolupaa perhesiteen perusteella Suomen kansalaisen puolisona. Vähimmäisikävaatimusta ei sovellettaisi tapauksissa, joissa alle 21-vuotias puoliso on jo saanut oleskeluluvan perhesiteen perusteella.
Lakimuutos koskisi siis vuosittain noin 100 suomalaista ja heidän nuoria puolisoitaan. Kaikkiaan Suomen kansalaisten puolisoille on haettu vuosina 2021-2024 yli 10 000 oleskelulupaa.
Osa lakiesitystä kommentoineista asiantuntijoista näkee ehdotuksessa myös haasteita.
Lakiehdotus asettaisi suomalaisen perheenkokoajan, eli puolison, muita edullisempaan asemaan, todetaan yhdessä lausunnossa. Myös sisäministeriön lausunnossa tunnistetaan tämä erityiskohtelu.
Toisaalta sisäministeriön lausunnossa todetaan, että vähimmäisikävaatimus edistäisi oleskeluluvan saavan puolison kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
Asiantuntijalausunnossa kritisoidaan myös sitä, että ulkomaalaislakia on muutettu tällä hallituskaudella useita kertoja pykälä kerrallaan eikä kokonaisuutena. Tämä saattaa johtaa laissa esiintyviin sisäisiin ristiriitoihin.
Perustuslakivaliokunta antoi esityksestä myönteisen lausunnon huhtikuun alussa. Mikäli laki hyväksytään, sen pitäisi tulla voimaan tämän kevään aikana.
Lähde: Helsingin Sanomat