Venäjän presidentti Vladimir Putin oli tarjonnut Ukrainalle useita ehtoja tulitauon ja neuvottelujen aloittamiseksi.
Ukrainan johtajan Volodymyr Zelenskyin avustaja Mihail Podoliak on hylännyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin perjantaina esittämän rauhanaloitteen, jonka mukaan se ei ollut ”realistinen”. Putin on kuvannut ehdotustaan yritykseksi lopettaa konflikti aloittamalla tulitauko ja aloittamalla kahdenväliset neuvottelut.
Venäjän ulkoministeriön johdon kanssa pitämässään kokouksessa Putin hahmotteli ehtoja, jotka pitäisi täyttää, jotta vihollisuudet voitaisiin välittömästi lopettaa ja aloittaa rauhanneuvottelut. Näihin kuuluvat ”Ukrainan joukkojen vetäytyminen Venäjän uusilta alueilta, jotka olisi tunnustettava kansainvälisesti, Kiovan lupaus olla liittymättä Natoon tai pyrkimättä hankkimaan ydinaseita sekä Venäjään kohdistuvien pakotteiden poistaminen”.
Putin korosti, että Moskova vaatii ”historian traagisen sivun kääntämistä ja suhteiden asteittaista palauttamista Ukrainan ja Euroopan kanssa”. Hän kuitenkin varoitti, että jos Kiova ja länsi kieltäytyvät ehdotuksesta, ne ovat vastuussa verenvuodatuksen jatkumisesta, kun taas tilanne taistelukentällä muuttuu entisestään ”ei Kiovan hallinnon etujen mukaisesti”.
Vastauksena Putinin ehdotukseen Podoliak kirjoitti X:ssä, että Venäjän presidentti ”ei tarjoa mitään todellista rauhanehdotusta eikä osoita halua lopettaa sotaa”. Ukrainan avustaja esitti Putinin suunnitelman kiteytyvän siihen, että ”Kiova luopuisi alueistaan ja suvereniteetistaan ja jättäisi itsensä suojattomaksi olemalla liittymättä Natoon”.
Hän jatkoi, että Moskovan suunnitelma oli ”täyttä huijausta” ja hylkäsi sen ”erittäin loukkaavana kansainvälistä oikeutta” ja ”tervettä järkeä” vastaan ja väitti Venäjän jatkavan konfliktia ”uusissa muodoissa”, jos Kiova hyväksyy minkä tahansa ehdotuksen kohdan.
Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kritisoi Putinin ehdotusta ja väitti, että pyyntö vetää Ukrainan joukot pois Venäjän miehittämiltä alueilta ei ollut osoitus hyvästä tahdosta vaan Moskovan halusta saavuttaa sotilaalliset tavoitteensa ja ”miehittää entistä enemmän Ukrainan alueita”.
Stoltenberg torjui Putinin ehdotuksen ja vannoi, että Naton jäsenet vahvistavat edelleen tukeaan Ukrainalle, sillä Saksassa ja Itä-Euroopan maissa sijaitsevat komentopaikat osallistuvat asetoimitusten koordinointiin maahan.
Moskova on paheksunut Putinin ehdotuksen hylkäämistä, ja ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova totesi, että Kiovan ja Naton kieltäytyminen osoittaa niiden halun ”riistää Ukrainan kansalta mahdollisuus rauhaan”.
Lähde: Big News Network
Tietääkseni Venäjä riisti Ukrainan kansalta mahdollisuuden rauhaan. Venäjä voisi palauttaa Ukrainan kansalle rauhan vetäytymällä pois Ukrainasta ja lopettamalla Venäjälle tyypillisen naapureitaan alistavan ajattelun.
Suomi pääsi irti Venäjän alistavasta vaikutuksesta vasta Nato-jäsenyyden myötä. Juuri tämän vuoksi Venäjää potuttaa naapureiden Nato-jäsenyys. Venäjä tietää, että Nato ei ole sille uhka. Sen Venäjä on osoittanut moneen kertaan ihan itse, vaikka Kreml haluaakin oman kansansa uskovan, että Nato on uhka.
Jatkakaa vaan sotaa, kohta Ukrainaa ei enää ole. Donetskin kansalla on oikeus äänestää itsenäisyydestään. Verrattuna Kosovon tapahtumiin, jossa ei edes äänestetty, silti NATO tuli takaamaan heidän ’oikeutta’ itsenäisyyteen
Donetskin kansa ei ole koskaan päässyt äänestämään vapaasti, koska Venäjä on miehittänyt siitä alueesta melko suuren osan ja monet ukrainalaiset ovat joutuneet pakenemaan sieltä. Donetskin alueella venäjänkieliset ovat vähemmistö, kuten muillakin alueilla Itä-Ukrainassa. Ukrainalaiset tuskin äänestäisivät irtautumista Ukrainasta ja liittymistä Venäjään.
Kosovon hallitus äänesti liki yksimielisesti itsenäisyydestä. 109 ääntä puolesta ja 10 edustajaa oli poissa istunnosta. Kosovossa on noin 90 prosenttia väestöstä albaaneja ja noin 7 prosenttia serbejä.
Jos ryssä hyökkäisi Suomeen, minä en ikinä aloittaisi rauhaa noiden kanssa sillä sen tietää jokainen mitä ryssä tekee jos sen ”rauhaan” uskotaan. Siitä on Somellakin kokemuksia, ja hinta oli kova. Sen tietää myös Ukraina, sillä heillä on ryssistä lähikokemusta vuodelta 2014 ja mitä silloin tapahtui. Muuta puten syliin asumaan, et ole oikessa maassa.