Kotimaa Politiikka Tiede ja teknologia

Tuulivoiman lisääminen Itä-Suomessa vaatisi tuulivoimayrityksiltä merkittävää kompensointia Puolustusvoimille, selviää ministeriöiden raportista

Kuva: Puolustusministeriön kuvapankki / CC0.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä puolustusministeriö ovat selvitelleet, miten tuulivoiman rakentaminen ja Puolustusvoimien aluevalvonta voitaisiin sovittaa yhteen itäisessä Suomessa. Ministeriöiden raportin mukaan tuulivoiman rakentamisen laajentaminen itäisessä Suomessa vaatisi tuulivoimayrityksiltä merkittävää rahallista kompensaatiota, jolla varmistettaisiin Puolustusvoimien kattava ja tehokas valvonta.

Yhtenä syynä tuulivoimaloiden vähäiseen määrään maan itäosissa on pidetty sitä, että voimalat häiritsisivät Puolustusvoimien valvontaa alueella. Puolustusvoimien mukaan voimalat muun muassa lyhentävät tutkien kantamaa ja muodostavat katvealueita.

Raportissa esitetty ratkaisu perustuisi niin sanottujen kompensaatioalueiden perustamiseen. Tämä tarkoittaisi sitä, että tuulivoimatoimijat osallistuisivat tuulivoiman valvonnalle aiheuttamien haittojen lieventämiseen tietyllä alueella. Käytännössä tämä tarkoittaisi erityisesti välineistön ja teknisten ratkaisujen, kuten tutkien ja niihin liittyvien järjestelmien, hankkimista Puolustusvoimille.
Jos tuulivoiman rakentamiseen vapautettaisiin lisää paikkoja kahden tai kolmen maakunnan kokoiselta alueelta, maahan sijoitettavalla valvontakalustolla ratkaisu maksaisi noin 190-300 miljoonaa euroa. Tämä kattaisi kustannukset noin 25-30 vuoden ajalle. Koko itäisen Suomen osalta kyse olisi 600-900 miljoonan euron kompensaatioista maavalvonnalla toteutettuna.

Jos maavalvontaa tuettaisiin ilmavalvontakoneilla, hankintojen kokonaiskustannukset olisivat noin 500-800 miljoonaa euroa. Tämän päälle tulisivat ylläpitokustannukset, jotka olisivat noin 15-20 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä malli mahdollistaisi tuulivoimaloiden sijoittelun vapaammin koko Suomen alueelle.

Neuvotteleva virkamies Anu Sallinen puolustusministeriöstä sanoo, että maa- ja ilmavalvonnan yhdistävässä mallissa on syytä huomioida erittäin suuret vuosittaiset käyttökustannukset.

– Vuosien päästä se olisi hyvinkin kallista, mutta se olisi toinen vaihtoehto. Se, mikä ratkaisu mahdollisesti valitaan, on poliittinen päätös, koska kyse on todella suurista rahasummista, sanoo Sallinen STT:lle.

Malli vaatisi vuosien valmistelut

Kompensaatioalueiden määrittäminen ja perustaminen edellyttää poliittista päätöstä. Raportissa todetaan, että valtio voisi halutessaan osallistua kompensaation kustannuksiin.

Pikaista apua malli ei kuitenkaan toisi siihen, että Itä-Suomeen olisi mahdollista rakentaa laajemmin tuulivoimaa. Esimerkiksi alueiden muodostaminen, hankkeiden kehittäminen ja osin tarvittavan sähköverkon rakentaminen veisivät vuosia.

– On realistista todeta, että kompensaatioalue olisi toiminnassa aikaisintaan 2030-luvulle tultaessa, tiedotteessa todetaan.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtajan Anni Mikkosen mielestä raportissa on paljon myönteistä.

– Tietysti se on suurin uutinen, että on olemassa teknisiä ratkaisuja, joilla tätä (tuulivoiman ja aluevalvonnan) yhteen sovittamista voitaisiin alkaa ratkoa. Toki ne (kompensaatioiden) hinnat, jotka raportissa esitettiin, vaikuttavat aika korkeilta, sanoo Mikkonen STT:lle.

Mikkosen mukaan seuraavaksi on tärkeää miettiä, mikä ratkaisu valitaan, kuinka se käytännössä toteutetaan ja miten kustannukset jaettaisiin tuulivoimatoimijoiden ja valtion kesken. Hänen mukaansa EU:n osallistuminen kustannuksiin voisi olla yksi vaihtoehto, koska itärajan haasteet koskevat Suomen lisäksi muuta itäistä Eurooppaa.

– Voisikohan EU:lla olla mahdollisuus rakentaa jonkinlainen aluevalvonnan vahvistamisen rahoitusinstrumentti, josta voisi saada lisätukea, Mikkonen pohtii.

Aurinkovoiman lisääminen yksi vaihtoehto

Suomen tuulivoimahankkeet ovat keskittyneet maan länsiosiin, ja vain erittäin pieni osa sijaitsee itäisessä Suomessa. Näin Itä-Suomen kunnat ovat jääneet pitkälti ilman tuulivoiman tuomia verotuloja.

Myös Suomen energiajärjestelmän kannalta olisi suotavaa, jos tuulivoimaloita olisi laajemmin eri puolilla maata. Tällä hetkellä tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä vähenee merkittävästi, jos läntisessä Suomessa on tyyntä.

Ministeriöt muistuttavat, että tuulivoiman rakentamista Itä-Suomeen on mahdollista edistää jo nykyisinkin. Puolustusvoimat on antanut myönteisen lausunnon useisiin kymmeniin tuulivoimahankkeisiin, jotka mahdollistaisivat noin tuhannen tuulivoimalan rakentamisen itäiseen Suomeen.

Puolustusvoimat antaa Suomessa kaikista yli 50 metriä korkeista tuulivoimahankkeista lausunnon. Hankeen toteutuminen vaatii puoltavaa lausuntoa.

Raportin mukaan Itä-Suomen elinvoimaisuutta ja vihreää siirtyvää voidaan edistää myös muuten kuin tuulivoimaa rakentamalla. Esimerkiksi aurinkovoiman aiheuttamat haitat Puolustusvoimien valvonnalle ovat huomattavasti helpommin hallittavissa kuin tuulivoiman.

STT

Tilaa
Ilmoita
10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Bukkake

Ainoa syy miksi tuulivoima on kannattavaa ja miksi sitä ylipäänsä edes rakennetaan, on valtion/EU tuet. Elinkaari on puolet odotetusta, eikä se tuota voittoa kun tuet loppuu. Vielä surkuhupaisampaa on se pikku seikka, että vaikka rakennat gigawatin verran tuottavan tuulivoima puiston, niin ei tarkoita että hiilivoimasta voi vähentää saman verran, koska järkevät voimalähteet(hiili vesi ydin) pitää olla sen gigawatin verran löysää siltä varalta että ei tuule.
Ovat siis hyvin kyseenalainen vihreä siirtymä, kun viereen saa rakentaa hiilivoimalan koska meni rakentaa tuulivoimapuiston

Toni Lajos

Itärajalle tuulivoiman sijaan tulivoimaa…

Ruoste Iskee

Tuulivoimalat on yhtä huijausta, ympäristön p-kaamista, eläimien hävitystä, jne. Noita ei pitäsi sallia ollenkaan ja repiä kaikki olemassa olevatkin helkkariin. Ydinvoimaa ja vesivoimaa enemmän, se ei lopu koskaan ja ovat teholtaan ylivertaisia verrattuna joihinkin naurettaviin tuulivoimaloihin.

Peter Kreisler

Tuulivoimalat eivät käytännössä tuota sisämaassa yhtään mitään, joten itäraja ei ainakaan ole oikea paikka niille. Ydinvoimaa en kyllä pidä hyvänä ratkaisuna, ainakaan niin kauan kuin Suomi on EU:n ydinjätteiden loppusijoituspaikka.

Ruoste Iskee

Eipä nuo ydinjätteet paljoa saastuta kun ovat järeän kallion sisässä ja siihen päälle vielä varmistus että ei varmaan tule säteilyä ulos. Tuulivoimalat on epävarmoja vielä sen lisäksi että ovat tehottomia. Toki, koko eu viemärin jätteitä, koskee myös 2 jalkaisia, ei pidä Suomeen varastoida.

Peter Kreisler

Mutta me typerykset annamme peruskalliomme käyttöön ilmaiseksi ja unohdamme, että jätteen kuljetukset eivät ole riskittömiä eivätkä koskaan täysin tiiviitä. Asennettamme kuvaa se, että maksamme vielä muiden EU:n maiden velkoja sekä rahoitamme EU:n ulkopuolista sotaa, kun tämän lisäksi Suomen tilaa katsotaan eurostatin tilastojen valossa tulee vaikutelma todellisesta hölmölästä.

Ruoste Iskee

Tämäpä se. Päättäjät elinkautiseen jotka antoi luvat ulkomaisille ryöstöfirmoille tulla vapaasti Suomeen louhimaan mineraaleja ihan mistä haluavat, maksamatta edes veroa tähän maahan, ainoa minkä nuo jättää jälkeensä, on myrkyttyneet kosket ja vesistöt sekä täyden alueen tuhomisen, siirtyäkseen taas uuteen paikkaan tekemään saman.

Bukkake

Kaikkihan me takaamme maksukyvyttömän naapurimme lainoja kun pankit ei suostu enää antaa lainaa. Maailman hölömöin kansa.

Bukkake

Miten ”varmistaa” ettei tapahdu mitään suuria luonnonvoimien tuomaa odottamatonta? Uraani-238 puolittuu 4,5 miljardin vuoden välein, eli sitä jätettä on satojatuhansia tonneja vielä silloin kuin aurinko sammuu. Fuusiovoima on parin vuoden päästä kaupallisesti saatavilla, kannattaa YouTubessa etsiä ’Helion Fusion’

Ruoste Iskee

Ei ole enää edes ihmisiä olemassakaan kun ja jos ydinkalliolle jotain tapahtuu, sillä tuon murtaa vain 2 asiaa, meteori tai supermaanjäristys, mitä Suomessa ei edes koskaan ole ollut, eikä tule.

Uusimmat uutiset