Eläkkeensä riittämättömäksi kokeneiden osuus on vuodessa noussut selvästi; noin 52 prosenttia kokee, ettei eläke riitä, kun vuosi sitten luku oli 44 prosenttia. Tiedot selviävät Ilmarisen kyselytutkimuksesta.
Vain noin 33 prosenttia eläkkeensaajista kokee, että heidän eläkkeensä on juuri nyt riittävä. Vielä vuosi sitten 35 prosenttia koki eläkkeensä riittäväksi. Yli puolet on myös joutunut tinkimään menoistaan.
Työeläkeyhtiö Ilmarisen tutkimuksessa selvitettiin eläkeajan talouteen ja varautumiseen liittyviä asioita, kuten eläkeläisten taloudellista tilannetta sekä talous- ja digitaitoja. Kyselyyn vastasi 1 069 eläkeläistä joulu-tammikuun aikana.
Kokemus omasta taloustilanteesta heikentynyt selvästi
Vastaajille jää pakollisten menojen jälkeen eläkkeestä käteen keskimäärin noin 500 euroa kuukaudessa. Vastaajista noin 33 prosenttia on sitä mieltä, että oma eläke on riittävä juuri nyt. Osuus on vaihdellut 27–40 prosentin välillä vuosina 2014, 2019 ja 2021–2024.
”Yhä useampi kokee eläkkeensä riittämättömäksi, ja yli puolet eläkeläisistä kertoo joutuneensa tinkimään menoistaan. Taustalla vaikuttaa Suomen talouden tilanne, kuten säästötoimenpiteet ja työllisyyskehitys sekä yleinen ilmapiiri. Vaikka Suomen eläkejärjestelmä on kansainvälisen vertailun mukaan maailman seitsemänneksi paras, olisi tärkeää kannustaa jokaista työikäistä varautumaan eläkeaikaansa jo varhain myös itse. Samalla tulisi löytää keinoja, miten mahdollisimman moni työhaluinen ja työkykyinen eläkeläinen saisi osa-aikatyötä”, kommentoi Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Lähde: Ilmarinen
Tottakai on eläkkeet pieniä, että voidaan räätälöidä että joka eläkkelläisen pitää hakea työpaikkaa aktiivimallin mukaan. Toki, hallitushan on tullut päätökseen että eläkeikää nostetaan, eli suunnitelmana on että ihminen ei koskaan pääse eläkkeelle vaan joutuu raatamaan koko elämänsä loppuun asti, samaan aikaan kelan johtaja nauraa leimasimen ääressä lähes 30.000€ kuukausipalkallaan.
Eihän minkään maan rahat riitä kun virkamiehiä on että päät kolkkaa. Pitäisiköhän ottaa joku ulkopuolinen taho tutkimaan mikä se nk. työteho on ja paljonko on tyhjäkäyntiä ja paljonko turhaa henkilökuntaa.