Tanska tarjoaa huomattavia taloudellisia kannustimia syyrialaisille pakolaisille, jotta nämä palaisivat vapaaehtoisesti kotiin, mikä herättää laajempaa keskustelua kotiuttamispolitiikan taloudellisista ja humanitaarisista vaikutuksista Euroopassa.
Tanskan hallitus tarjoaa huomattavia taloudellisia kannustimia, jotta syyrialaiset pakolaiset palaisivat vapaaehtoisesti kotimaahansa.
Aikuiset voivat saada jopa 200 000 Tanskan kruunua (26 818 euroa) ja lapset 50 000 kruunua (6 700 euroa). Nämä maksut ovat osa Tanskan kotiuttamislakia, jolla pyritään kannustamaan vapaaehtoiseen lähtöön.
Tanskan sosiaalidemokraattisen kotouttamisministerin Kaare Dybvad Bekin mukaan vuodesta 2015 lähtien Tanskasta on lähtenyt yli 5 100 syyrialaista, joista lähes 600 laillisesti maassa oleskelevaa on palannut Syyriaan taloudellisen tuen turvin vuodesta 2019 lähtien.
Saksalaiselle Bild-lehdelle puhuessaan Bek ilmaisi toivovansa, että ”vielä useammat ihmiset käyttävät tarjousta hyväkseen” ohjelman jatkumisen valossa.
This Syrian migrant famously took a selfie with Merkel back in 2016.
Now, he says he has no plans to return to Syria.
The same applies for hundreds of thousands of Syrians. Even if conditions improve in Syria, many receive benefits in Germany they'll never willingly give up. pic.twitter.com/wkXGhacFDV
— Remix News & Views (@RMXnews) December 13, 2024
Tammikuussa 2024 Tanskassa asuu noin 45 000 syyrialaissyntyistä henkilöä, joista 28 000 on aikuisia ja 17 000 lapsia. Jos jokainen Tanskassa asuva syyrialainen valitsisi kotiuttamismaksut, se maksaisi Tanskan valtiolle noin 865 miljoonaa euroa.
Virkamiesten mukaan paluukannustimien maksaminen on kuitenkin kustannustehokkaampaa kuin ei-työssäkäyvien maahanmuuttajien elättäminen Tanskassa. Huomionarvoista on, että yksikään keskustapuolueista ei ole vastustanut 27 000 euron maksua aikuista kohti.
Palauttamisohjelma on herättänyt ristiriitaisia reaktioita sekä Tanskassa että ulkomailla. Saksan CDU-parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Jens Spahn ehdotti hiljattain ilmaisten lentojen ja 1 000 euron kannustimen tarjoamista vapaaehtoisesta paluusta Syyriaan.
CDU:n kollega Dennis Radtke suhtautui ehdotukseen epäilevästi vedoten epävarmuuteen Syyrian tilanteen kehittymisestä. ”On vaikea ennustaa, mihin suuntaan kehitys kehittyy lähiviikkoina. Humanitaarisista ja taloudellisista syistä meidän ei pitäisi olla liian hätäisiä lentolippujen jakamisessa”, Radtke sanoi.
Hän väitti myös, että syyrialaisten miesten työllisyysaste on keskimääräistä korkeampi. Tämä on kuitenkin kumottu liittovaltion työvoimatoimiston luvuilla, jotka osoittivat, että lähes puolet Saksassa asuvista syyrialaisista on edelleen riippuvaisia kansalaisetuuksista (sosiaaliturvasta) lähes kymmenen vuotta sen jälkeen, kun he saapuivat maahan vuoden 2015 turvapaikka-aallon yhteydessä.
Elokuussa 2024 Saksassa 518 050 Syyrian kansalaista sai valtion sosiaaliavustusta, mikä kertoo jatkuvista kotouttamishaasteista.
Tanska seuraa Itävaltaa tarjoamalla syyrialaisille taloudellisia kannustimia palata kotiin, vaikka pohjoismaan tarjous on paljon houkuttelevampi. Wien on tarjonnut 1 000 euroa kaikille vapaaehtoisesti maasta lähteville sekä apua matkan järjestämisessä ja tarvittavien asiakirjojen hankkimisessa.
Ruotsi harkitsee kovempaa lähestymistapaa, ja Ruotsidemokraatit – nykyinen keskustaoikeistohallitusta tukeva oikeistopuolue – ehdottaa syyrialaispakolaisten oleskelulupien peruuttamista ja esittää, että pakolaisaseman pitäisi olla väliaikainen.
Lähde: Remix News
Tämmöset järjettömät paluurahat vaan houkuttaa niitä tulijoita ympäri maailman.
Jos suomalaisille tarjottais vaikka puolimiljoonaa siitä että menet laittomasti johonkin ja maksavat kun suostut palaamaan, niin kyllä varmaan menijöitä ois.
Jos ei perusteita turvapaikalle ole, on tullut laittomasti tai tehnyt rikoksia, niin palautus väkisin ilman mitään lahjomisia.