Kotimaa Politiikka

Suomi asetettiin Yhdysvaltain asevoimien etulinjaan DCA-sopimuksella

Formidable Shield 2023 -harjoitus. Yhdysvaltain ilmavoimien kuva, Wikimedia Commons

Kahdenvälinen Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimus (DCA eli Defense Cooperation Agreement) allekirjoitettiin 18. joulukuuta Washingtonissa Yhdysvalloissa. Mediahiljaisuudessa valmisteltu DCA-sopimus alistaa Suomen puolustuspoliittisen päätösvallan Yhdysvalloille.

Hallituksen tavoitteena on, että esitys annetaan kevättalvella eduskuntaan, jonka jälkeen presidentti hyväksyy vielä sopimuksen. Sopimus astuu voimaan, kun Suomi ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet toisilleen nootin välityksellä kansallisten menettelyjensä loppuunsaattamisesta.

Mitkä alueet miehitetään?

Yhdysvaltain käyttöön luovutettavia tukikohtia ovat:
Ivalo, Rajavartiolaitoksen kasarmialueet (sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävien hoitamiseen varatut tilat ja alueet)
Kuopio-Rissala, Karjalan lennoston lentotukikohta
Niinisalon varuskunta-alue ja Pohjankangas-Hämeenkangas harjoitusalueet
Parkanon varastoalue
Raaseporin varuskunta-alue ja Syndalenin harjoitusalue
Rovajärven harjoitusalue mukaan lukien Misin varastoalue
Rovaniemi, Lapin lennoston lentotukikohta ja Jääkäriprikaatin varuskunta-alue
Skinnarvikin varastoalue
Tammelan varastoalue
Tampere-Pirkkala, Satakunnan lennoston lentotukikohta
Tervolan varastoalue
Jyväskylä-Tikkakoski, Ilmasotakoulun lentotukikohta
Upinniemen laivastotukikohta ja varuskunta-alue Kirkkonummella mukaan lukien
Russarö
Veitsiluodon varastoalue
Vekaranjärven varuskunta-alue ja Pahkajärven harjoitusalue

Kaikki alueet ovat sotilaskohteita ja sopivia maa-, meri, ja ilmavoimien toiminnalle.

Amerikkalainen puolustuskalusto ja miehistö Suomeen – ydinaseita ei suljeta pois

Sopimuksen mukaan Suomi antaa Yhdysvalloille esteettömän pääsyn ja oikeuden käyttää sovittuja tiloja ja alueita sopimuksessa lueteltuihin tarkoituksiin: esimerkiksi vierailuihin, harjoituksiin, tukitoimintoihin, kauttakulkuun sekä joukkojen ja materiaalin sijoittamiseen.

Sovitut tilat ja alueet ovat lähtökohtaisesti Suomen ja Yhdysvaltojen yhteiskäytössä, mutta sopimuksen osapuolilla on mahdollisuus sopia joidenkin alueiden yksinomaisesta käytöstä.

DCA-sopimuksen artiklan kirjaus puolustuskalustosta mahdollistaa esimerkiksi amerikkalaisten panssarivaunujen ja hävittäjien sijoittamisen Suomeen.

Amerikkalaiset varastoivat Suomeen valmiiksi kalustonsa lisäksi myös joukkojensa ammuksia ja ohjuksia.

Suomessa on jatkossa pysyvästi jonkin verran amerikkalaisia sotilaita, sillä yhdysvaltalaiset vartioivat ja huoltavat kalustoaan itse.

Suomen sopimuksen mukaan Yhdysvaltojen on kunnioitettava Suomen lainsäädäntöä, kansainvälisiä velvoitteita ja perustuslakia.

Tällä hetkellä Suomen ydinenergialaki kieltää ydinaseiden tuomisen Suomen maaperälle. Sopimuksesta ei siis löydy mainintaa ydinaseista, kuten esimerkiksi Norjan ja Yhdysvaltain vastaavassa sopimuksessa, vaan siinä puhutaan ”tietynlaisista aseista”.

Norjan sopimuksessa kielletään erikseen ydinaseet, mutta Suomen ja Ruotsin sopimuksissa mainintaa ydinaseista ei ole.

Mikäli Suomessa päätetään muuttaa ydinenergialakia, ei DCA-sopimusta kuitenkaan tarvitse jälkikäteen muuttaa.

Mediassa on tänään esillä kyselytutkimuksen tulokset, joiden mukaan suomalaisten suhtautuminen ydinaseisiin on muuttunut myönteisemmäksi.

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Niin mun mielestä on aika surullista, että Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainaan ja monin osin valheellisten väitteiden ja propagandan lietsomana täällä poliitikot luovuttaa Suomen USA:n sotavoimille.
USA on ihan yhtälailla sotarikollinen kuin Venäjä ja moni muukin maa.
USA:lla oli iso vaikutus siihenkin että Venäjä ylipäätään hyökkäsi Ukrainaan, eikä Ukrainalla ja Suomella ollut mitään yhteistä Venäjä ei Suomea uhannut.
Nyt sen sijaan Venäjä kokee Suomen uhkana.

Ilkka

Venäjä ei VIELÄ uhannut Suomea, mutta on naiivia kuvitella että Putinin ajatuksena olisi tyytyä yhteen valloitukseen. Hän tavoittelee panslavistista venäjää, jossa on taas kerran etupiirit ja suomi luettaisiin hänen mukaansa venäjän etupiiriksi. Putin itse oli maininnut asiasta tavatessaan Niinistön. Vaikka nyt sanottaisiin että olemme osa lännen etupiiriä, olen mieluummin siinä kuin venäläisten käskytettävänä. Jos tällä järjestelyllä pidetään venäläiset rajan itäpuolella, se on vain plussaa maamme tulevaisuudelle. Ilman putinin kaltaista henkilöä olisi kenties ollut viisaampaa pysyä niin sanotusti puolueettomana. Kannattaa huomata, että vasemmisto ja vihreät / SDP olivat ensimmäisinä vannomassa NATO:n nimiin perustuvaa puolustusta maallemme. Jos kommunistit kokevat että itänaapuri on uhka, se kannattaa uskoa muidenkin.

John Quiman

Suomen sijainti tekee sen, että Suomi on länsimaiden etulinjassa ilman sopimuksiakin. Nato-jäsenyys ja DCA-sopimus vahvistavat Suomea eturintamana. Se vähentää sodan uhkaa.

Venäjä ei kokenut yksin olevaan Suomea uhkana, koska Suomi oli Venäjälle alisteinen sylikoira, joka ei paljon räksytellyt. Suomelle se ei ollut lainkaan turvallinen, eikä muutenkaan hyvä ratkaisu, vaikka monet suomettuneisuuden jälkitaudissa niin uskovatkin. Realismi on vihdoin voittanut suomettuneisuuden ajan lälläriyden.

Suomi liittoutuu juurikin estääkseen sotaa korottamalla Venäjän ryhtymisen kynnystä niin paljon, että Venäjän ei kannata hyökätä tai edes vakavissaan harkita Suomen miehittämistä.