Uusi ruotsalainen tutkimus vahvistaa, että sosiaalisen median käytön vähentäminen edistää mielenterveyttä. Nuoret koehenkilöt, jotka vähensivät sosiaalisen median käyttöä puoleen tuntiin päivässä, kokivat hyvinvoinnin ja itsetunnon lisääntyneen.
Lundin yliopiston tutkijat pyysivät tutkimuksessa osallistujia rajoittamaan sosiaalisen median käyttöä 30 minuuttiin päivässä kolmen viikon ajan tai käyttämään sosiaalista mediaa vain passiivisesti. Passiivisella käytöllä tarkoitetaan muiden julkaiseman sisällön katsomista, mutta sitä, ettei itse julkaise tai jaa sisältöä.
”Erot kontrolliryhmän ja sosiaalisen median käyttäytymistään muuttaneiden välillä olivat yllättävän suuria”, sanoo tutkimuksesta vastannut dosentti ja tutkija Martin Wolgast.
Kontrolliryhmään verrattuna osallistujat, sekä ne, jotka rajoittivat sosiaalisessa mediassa viettämäänsä aikaa, että ne, jotka käyttivät sosiaalista mediaa vain passiivisesti, osoittivat, että heistä tuli keskittyneempiä ja he keskittyivät enemmän siihen, mitä he tekivät jokapäiväisessä elämässä.
Ne, jotka rajoittivat sosiaalisen median käyttöaikaansa, raportoivat myös vähentyneestä masennuksesta ja stressistä sekä parantuneesta itsetunnosta kolmen viikon jakson jälkeen. Näin ei käynyt passiivisille käyttäjille, joiden henkisessä hyvinvoinnissa ei tapahtunut muutosta.
”Yksi mahdollinen tulkinta on, että tämä johtuu siitä, että meistä tulee vähemmän kiinnostuneita seuraamaan muiden käyttäjien reaktioita sosiaalisen median viesteihimme, mutta esimerkiksi sosiaalisen vertailun kielteiset vaikutukset jäävät”, Martin Wolgast sanoo lehdistötiedotteessa.
Tutkimukseen osallistui 174 18-29-vuotiasta nuorta aikuista, jotka kaikki käyttivät sosiaalista mediaa päivittäin. Osallistujat jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhmään: ryhmään, joka sai rajoittaa sosiaalisen median käyttöään enintään 30 minuuttiin päivässä, ryhmään, joka sai käyttää sosiaalista mediaa vain passiivisesti, ja niin sanottuun kontrolliryhmään, joka sai käyttää sosiaalista mediaa tavalliseen tapaansa. Osallistujien sosiaalisen median käyttö ennen tutkimusta oli keskimäärin noin kaksi tuntia päivässä. Ennen kolmen viikon tutkimusjaksoa ja sen jälkeen osallistujia pyydettiin ilmoittamaan vointinsa vastaamalla vakiintuneisiin ja hyväksi havaittuihin itseraportointimittareihin, jotka koskivat mielenterveyden ja sairauden eri näkökohtia.
Jo muutamissa tutkimuksissa on tutkittu yhden tai useamman sosiaalisen median käytön vähentämisen vaikutuksia, mutta Martin Wolgastin mukaan tieteellinen perusta tällä alalla on vielä hyvin rajallinen.
Lähde: Fria Tider
On tullut lähdettyä ja palattua takaisin someen lukemattomia kertoja, mutta ehkäpä viimeisin poislähtö oli oikeasti viimeinen. Ryhdyn aina voimaan välittömästi paremmin, kun klikkaa itsensä ulos ja poistaa profiilinsa Farcebookista.
Vaikka potentiaali hyvään olisikin suuri, käytännössä some on pitkälti pelkkä koukuttamaan tehty harhauttaja ja osa järjestäytynyttä ”unilääkkeiden” järjestelmää.
Epäilemättä se auttaa pitämään järjen päässä kun lukee vähemmän LGBTQ propagandaa tai killittää keloapinoiden ja vihreiden ilmastohysteriaa.