”Meitä syytetään siitä, että Euroopan komissio ostaa myönteisiä mielipiteitä, ja tämä on skandaali.”
Euroopan komissio on myöntänyt, että EU:n rahoitus kansalaisjärjestöjen Vihreän kehityksen ohjelma-aloitetta (Green Deal) tukevalle toiminnalle oli lobbausta, ja erään puolalaisen konservatiivisen Euroopan parlamentin jäsenen mukaan kyseessä on suuri skandaali.
Nyt EU:n komissio on ilmoittanut, että ”vihreisiin hankkeisiin” varattuja 5,4 miljardin euron varoja ei voida enää käyttää lobbaukseen,
EU kannattaa ympäristöasioiden edunvalvontaa. Se ei vain halua enää maksaa sitä.
”Euroopan komissio on ilmoittanut ympäristöalan kansalaisjärjestöille, että niiden EU:n vihreistä rahastoista saamia rahoja ei voi enää käyttää edunvalvontaan ja lobbaukseen, ilmenee kolmesta kirjeestä, jotka POLITICO on nähnyt”, kertoo Politico EU:n komission sisällä oleviin asiakirjoihin viitaten.
Puolalaisen Do Rzeczy -uutistoimiston haastattelussa PiS:n europarlamentaarikko Bogdan Rzońca sanoi, että ”Euroopan komissio on myöntänyt, että kansalaisjärjestöjen Vihreän kehityksen ohjelman toiminnan rahoittaminen EU:n varoista oli Politico-uutisportaalin kuvaamaa lobbausta, mikä tarkoittaa sitä, että EU maksoi myönteisistä mielipiteistä.” Tämä tarkoittaa sitä, että komissio maksoi Vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) lobbaamisesta.
”Euroopan parlamentin jäsenet alkavat kysyä asiasta Frans Timmermansilta, joka pakeni Brysselistä Alankomaihin, ja siellä hän joutuu kohtaamaan kysymyksiä hollantilaisilta parlamentin jäseniltä. Mikä pahempaa, Politico kirjoitti, että se olisi voinut olla samanlainen muiden asioiden kanssa, mikä tarkoittaa, että meillä on syytös, että Euroopan komissio ostaa myönteisiä mielipiteitä, ja tämä on skandaali.”
Komission toimenpide on viimeisin sarjassa päätöksiä, joilla pannaan täytäntöön keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen eurovaaleissa antamat vihreiden vastaiset kampanjalupaukset. Näihin kuuluvat muun muassa susien suojeluaseman heikentäminen, metsien hävittämisen vastaisten sääntöjen lykkääminen ja suunnitelma yksinkertaistaa yritysten kestävyysraportointivelvoitteita, jotka kaikki sisältyivät EPP:n ohjelmaan.
Komission Green Deal -viraston (CINEA) julkaisemissa asiakirjoissa viitataan EU:n LIFE-nimellä tunnetun ympäristörahaston myöntämiin avustuksiin, joihin on varattu 5,4 miljardia euroa vuosina 2021-2027. Tuensaajia ovat muun muassa WWF:n, Maan ystävien ja ClientEarthin kaltaiset järjestöt sekä monet pienemmät yhteisöt.
”Life-ohjelma edistää täysimääräisesti Euroopan vihreän sopimuksen tavoitteiden saavuttamista. Budjetti vuosiksi 2021-2027 on vahvistettu 5,4 miljardiksi euroksi”, EU:n verkkosivuilla kerrotaan.
Ei enää lobbausta
Politico kertoo, että ”aktiivinen lobbaustoiminta EU:n virkamiehiä ja toimielimiä vastaan, jota aiemmin pidettiin hyväksyttävänä, ei enää ole tukikelpoista”. Tällaisia ovat esimerkiksi ”tapaamisten järjestäminen tai edunvalvontamateriaalin toimittaminen” tietyille EU:n toimielimille tai virkamiehille tai ”toimielimen tiettyjen jäsenten tai virkamiesten tunnistaminen heidän kantojensa arvioimiseksi tai kuvaamiseksi tai erityisestä poliittisesta sisällöstä tai tuloksesta keskustelemiseksi”, kirjeessä sanotaan ja lisätään, että nämä toimet ”voivat aiheuttaa maineriskin unionille”.
LIFE-rahoituksella rahoitetut kansalaisjärjestöt saavat edelleen toteuttaa pienempiä viestintätoimia, kuten laatia ”poliittisia yhteenvetoja tai muita tutkimusasiakirjoja” ja järjestää ”työpajoja, konferensseja, koulutuskursseja tai valistuskampanjoita”.
LIFE-avustuksia saavien voittoa tavoittelemattomien järjestöjen on tarkistettava toimintaansa vuodeksi 2024 ja poistettava kaikki toimet, jotka voidaan tulkita lobbaamiseksi.
Joidenkin kansalaisjärjestöjen mukaan päätös rajoittaa lobbausta on suoraan ristiriidassa rahoituksen tarkoituksen kanssa.
”[Life]-ohjelman tarkoituksena on tukea komissiota politiikan kehittämisessä ja täytäntöönpanossa. He haluavat, että olemme mukana”, sanoi eräs nimettömänä pysyttelevä virkamies, joka kritisoi EU:n komission uutta lähestymistapaa.
Lähde: Remix News