Kotimaa Politiikka

Sinimusta Liike: Suomalaisen hoitoalan riittävä rahoitus on poliittinen arvovalinta

Kansalainen julkaisee Sinimustan Liikkeen kannanoton hoitoalan työtaisteluun. Liikkeen mielestä tämä on päättäjien arvokysymys, poliittinen valinta. ”Sinimustan Liikkeen valinta on suomalainen hoitoalan ammattilainen joka voi hyvin ja ansaitsee työstään kunnon korvauksen.”

Hoitoalan työtaistelussa on viime päivinä keskitytty riitelemään potilasturvallisuudesta ja suojelutyön toteutumisesta. Valmisteilla oleva ns. ”pakkolaki” ja riita suojelutyöstä ovat molemmat ongelmia jotka ovat vasta palkkaneuvotteluiden aikana ilmenneitä erimielisyyksiä, kun tilanne hoito- ja hoiva-alalla on ollut jo pitkään huolestuttava. Potilasturvallisuutta ei varmasti yksikään hoitaja halua vaarantaa, mutta vasemmistohallituksen kiirehtimä pakkolaki ei ole oikea ratkaisu tilanteen korjaamiseksi.

Hoitajalakko ja kärjistynyt tilanne on seuraus vuosikausia jatkuneesta ongelmasta. Hoitajat ovat jo pitkään olleet uupuneita ja tyytymättömiä työskennellessään riittämättömillä resursseilla ja joutuessaan joustamaan ja venymään jatkuvassa paineessa. Työvoimapulaa ei helpota yleisesti tiedossa oleva huonovointisuus työssä ja hoitoalan palkkataso.

Hoitajaliitot vaativat alalle viiden vuoden ”pelastusohjelmaa”, jossa palkkatasoa nostettaisiin 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi. Sopimuskorotukset ovat noin kaksi prosenttia. Alalle tuskin saadaan mitään muuta niin selkeää vetovoimatekijää kuin palkkojen tuntuva korotus tilanteessa, jossa hoitajia tarvitaan koko ajan enemmän ja ala on jo kokenut valtavan imagotappion.

Sinimusta Liike tukee hoitajien vaatiman ohjelman toteuttamista. On koko yhteiskunnan etu, että työntekijät voivat hyvin, jaksavat harrastaa ja pitää huolta itsestään. Tämä on mahdollista vain, kun hoitajia on riittävästi ja työstä maksetaan sen vaatimustason mukaan.

Julkisilla aloilla palkkoihin käytettävä raha on aina poliittinen valinta. Budjetista päättävät poliitikot, ja vallassa olevat päättäjät valitsevat, mihin käytettävissä oleva raha laitetaan ja miten se jaetaan. Palkkaneuvottelut käydään työmarkkinaosapuolten kesken itsenäiseksi virka- ja työehtosopimukseksi, mutta rahoitus ohjelmaan on saatava valtiolta. Valtio vastaa hyvinvointialueiden rahoituksesta 1.1.2023 alkaen.

Hoitajajärjestöjen vaatiman ohjelman kustannukset ovat vuositasolla 306-353 miljoonaa euroa sisältäen kaikki työvoimakulut. Riippuu hoitajien määrän kasvutarpeesta, mikä olisi todellinen tarve, jotta saataisiin resurssit oikealle tasolle.

Suomi käyttää OECD-vertailussa merkittävästi vähemmän rahaa terveydenhuoltomenoihin ja vanhustenhoitoon kuin muut Pohjoismaat. Suomen tulisi lisätä 4,2 miljardia terveydenhoitoon, jotta olisimme Ruotsin kanssa samalla tasolla.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n mukaan 100 euron palkankorotus kunta-alan sote-sopimuksen piirissä oleville maksaisi jokaiselle palkansaajalle 117 euroa lisää veroja vuodessa. Veronkorotus on vain yksi vaihtoehto, kuten myös olemassa olevista vuotuisista valtion menoista säästäminen. Sinimusta Liike on valmis etsimään sellaisia menokohteita, joista löytyy helposti säästettävää, jotta hoitoalan rahoitus saadaan katettua.

Vertailun vuoksi todettakoon, että tämän vuoden kehitysyhteistyöhön budjetoidut määrärahat ovat yli miljardi euroa ja maahanmuuttoviraston tilinpäätöksen mukaan sen kulut viime vuonna olivat yhteensä lähes kaksi miljardia euroa. Suomi maksoi vuonna 2020 EU:lle 781 miljoonaa euroa enemmän kuin sai sieltä tuloja.

Uusien aluevaltuustojen myötä poliitikot päättivät maksaa itselleen huikeita kokouspalkkioita ja palkkoja. Pelkästään valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajien palkkiot nousevat useisiin miljooniin euroihin vuosittain. Koko summa selviää todennäköisesti vasta vuoden kuluttua.

Useat poliitikot yli puoluerajojen kannattavat ratkaisuksi hoitajapulaan ulkomaisen työvoiman palkkaamista Suomeen hoitoalalle. Ainakin Tampere ja Turku ovat jo aloittaneet filippiiniläisten hoiva-avustajien tuonnin. Tarkoituksena on, että myöhemmin he siirtyvät sairaanhoitajan tai lähihoitajan töihin.

Ehdotus on kuin isku vasten ammattitaitoisten suomalaisten hoitajien kasvoja. Suomessa on 72 000 sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saanutta ihmistä, jotka ovat siirtyneet muille aloille töihin. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan alle 30-vuotiaista hoitajista alanvaihtoa on harkinnut peräti 95 prosenttia. Syynä on huono palkka ja työolosuhteet, jotka ovat korjattavissa sellaisilla toimenpiteillä, joita hoitajajärjestöt ovat esittäneet.

Tämä on päättäjien arvokysymys, poliittinen valinta. Sinimustan Liikkeen valinta on suomalainen hoitoalan ammattilainen joka voi hyvin ja ansaitsee työstään kunnon korvauksen.

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
SinimustaFani

Nato persuista pitää päästä eroon ja sinimustat eduskuntaan.

Puolueeton

Toistetaan tätä: Tuulivoimalatuki on 140 miljoonaa € vuodessa. Sillä rahalla maksasisi hoitajien 3,5% plakankorotuksen ja palkkaisi 15000 hoitajaa lisää.

Timi T

Onko Sinimustaliike ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa ? nim.merk. varma ääni.

SinimustaFani

Ääniä kerätään vielä eli luultavasti on kohta puolue jota voi äänestää.

Terhi Kiemunki

Kannattajakortteja on oltava 11.5. yhteensä 5000 ja mielellään yli. Ei niitä paljon enää puutu, mutta jokainen joka voi asiaa jotenkin edistää niin toivottavasti niin tekee. Eli kyllä, ehdolla ollaan jos saadaan riittävä määrä kortteja kasaan.

Eka Kettunen

Kyseessä on todellakin arvovalintakysymys. EU n tukipakettiin kipattiin n. 7 miljardia, lähinnä italialaisten ja espanjalaisten ilmastotoimiin ja yleiseen hyvinvointiin. Kerrottiin sen olevan välttämätöntä, kertaluonteista ja tarkkarajaista, loppujen lopuksi ei edes tiedetä minne rahat päätyivät.

Jo hallituksen hidastelu hoitajamitoituksen toteuttamisessa antoi osviittaa tulevasta. Piti olla ministerin mukaan viiden minuutin juttu, meni puolitoista vuotta.

Myös kovasti mainostettu feminismi loistaa poissaolollaan nyt kun sitä voisi toteuttaa naisvaltaisen alan palkkauksen korjaamiseksi. Mikä on todella omituista, sillä pää- , valtiovarain-, sosiaali- ja terveysministeri sekä varsinainen sisäministeri ovat naisia tai ainakin näin oletan. Vanha sanonta kertoo, että naiset voivat olla naisille susia, ainakin pakkorokotukset ja töihin pakottaminen näyttävät tämän pitävän paikkansa.

Kata

https://www.instagram.com/p/CcHMCwluKM3/?utm_source=ig_web_copy_link

No ko naiset muuttuneet sitten 70-luvun niin….ei sitä tiiä mikä on tänään! 😀

Rudi

😀

Tuumailija

Joutuu melkein kopasemaan haaruksista, että tietää korrektisti puhutella.
Onneksi itsellä on noita βsalpaajia popsittavana, niin pysyy α:t tarpeeksi korkealla eikä tule muille ongelmia mahdollisessa keskustelun aloituksessa.

Kata

😀 Näin se on nyt maailma.Onneksi meillä nuo pronominit on yksinkertaisia ettei tarvi niitäkin kuuluttaa erikseen.Hulluus huipussaan koko sukupuolisitäsuntätä-markkinat.

https://www.foxnews.com/opinion/tucker-agenda-lgbtq-buttigieg-biden-education

Mutta lapsiparat…ennen olisi ollut rikollista mutta kuten sanottu,oikea on väärä ja väärä oikea tänä päivänä.

Tuumailija

Ja jos oma etu tai moraaliposeeraaminen on kyseessä, niin silloin vedetään lastenoikeudet kehiin ja ollaan puolustavinaan niitä (paitsi rokotusasioissa).

Nyt eletään sellaista nurinkurinmaan aikakautta, että olisi saanut jäädä näkemättä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
Kata

Totta,näin on.Tuonkin jutun luettuani mietin onko tämä maailma todellakin näin seko!

Rakenteellista korruptiota

Kyllähän hoitoalalla on ihan hyvät palkat. Jos meidänkin terveyskeskuslääkäri tienaa ~13 000e/kk niin onhan se ihan hyvä palkka. Siitä että se päivystää aamusta, ja jos klo 10 mennessä ei ole varattu aikoja, niin se lähteen kotiin. Anteeksi ”koulutuksee”, eikä mene esim naapurikunnan terveyskeskukseen jossa on jatkuvasti noin 2-3h jonot. Ja peruskysyms onkin, miksi lääkäreille maksetaan niin paljon palkkaa? Eiväthän lääkärit hoida potilaita, vaan hoitajat hoitavat potilaita. Paras esimerkki oli ”oraali liuos” joka piti antaa potilaalle. Lääkäri oli menossa jonkun potilaan huoneeseen ja se liuos oli ohuessa ruiskussa. Hoitaja sanoi ”Anna tämä kun menet sinne”. Johon lääkäri ”En minä osaa”. Ja siihen hoitaja ”Jaa et osaa sanoa että avaa suu ja paina rusku tyhjäksi sinne”. Että olis naurattanu jos ei olis tikit kiristäny.

Mutta *hoitajat ovat ne jotka ovat palkkakuopassa. Eivät ehkä armeijan palveluksessa toimivat koska heille on 1000e parempi peruspalkka. Vankiloistä en tiedä. Eivätkä sairaaloiden nenä-kurkku-korvaoastaon hoitajat, jotka poikkeuksetta ovat omasta mielestään lähimpänä lääkäreitä ja kaikkien muiden hoitajen pitäsisi väistääkkin niitä kun ne kulkee käytävillä. Puhumattkaaan osastonhotajista tai ylihoitajista joilla palkka on lähinnä lääkäreihin verrattavissa.Mutta että sairaloiden ja terveyskeskusten sitä perustyötä tekevät hoitajat, ne ovat ne jotka ovat jääneet vaille indeksikorotuksia. Yhtenä syynä oli männävuosina se lihava nainen jolle tarvittiin kolmen vuoden aikana 5% korotusta, mutta se lakkoilemalla sai kolmeen vuoteen 35 korotusta ja piti sitä voittona. Sinä vuonna aika moni erosi ja vaihtoi alaa. 1%/a maassa jossa todellinen inflaatio laukkaa yli 7% vuodessa !!

Samalla voidaan ottaa puheeksi myös yleisen kustannustason. Paljon suomalaisia käy yksityisellä kun ”kunnalliselle on niin pitkät jonot”. Pitää paikkansa, mutta ne jonot on pitkät vain siksi että kunnallisella ei ole rahaa kun yksityinen puoli syö ne. Jaa miten niin, yksityinenhän maksaa itse? No kun ei maksa.

Homma ja miten se tehdään… Kun kunnalliselta puolelta sinulle sanotaan että ensi vuodenvaihteen jälkeen on lonkkaleikkauksesi mutta jos menet yksityiselle niin pääset heti. No, yksityisellä se maksaa 7000e ja vakuutuksesi osan siitä. Mutta se erotus, 43000e, se ei jääkkää yksityiselle tappiona. Vaan se lähetetään kotikunnallesi. Ja tämä 43000 syö kotikuntasi julkisia sille vuodelle arvioituja määrärahoja. Siksi kun ihminen menee kunnalliselle niin sieltä sanotaan että ”ensi vuonna” ja ”nyt on tosi pitkät jonot” koska budjetoidut rahat ovat menneet yksityisten klinikoiden operaatioihin. Lääkäripalveut pitäisi muuttaa samanlaisiksi kuten ne olivat ennen, ja kuten ne ovat nytkin hammaspuolella:Jos menet yksityiselle, maksat itse tai vakuutuksesi kautta KOKO laskun. Silloin julkisen puolen ”jonot” poistusivat kerralla.

Niin että ei sitä rahaa ole liian vähän. Se vain kohdistetaan väärin. Pelkästään tällä yhdellä muutoksella korjattaisiin hoitajien palkkakuoppa. Niin että jokainen hoitaja saisi peruspalkkanaan sen 3300, joka kuulemma on nyt hoitajien keskipalkka. Moni sairaanhoitaja pöyristyi valtamedian uutisointia ja sanoin että ”kaikkien ikälisien jälkeen on näköjään tulossa 700e palkankorotus”.

Rudi

Lonkkaleikkauksen hinta yhteiskunnalle on n. 11.000 euroa. Näin lauantaiaamuna ei pää kykene käsittelemään näin totaalista ajatusvirtaa mutta noukki tuollaisen korjattavan kuitenkin summista.