Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Rikos

Saksalainen tuomioistuin päättää ensimmäistä kertaa, että Syyria on turvallinen maa, mikä tasoittaa tietä karkotuksille

Kuva: Wikimedia Commons. © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0.

Tuomiosta huolimatta Saksan maahanmuuttomyönteinen hallitus tuskin alkaa lähettää karkotusmääräyksen saaneita syyrialaisia kotiin.

Saksalainen tuomioistuin on päättänyt ensimmäistä kertaa, että Syyria on turvallinen maa, mikä tasoittaa tietä karkotuksille ja voi vaikuttaa tuhansien Syyrian kansalaisten asemaan. Uraauurtavasta tuomiosta huolimatta on useita syitä siihen, miksi karkotusmääräyksiä odottavia syyrialaisia ei todennäköisesti poisteta maasta lähiaikoina.

Vuonna 2011 puhjenneen sisällissodan jälkeen poliittinen vasemmisto ja tiedotusvälineet ovat väittäneet, että syyrialaisilla oli oikeus asettua Saksaan eikä heitä voitu lähettää takaisin kotimaahansa sodan vuoksi. Sodan vuoksi miljoonat ihmiset lähtivät maasta, ja suuri osa heistä suuntasi Eurooppaan. Tämän jälkeen sadattuhannet ja miljoonat muut kuin syyrialaiset siirtolaiset matkustivat lukuisten turvallisten maiden kautta saapuakseen Saksaan.

Münsterin korkeimman hallinto-oikeuden (OVG) antamassa uudessa tuomiossa todettiin, että Syyria ei ole enää yhtä vaarallinen kuin ennen, ja syyrialaiset voidaan turvallisesti lähettää takaisin maahan.

Vaikka tuomarit totesivat, että Syyriassa käydään edelleen taisteluita, nämä taistelut ”eivät enää ole saavuttaneet sellaista tasoa, että siviilien on odotettava kuolevan tai loukkaantuvan näissä konflikteissa ja hyökkäyksissä huomattavalla todennäköisyydellä”. Lisäksi ”Syyrian siviileille ei enää ole vakavaa, yksilöllistä uhkaa heidän elämäänsä tai fyysiseen koskemattomuuteensa….”.

Tuomioistuimen päätöksen odotetaan tasoittavan tietä karkotuksille, ja muut tuomioistuimet saattavat antaa vastaavia päätöksiä tulevaisuudessa. Päätös tulee sen jälkeen, kun Tanskan viranomaiset olivat päätyneet samaan lopputulokseen vuonna 2021. Ruotsi puolestaan päätti vuonna 2022, että jotkin osat Syyriasta ovat tarpeeksi turvallisia, jotta turvapaikkahakemuksia voidaan alkaa hylätä ja karkotuksia voidaan aloittaa.

Münsterin tuomioistuimen uusi päätös ei ainoastaan tasoita tietä karkotuksille, vaan se myös horjuttaa vasemmiston esittämää kertomusta, jonka mukaan Syyria on jatkuvassa sisällissodassa ja että maahanmuuttajia ei voida koskaan lähettää takaisin. Tämän kannan vuoksi Saksassa on ”suvaittu” jopa väkivaltaisia maahanmuuttajia – monet heistä on tuomittu pahoinpitelyistä, raiskauksista ja jopa murhista – ja heidän on annettu jäädä maahan.

Uusi päätös tarkoittaa, että Syyria on ”lähes turvallinen alkuperämaa”, eivätkä Saksassa asuvat syyrialaiset ole enää oikeutettuja turvapaikkaan. Vaikka syyrialaisten karkottaminen on laillisesti sallittua ensimmäistä kertaa 13 vuoteen, on kuitenkin epätodennäköistä, että syyrialaisia karkotetaan lähiaikoina.

Saksalla ja Syyrialla ei ensinnäkään ole diplomaattisuhteita, mikä olisi todennäköisesti edellytys sille, että karkotukset voitaisiin toteuttaa.

Nyt on kysyttävä, miten Saksan hallitus ja asianomaiset virastot aikovat toimia. Erityisesti on kysyttävä, miten liittovaltion maahanmuutto- ja pakolaisvirasto (BAMF) reagoi tuomioon. Analyytikot pitävät epätodennäköisenä, että virasto riistää toissijaisen suojelun jo saaneilta syyrialaisilta, ja on tärkeää huomata, että monet Saksaan vuosina 2015 ja 2016 saapuneista syyrialaisista ovat jo saaneet Saksan kansalaisuuden sen jälkeen, kun vasemmistoliberaalinen hallitus löyhensi merkittävästi maahanmuuttolainsäädäntöä. Niiden syyrialaisten osalta, jotka eivät ole vielä saaneet turvapaikkaa tai toissijaista asemaa, Münsterin tuomioistuimen päätös voi kuitenkin vaikuttaa heidän vaatimuksiinsa.

Münsterin tuomioistuimessa käsiteltävä tapaus koskee syyrialaista miestä, joka saapui Saksaan vuonna 2014. Hän valitti tuomioistuimelle, että häntä ei koskaan tunnustettu pakolaiseksi eikä hän saanut toissijaista suojelua.

Tuomarit hylkäsivät tämän, koska mies oli tuomittu ihmiskaupasta. He kuitenkin menivät tätä tuomiota pidemmälle ja totesivat, että miehelle ei olisi tarjottu turvapaikkaa tai edes toissijaista suojelua, vaikka häntä ei olisi tuomittu vakavasta rikoksesta. Tuomarit totesivat, että turvapaikkaa tarjotaan vain niille, jotka pakenevat poliittista vainoa, mikä on Syyriassa harvinaista, ja toissijaisen suojelun tapauksessa on oltava sisällissodan uhka. Tuomarit katsoivat, ettei uhka ole enää niin suuri, että se edellyttäisi tämän tasoista suojelua.

Lähde: Remix News

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Sitä olen pitkään ihmetellyt, että missä on ne tavallisten ihmisten oikeudet länsimaissa?
Luulisi olevan oikeus elää turvallisesti kotimaassaan.
Vaan kun julmat rikolliset kolmansista maista jää kiinni, niin sanotaan että ei voi karkoittaa koska häntä saattaisi kotona uhata epäinhimillinen kohtelu.

Marko Kristian

Somalia on ollut ”turvallinen maa” sellaiset 15-vuotta.
Siitä huolimatta meilläkin koko ajan myönnetään turvapaikkoja somaleille, sieltä venäjältä tulleillekin. Eikä asiaan näytä vaikuttavan edes se, että ”suomen somalit” lomailee puolet vuodesta siellä mistä ovat paenneet, ja lähettävät lapsensa sinne ihan pysyvästi jos lapset meinaa liikaa länsimaalaistua.

Peter Kreisler

Näin asia on, se miksi näin tapahtuu on suorastaan mysteeri, varsinkin kun se maksaa sekä rahaa että muita resursseja ja on tuloksiltaan kaikille osapuolille vahingollinen. Ainoastaan lyhyellä periodilla tulemus on hyödyllinen näille ”Suomen somaleille”.

Marko Kristian

Ja kun puhutaan ”turvallisista maista” niin Ruotsissa on viime vuosina ollut enemmän pommi-iskuja ja ammuskeluja kuin somaliassa ja irakissa yhteensä.

Peter Kreisler

Vielä kun saisivat Saksan turvalliseksi saksalaisille, siinä olisi haastetta. Ongelma on samankaltainen kuin Suomessa, viranomaiskoneisto on asettunut kantaväestöä vastaan ja suorastaan sadistisella tavalla alistaa kantaväestöä. Syytä tähän on vaikea ymmärtää, selitys voi olla henkisesti heikon yksilön kompensaatiokäyttäytyminen tai sitten ne ”salaliittoteorioiksi” nimetyt teoriat.
Occamin partaveitsen teorian mukaan voisi päätyä johtopäätökseen ja sanontaan: Rudeness is the weak persons imitation of strength. Tosin myös väestönvaihtoteoria on mahdollinen selitys, globalisaatio tarvitsee alistetun ja kuuliaisen työväestön.