Eurooppa Politiikka

Saksa: Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kieltoehdotus ei saa kannatusta parlamentissa, mutta ensi vuodesta voi tulla erilainen

Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen lentolehtisten jakelu kunnallisvaalien aikana vuonna 2016. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED / Oxfordian Kissuth.

”Kaikki puolueessa työskentelevät ihmiset menettäisivät välittömästi työnsä. Supistaisimme AfD:n rakenteen nollaan.”

Kristillisdemokraattisen unionin (CDU) poliitikko, joka hävisi kunnallisvaaleissa Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen poliitikolle, pyrkii kieltämään puolueen. Hänellä on kuitenkin vaikeuksia kerätä vaadittavia allekirjoituksia kansanedustajakollegoiltaan. Ensi vuoden helmikuussa annettavan oikeuden päätöksen jälkeen pyrkimykset puolueen kieltämiseksi saattavat kuitenkin vauhdittua.

48-vuotias Marco Wanderwitz ei ole toistaiseksi edistynyt allekirjoituskampanjassaan, joka vaatii 37 kansanedustajaa eli 5 prosenttia kaikista kansanedustajista, jotta esitys voitaisiin viedä parlamenttiin. Wanderwitz pyrkii keräämään vaaditun määrän allekirjoituksia vuoden loppuun mennessä.

”Minulla on paljon hyviä keskusteluja, saan paljon kannustusta”, Wanderwitz sanoi taz.de-lehdelle. ”Olen optimistinen.” Hän ei kuitenkaan paljasta, kuinka moni kansanedustaja on tähän mennessä ilmoittanut olevansa valmis allekirjoittamaan hänen esityksensä.

Saksan itäosassa sijaitsevasta Chemnitzistä kotoisin oleva Wanderwitz hävisi vaalipiirinsä AfD:n Mike Moncsekille, mutta hän on pystynyt jatkamaan Saksan parlamentissa, koska CDU piti hänet Sachsenin osavaltion ehdokaslistallaan. AfD:n ehdokkaalle kärsimänsä tappion jälkeen hän on ollut koko parlamentin äänekkäimpiä poliitikkoja puolueen kieltämisen puolesta.

Remix uutisoi Wanderwitzin pyrkimyksistä aiemmin tänä vuonna, jolloin hän esiintyi ARD:n televisio-ohjelmassa ”Panorama”. Ohjelmassa hän sanoi, että ”demokratia on pelastettava kieltämällä puolue”. AfD ei ole ainoastaan Saksan toiseksi suosituin puolue, vaan Wanderwitzin kotiosavaltiossa Saksissa se on suosituin yksittäinen puolue. Lisäksi lähes puolet saksalaisista sanoo voivansa kuvitella koalitiohallituksen, jossa AfD olisi mukana.

”Olemme tekemisissä puolueen kanssa, joka vaarantaa vakavasti vapaata demokraattista perusjärjestystä ja koko valtiota, minkä vuoksi on korkea aika kieltää heidät”, Wanderwitz sanoi ARD:n ohjelmassa.

Wanderwitz ei halua pelkästään puolueen kieltämistä. Hän sanoo myös haluavansa, että kaikki AfD:hen liittyvät henkilöt jäävät kiellon jälkeen työttömiksi.

”Kaikki puolueessa työskentelevät ihmiset menettäisivät välittömästi työnsä. Kaikki mandaatit, kunniakuntavaltuutetuista europarlamenttipaikkoihin, menettäisivät välittömästi paikkansa. Kaikki kansanedustajien ja parlamenttiryhmien työntekijät kaikilla tasoilla menettäisivät välittömästi työnsä. Kaventaisimme AfD:n rakenteen nollaan”, hän sanoi. Kiellon jälkeen hän väittää, että ihmiset äänestäisivät jälleen ”demokraattisia puolueita”.

Vaikka Wanderwitzin ponnistelut ovat toistaiseksi jääneet tuloksettomiksi, CDU:n kansanedustaja sanoo odottavansa 27. helmikuuta Münsterin korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, joka ratkaisee AfD:n tekemän valituksen kotimaan tiedustelupalvelua perustuslakiviranomaista (BfV) vastaan.

Wanderwitz sanoo toivovansa, että tuomarit vahvistavat AfD:n olevan ”epäilty äärioikeistolainen järjestö”, jolloin hänen pyrkimyksensä puolueen kieltämiseksi voisivat saada vauhtia.

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jukka Severinkangas

Puolueen kieltämiselläkö Saksan ongelmat häipyvät! Olisikin niin helppoa! Kieltämisellä Saksa saa vain lisää ongelmia!

John Quiman

Siinä häipyisi demokratian tuottama ongelma. Valtaa pitäville on ongelmallista se, että kansa voisi äänestää vääriä puolueita, jos niiden toiminta sallitaan.