Eurooppa Politiikka Uutiset

Ruotsi valmistautuu Nato-jäsenyyteen

Kuva: Flickr.

Ruotsin jäsenyys sotilasliitto Natossa saattaa lykkääntyä syksyyn Turkin vaatimusten vuoksi, mutta Ruotsi valmistautuu jo jäsenyyteensä.

Yhteiskunnan suojelu- ja valmiusvirasto MSB suunnittelee kampanjaa, jossa selvitetään Ruotsin asukkaille, mitä jäsenyys Natossa heidän kohdallaan merkitsee sekä sitä, mitä Nato on.

”On äärimmäisen tärkeää pysähtyä pohtimaan, mihin Natoa tarvitaan”, sanoo MSB-viraston pääjohtaja Charlotte Petri Gornitzka. ”Täytyy tietää, mitä Nato on, ja mitä se ei ole”.

Hänen mukaansa Nato-jäsenyys ei koske ainoastaan sotilaallisia asioita, vaan koko Ruotsin siviiliyhteiskuntaa. Kampanja toteutetaan monikielisenä ja kahdessa osassa, suurelle yleisölle kohdistettuna sekä erikseen nuorisolle.

Tiedotuskampanjan kohteena ovat erityisesti asevelvollisuusiässä olevat, ja sitä lähestyvät ruotsalaiset, ikähaarukassa 16-25 vuotta. Tuon ikäisten on valittava, suorittavatko aseellisen varusmiespalveluksen vai osallistuvatko maanpuolustukseen siviilipuolustuksen piirissä.

Suunnitellussa kampanjassa tietoa Natosta jaetaan Ruotsin asukkaille usealla eri kielellä, ja useissa eri kanavissa. Nuorisoa tavoitellaan varsinkin nuorten suosimassa sosiaalisessa mediassa ja muissa digitaalisissa medioissa.

Ruotsin hallitus on määrännyt suojelu- ja valmiusvirasto MSB:n suunnittelemaan kampanja, ja päättää siihen tutustuttuaan sen ajankohdasta.

Kampanjan lopullinen muoto on vasta suunnittelussa, ja siksi pääjohtaja Charlotte Petri Gornitzka ei halua paljastaa mietittyä iskulausetta.

”Mahdollisesti se on jotain tähän tyyliin: Meillä on jotain puolustettavaa!” hän vastaa.

Lähde SVT

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko K

Kysyttiinkö Suomessa mitään? Ei vaan herra diktaattori Niinistö olemattomiin galluppeihin vedoten vei meidät vihollisiksi naapuria vastaan

Ilkka Manttari

Katso tuon naapurin historiaa muutama sata vuotta taaksepäin niin ymmärrät miksi Suomi liittyi Natoon. Venäjä on hyvin kärsivällinen maa. Se saattaa odottaa jopa sukupolven ajan ennen seuraavaa siirtoaan. Siinä ajassa ovat jo lännessäkin johtajat vaihtuneet ja monet unohtaneet vanhat opetukset. Luulevat että Venäjä käyttäytyy kuin tavalliset kansakunnat. Ainakaan muutamaan sataan vuoteen niin ei tule tapahtumaan. Kansan täytyy ensin vapautua ja sivistyä. Voihan se olla että nykyinen käytös on geeneissä, aikaa kuitenkin palaa.

John Quiman

Vei kuka vei ja miten vei, vei kuitenkin suojaan naapurin agressioita vastaan. Turha kuvitella, että Venäjä tai aiemmin Neuvostoliitto olisi ollut joku ystävä. Ei sellaisia ole politiikassa ja vielä vähemmän geopolitiikassa. Venäjällä on selvästi noussut esiin tahtoa ottaa mm. Suomi takaisin imperiumin valtaan. Se tahto ei ole käytännössä toteutuksen alla nyt, mutta voisi olla myöhemmin. Nato-jäsenyys kokolailla ehkäisee sen.

Suomettumisen aikaan oli liturgia, että ystävyys ja yhteistyö jne. Mitään ystävyyttä ei o9llut, oli NL:n painostus ja Sumen myötäily. Oli myös liturgia puolueettomuudesta, mutta sillä puolueettomuudella ja kuvitellulla ystävyydellä ei suojata mitään. Suomen miehittäminen oli kiinni vain tilaisuudesta, ei tahdosta ja niin se on nytkin, mutta Nato pilasi sen tilaisuuden lopullisesti.

Jos haluat nähdä mitä Venäjän ystävyys on, katso Valko-Venäjään, joka on Venäjän ”ystävä”. Valko-Venäjä on töysin Venäjän alistama, Venäjän kynsissä, eikä sillä ole mitään mahdollisuutta enää irtautua siitä, ellei Kremlin valta heikkene esim. Ukrainan sodan tappiosta.

Ilkka

No oliko siitä kenties jotain haittaa ?

Ilkka Manttari

Taustalla on yksinkertainen asia. Nato on puolustusliitto, myös venäjän johto tämän tietää. Se kuitenkin täytyy markkinoida kansalaisille uhkana koska muuten koko venäjän johto menettäisi oikeutuksensa. Tie ulos tästä on ainoastaan venäjän kansan tiedon ja sivistyksen lisääminen, no nyt sitte tulikin perusteltua se miksi maa yritetään pitää mahdollisimman suljettuna.

John Quiman

Nato laajenee siksi, että uudet jäsenmaat haluavat liittyä siihen, eikä liittyminen ole kaikille edes helppo, koska pitää olla riittävän valmis siihen. Natosta voi myös erota, jos niin haluaa.

Tämä on tavis-venäläisille ehkä epäselvää, koska Venäjä on aina rakentanut puolustustaan ja alueitaan pakottamalla, alistamalla, kieroilemalla ja valloittamalla. Vapaaehtoisuudesta ei ole ollut puhettakaan. Heille on ehkä vaikeaa kuvitella, että Nato ei laajene väkisin, vaan uudet jäsenet todella haluavat liittyä ja syy tapaa olla Venäjän aiheuttama uhka.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Jos olisi alettu pitää pitkää keskustelua ja järjestää kansanäänestystä, olisi tilaisuus saattanut mennä ohi, koska siitä olisi tullut pitkä aika Venäjälle keksiä jotain sen estämiseksi. Ei Venäjä helpolla luovu katsomistaan oikeuksista, kuten Suomen pitämisestä etupiirinään.

Siitä olisi ollut haittaa.