Samalla kun murhien ja murhayritysten määrät Ruotsissa ovat 10 vuodessa lisääntyneet yli puolella, poliisille tehdyt ilmoitukset raiskauksista ja pahoinpitelyistä ovat laskeneet.
Yhä useampi Ruotsin asukas kokee turvattomuutta kulkiessaan kotinsa ulkopuolella, erityisesti pimeän aikaan, kertoo Ruotsissa tehty kansallinen turvallisuustutkimus.
Varsinkin nuoret naiset pelkäävät olla pimeän aikaan ulkona. Puolet 16-19- vuotiaista tytöistä ja naisista kokee turvattomuutta liikkuessaan kaupungilla iltaisin ja öisin.
”Välttelen kaupassa käymistä myöhään illalla”, kertoo 24-vuotias Saga. ”Kun kello alkaa olla kymmenen illalla, haluan olla ulkona puhelinyhteydessä jonkun kanssa, tai jonkun kävelevän kanssani”.
Miesten joukossa pelko on suurinta 45-54- vuotiailla. Tässä ikäryhmässä 20% kokee olonsa uhatuksi ollessaan pimeän aikaan ulkona.
”Huoli on suurin, kun olen ollut yövuorossa ja matkalla kotiin”, sanoo Erik, 35. ”Tai kun taivaalla kiertelee poliisihelikoptereita, enkä tiedä miksi”.
Malmön yliopisto kriminologi Caroline Mellgren näkee useita syitä kasvaneeseen turvattomuuden tunteeseen. Median kiinnittämä huomio rikollisjärjestöjen väkivaltaisiin iskuihin sekä kriminaalipolitiikkaan ovat osaltaan lisänneet pelkoa.
”Näemme yhä useamman viattoman siviilin joutuvan väkivallan uhriksi”, Mellgren pohtii. ”Se aiheuttaa tunteen, että kuka tahansa voi kohdata väkivaltaa”.
”Kannattaa muistaa, että yksittäisen kansalaisen mahdollisuus joutua väkivallan uhriksi, on hyvin pieni”, hän jatkaa. ”Mutta samaan aikaan väkivallan seuraukset ovat niin vakavia, että se aiheuttaa turvattomuutta”.
Ruotsalaisten kokema väkivallan pelko ei seuraa virallisia rikostilastoja.
”Yleisesti ottaen, rikosten määrässä ei ole sellaista dramaattista nousua, joka selittäisi kohonneen turvattomuuden tunteen”, sanoo Caroline Mellgren.
Ruotsin oikeusministeriön rikostilastojen mukaan murhien ja murhayritysten määrä on kasvanut 53% vuosina 2013-2023. Samassa ajassa poliisille ilmoitetut raiskaukset ja pahoinpitelyt ovat molemmat laskeneet 27%, laskettuna 100 000 asukasta kohti.
Poliisille ilmoitetut, aikuisiin kohdistuneet ryöstöt kodin ulkopuolella ovat laskeneet 39%.
”Turvattomuuden tunne on yksilöllistä”, kommentoi Caroline Mellgren. ”Yhä useammat ovat huolissaan rikollisuudesta ja pelkäävät läheistensä puolesta”.
Lähde SVT
Poliisille ilmoittelu varmaan heikkenee jatkossakin, koska poliisille ilmoittaminen ei vaikuta mitenkään ja kansalaiset turhaantuvat rikosilmoitusten väsäämisen aiheuttamaan ajanhukkaan.
Lukekaapas tuo jutun viimeinen kappale uudestaan. Tuli vaan mieleen eräs romaani, sitä vähän mukaillen: Ei sulla voi olla turvaton tunne, jos on niin herrat lyö sulle eteen sellaiset ukaasit että tiedät sulla ei voi olla turvaton tunne. Tässä taas syy vieritetään yksilölle. Turvattomuuden tunne syntyy esim. siitä että joku perheestä tai ystävistä joutuu rikoksen kohteeksi. Yksi rikos säteilee aika laajalle eikä se sillä poistu että asiaa jotenkin vähätellään. joten nuo tilastot ei siinä paljoa auta. Menneitä typeryyksiä (Ruotsin mittakaavassa) on aika vaikea korjata.