Ovensuukyselyjen mukaan hallitsevat konservatiivit (PiS) ovat tulleet vaalien ykköseksi, mutta Donald Tuskin johtama oppositio, Kansalaisfoorumi (KO), yhdessä keskustalaisen Kolmas tie -koalition ja vasemmiston kanssa näyttää saavan enemmistön parlamenttiin.
Ipsosin Polsat-, TVN– ja TVP-televisiokanaville toimittamien ovensuukyselyn tulosten mukaan Laki ja oikeus -puolue (PiS) saa vaaleissa todennäköisesti 198 paikkaa parlamenttiin 36,6 prosentin ääniosuudella. Tämä tarkoittaa, että se ei saavuta Puolan parlamentin alemman kamarin (Sejm) edellyttämää 231 paikan enemmistöä.
Kansalaisfoorumi (KO) on toisella sijalla, ja sillä on mahdollisuus saada 163 paikkaa, kun se saa 31 prosenttia kannatuksesta.
Kolmanneksi korkeimman tuloksen saavutti Kolmas tie, joka voi saada 57 paikkaa 13,5 prosentin kannatuksella.
Lähellä perässä on Vasemmisto, joka sai 8,6 prosentin kannatuksen, mikä tarkoittaa 30 paikkaa.
Lisäksi myös Konfederaatio löytää paikkansa Sejmissä 6,4 prosentin tuloksella, joka vastaa 14 paikkaa.
Puolueettomat paikallishallinnon aktivistit eivät kuitenkaan ole edustettuina parlamentin alahuoneessa, sillä ne eivät ylittäneet 5 prosentin äänikynnystä ja saivat vain 2,4 prosenttia äänistä.
Ovensuukyselyt osoittavat, että PiS ei saa itsenäistä enemmistöä Sejmissä, vaikka se liittyisi mahdollisesti liittoutumaan Konfederaation kanssa, sillä se saisi yhdessä vain 212 paikkaa.
Sen sijaan oppositiolla on mahdollisuus muodostaa hallitus, sillä Kansalaisfoorumin (KO), Kolmannen tien ja Vasemmiston muodostama koalitio on saanut yhteensä 248 paikkaa.
Sekä KO:n että Kolmannen tien odotettua vahvempi tulos yhdessä Vasemmiston äänisaaliin säilymisen kanssa näyttää antavan oppositiolle enemmistön parlamentissa.
Koska PiS sai eniten ääniä ja paikkoja, on todennäköistä, että presidentti Andrzej Duda pyytää tätä puoluetta muodostamaan hallituksen. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että tällainen yritys onnistuu, kun otetaan huomioon parlamentin aritmeettinen tilanne.
Vaikka oppositiopuolueet pystyvät todennäköisesti muodostamaan hallituksen, niiden mahdollisuuksia viedä läpi lainsäädäntöohjelmaa rajoittaa se, että niillä ei ole 60 prosentin enemmistöä kaikista paikoista, jotta ne voisivat kumota presidentin lainsäädännöllisen veto-oikeuden.
Olivatpa lopulliset tulokset mitkä tahansa, äänestysprosentti on valtion vaaliviranomaisen mukaan 10 prosenttia korkeampi kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa, ja ovensuukyselyn mukaan sen ennustetaan olevan 72,9 prosenttia.
IPSOS-tutkimuksen mukaan vain 40 prosenttia äänestäjistä osallistui kansanäänestykseen, joten sen tulokset eivät ole sitovia, vaikka osallistujat tukivat ylivoimaisesti hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, yksityistämistä ja eläkeikää.
Lähde: Remix