Kotimaa Politiikka

Puhelimien ja mobiililaitteiden käyttöön rajoituksia kouluissa

Kuvituskuva: Pixabay, Universal (CC0 1.0) / StockSnap

Perusopetuslakia muutetaan. Puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttö oppitunnin aikana sallitaan vain rajoitetusti. Aluehallintovirastot voivat jatkossa ottaa myös oma-aloitteisesti tutkittavaksi, onko opetus järjestetty lain mukaisesti. Lisäksi lakiin lisätään liikunnallinen elämäntapa osaksi esi- ja perusopetuksen tavoitteita. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen maanantaina 30.12.

Muutokset ovat osa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteita.

Oppituntien aikana puhelinten tai muiden mobiililaitteiden käyttö olisi pääsääntöisesti kielletty ja sallittu vain tietyin edellytyksin. Oppilas saisi jatkossa käyttää puhelintaan tai mobiililaitettaan oppitunnilla vain opettajan tai rehtorin luvalla oppimistarkoitukseen tai oman terveyden hoitoonsa.

Rehtorille tai koulun opettajalle tulee oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa puhelin ja mobiililaite, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.

– Olen vakuuttunut siitä, että muutos vaikuttaa positiivisesti keskittymiseen oppitunneilla ja parantaa koulujen työrauhaa, sanoo opetusministeri Anders Adlercreutz.

Osana uudistusta koulun tulee jatkossa antaa tarpeelliset järjestyssäännöt puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä koulupäivän (sis. välitunnit ja ruokailu) aikana.

– Sääntöjen selkiyttämisellä vahvistetaan opetukseen osallistuvan oikeutta turvalliseen ja rauhalliseen opiskeluympäristöön ja lisätään oppilaiden yhdenvertaisuutta, sanoo Adlercreutz.

Perusopetuslaissa säädettyjä kurinpitokeinoja ei esityksellä muuteta.

Aluehallintovirastojen toimivaltuudet

Perusopetuslakiin lisätään säännös, jonka mukaan aluehallintovirastot voivat jatkossa oma-aloitteisesti ottaa tutkittavakseen, onko opetus järjestetty lain mukaisesti.

Valvontaa vahvistamalla varmistetaan palveluiden lainmukaisuus ja laatu sekä oppilaiden oikeuksien ja oikeusturvan toteutuminen. Lisäksi lakiin lisätään säännös aluehallintoviraston käytettävissä olevista sanktioista: huomautus, huomion kiinnittäminen, määräys ja uhkasakko.

Liikunnallinen elämäntapa

Hallituksen tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä. Liikunnallisen elämäntavan edistämisen lisääminen perusopetuslakiin on kirjattu toimenpiteenä hallituksen Suomi liikkeelle–ohjelmaan.

Esityksen tavoitteena on, että lisäämällä liikunnallinen elämäntapa esi- ja perusopetuksen tavoitteisiin, liikunnan merkitys esiopetuksen ja koulujen toimintakulttuurissa vahvistuu ja liikunnan merkitys kokonaisvaltaisena elämäntaitona paranee.

 Muutoksella lisätään lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta koulupäivän aikana sekä vahvistetaan heidän kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Koulupäivän aikaisen liikkumisen on havaittu vaikuttavan myönteisesti oppimistuloksiin.

Lisäyksen vuoksi Opetushallitus päivittää perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet.

Mobiililaitteiden ja aluehallintovirastojen osalta lakimuutoksia esitetään voimaan 1.8.2025 – liikunnallisen elämäntavan osalta 1.8.2026.

Lisätietoja:      

  • hallitusneuvos Marja Penttilä (kännykät ja muut mobiililaitteet, puh. 02953 30400
  • hallitusneuvos Anne-Marie Brisson (aluehallintovirastojen laillisuusvalvonta), puh. 02953 30079
  • hallitusneuvos Marjaana Larpa (liikunnallisen elämäntavan lisääminen), puh. 02953 30480

Opetus- ja kulttuuriministeriö 30.12.2024

Tilaa
Ilmoita
2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Olisi saman tien voinut kieltää kännykät ym. vastaavat laitteet koko koulupäiväksi. Poikkeus siitä edellyttäisi asiallisen syyn, joka ei ole viihdettä tai turhaa jaarittelua. Oppilaille tekee vain hyvää, että eivät roiku kännykkänsä kanssa koko ajan ihan turhissa asioissa. Siinä paranisi oppimisympäristö ja oppilaan mielikin.

Opettajille enemmän oikeuksia puuttua häiriöihin ja ottaa vaikka niskavilloista kiinni, jotta voisi poistaa luokasta ongelmalapsen. On suojattu niin paljon lasten oikeuksia, että niiden suojien takana lapset keksivät kaikenlaista haitallista.

60-luvulla koulu toimi hyvin ja opettajilla oli oikeuksia riittävästi siihen, että oppilaat pysyivät asiassa. Silloin oppimistulokset olivat parempia kuin nykyään.

Viimeksi muokattu 2 päivää sitten by John Quiman
Kääpä

Olisikohan siinä samalla voinut kieltää lailla että päiväkodeissa eikä missään muuallakaan kouluissa käy sairaat transupedofiilit esittelemässä omia satujaan.