Suomessa on tällä hetkellä käynnissä pahin maatalouskriisi vuosikymmeniin. Tuottajat ovat hädässä: huonot satokaudet, kohonnut energian hinta sekä lannoitteiden ja rehun hintojen karkaaminen ajaa maatiloja alas järkyttävää vauhtia.
– Tuhannet tilat ovat maksuongelmissa, ja tähän mennessä ainoa tekemänne helpotus on mahdollistaa tiloille lisävelanottoa. Siis kriisin keskellä lisää velkaa! Me Perussuomalaiset vaadimme teiltä toimia nyt; välitön lyhennysvapaus maatilalainoista ilman erillistä hakemusta, ja syksyllä maatalousrakennusten vapautus kiinteistöverosta! perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula vaati tänään eduskunnan kyselytunnilla.
Simula kysyi, missä viipyvät toimenpiteen ruuantuotannon turvaamiseksi ja ymmärtääkö hallitus, että toimen on oltava riittäviä.
Toimenpiteitä ”lähipäivinä”
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) myönsi, että ruuantuotannon osalta Suomessa ollaan ennennäkemättömän kriittisessä tilanteessa.
Leppä kertoi, että valtiovallan ja hallituksen on markkinoiden lisäksi puututtava tilanteeseen, mutta toimenpiteitä Leppä ei listannut. Niistä kerrotaan ”lähipäivinä”.
Keskustalla on suuri vastuu
Simula huomautti, että ministeri Leppä itse ja keskustapuolue ovat olleet päättämässä näistä asioista jo pitkään, mutta siihen on tultu, että Suomessa on käsillä EU-ajan pahin maatalouskriisi.
– Se uhkaa suomalaista maatalouselinkeinoa, huoltovarmuutta ja omavaraisuuttamme. Emme todellakaan halua, että kaupan hyllyt täyttyvät ulkomaisella ruoalla, ja siksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia suomalaisen maatalouden kannattavuudesta.
Parlamentaarinen työryhmä
– Joko pian näemme päivän, jolloin tuottajalle jää tehdystä työstä oikeanlainen korvaus? Simula tivasi
Ministeri Leppä lupasi, että hallitus tulee huolehtimaan akuuteista toimenpiteistä, mutta pitkän aikavälin ruuantuotannon haasteisiin vastaamaan kootaan kaikista eduskuntapuolueista koostuva parlamentaarinen ryhmä.
Maatalouden hätätila julistettava
Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi huomautti hallitukselle, että kauniit puheet ovat ainakin osittain ristiriidassa tekojen kanssa.
– Eräät ministerit ovat vaatineet ilmastohätätilaa Suomeen. Se pahentaisi entisestään maatalouden tilannetta, koska toimenpiteet kohdistuisivat maatalouteen, joka muutoinkin on kriisissä, Kankaanniemi huomautti.
Hätätila…joo ilmastohätätila, sen nujertamiseen käydään satojen miljoonien eurojen kera, eiköhän helpopota, hiikutti soikoon….
Muistelen joskus olleen maataloustuottajien traktorimarssin ja mielenosoituksen Helsinkiin jossa joku jalomielinen osanottaja lahjoitti lastin ehtaa lietelantaa poliitikoille.
Nykyinen versio vastaavasta tapahtumasta voisi olla sellainen, jossa jokainen osanottaja heittäisi lapiollisen sontaa eduskuntatalon portaikon yläpäähän, sieltä se sitten alkaisi valua alas muiden mukana. Teolla olisi tietysti suuri uutisarvo ja psykologinen merkitys, lisäksi se päätyisi myös muiden maiden medioihin kertoen kansalaisten tyytymättömyydestä hallituksen toimintaan varsin yksiselitteisesti ja tarkkarajaisesti.
Haistakaa p@$ka koko valtiovalta – Irwin Goodman
Kannattaisiko miettiä miksi näin on? Eikö tämä nykytila ole äänestäjien tahto ja eikö sen pitäisi olla itsestään selvää, että maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka ei ole ilmaista vaan se maksaa? Kepun äänestäjät pahoinvointialueilla saivat just sitä mitä halusivat! Eikä punavihreä kokoomus ole yhtään sen parempi. Sehän ei lähtenyt välikysymykseenkään mukaan, koska tukee hallituksen ilmastotavoitteita. Ja ihan turha syyttää raaka-aineiden hintoja kun 95 bensalitra maksaa Virossa 1,65eur, Latviassa 1,55eur ja Espanjassa 1,22eur. Nyt jos Suomi pienentäisi polttoaineveroa niin valitetaan, että se maksaa 800milj eur. Voi voi kun olisi kallista helpottaa omien kansalaisten elämää, mutta halpaa heittää tuosta vaan 1300milj eur kehitysapua helpottamaan ulkomaiden ihmisten elämää. Nämä ovat valtionjohtomme arvovalintoja omien kansalaisten ja ulkomaiden kansalaisten etujen välillä. Siis meidän vaaleilla valitsemamme luottamushenkilöt kohtelevat näin omia kansalaisiaan!
Samantekevää mitä puoluetta äänestää, ellei tutki äänikohteen ominaisuuksia.
Etsiikö ehdokas etua itselleen, jossa tapauksessa hän varmasti uhoaa tekevänsä kaikkensa köyhien, viljelijöiden, ilmaston, liikenteen, homojen ym. hyväksi.
Etsiikö ehdokas etua puolueelleen, jolloin hän uhoaa tekevänsä kaikkensa demokratian ja yhteiskunnan hyvinvoinnin puolesta.
Vai voisiko löytää ehdokkaan, josta tietää hän on älykäs, jonka tietää ja tuntee terveistä ajatuksista mutta joka ei ole niitä tyrkyttänyt julkisesti.
Eiköhän tuo olla nähty hyvin eduskunnan äänestyksissä miten puoluekurilla pidetään aisanylihyppijät kurissa! Siellä on hyvin vähän edustajia, jotka poikkeavat oman puolueensa linjasta.
Oli aika kornia seurata kepun teatteria ja hurskastelua turpeen polton lopetuksessa ja sen seurauksena hakerekkarallin selittämisessä itärajalta. Bensan hinnan lisäksi ei olla edes nähty mitä energiakustannuksia tulee lisää kun systeemit muutetaan hakkeelle sopiviksi ja aletaan polttaa huonommalla hyötysuhteella haketta ja niillä yli 3500 työttömällä turvehenkilöllähän ei ole mitään väliä eikä turveurakoitsijoilla velkaisten koneidensa kanssa.
Jos erehdyt nostamaan esiin jonkun epäkohdan niin se kuitataan heti populismin vasta-argumentilla ja valtakunnassa taas kaikki hyvin. Iiris Suomela eilen kuittasi puheet kalliista bensan hinnasta sillä, että Suomi kuuluu EUn rikkaimpiin maihin, joten meillä on vara maksaa kalliimpaa hintaa polttoaineistakin. Eli ihan turhaan valitatte mistään!
Tätä poliitikot ovat juuri tietoisesti ajaneet, ei kukaan voi olla niin typerä ettei olisi nähnyt sitä mikä nyt häämöttää edessä ja on jo tätä päivää. Lannoitetehdas myytiin ulos. Keskusliikkeet saa mellastaa miten haluavat. Sitä kansa saa mitä tilaa. Se mikä voitaisiin euraavaksi myydä ulos on eduskuntatalo sätkynukkeineen, ai niin sehän on jo kaikesta päätellen myyty, ainakin jos tuloksia toimintaa katsoo. Koskahan siellä on viimeksi tehty päätöksiä kantasuomalaisen hyväksi.Ei ihan heti tule mieleen.
Ike, totta joka sana! Keskusta voi katsoa peiliin. Se on ollut takuumies vihervassarihallituksessa ja sen päätöksissä, jotka ovat aiheuttaneet tämän tilanteen. Kemira myytiin vuosia sitten Norjaan. Myynnin jälkeen lannoitteet kallistuivat. Myyntimiehenä hääräsi eräs keskustan ministeri. Turpeen alasajo on ollut täysin järjetön. Nyt sitä rahdataan Venäjältä. Valtion Vapo myi turvekoneet Venäjälle romuraudan hinnalla. Ei järjen häivää!
Aivan. Keskusta ajaa globalistista EU / WEF / YK agendaa ”2030” jonka tarkoituksena on metsittää pellot ja säilyttää suot hiilinieluiksi. Eräs osa agendaa on urbanisaatio, tavoitteena tyhjentää maaseutu. Ruoka ’soylent red, yellow ja green’ valmistetaan synteettisesti sylttytehtailla. Maaseutua ei tarvita.
Keskustan puheenjohtajana häärää WEF jugendin jäsen joka on indoktrinoitu em. maaseutuvihamieliseen agendaan.
Älkää ikinä äänestäkö globalistista keskustaa. Vaan EU eroa ajavia puolueita.
En nyt haluaisi heittäytyä ennustajaksi mutta sellainen näppituntuma on että maaseutu vielä nousee aikamoiseen arvoon. Aika kauan olen tuota menoa katsellut. Kaupungistuminen on suurta maissa joissa on suuri nuori ikäluokka. Se on ymmärrettävää. On kai se meno että jos ei ole kolmea avioeroa tms. takana ei ole vielä nähnyt elämästä mitään.Vanhemmiten sitä alkaa arvostaa väljyyttä ja alhaisia kustannuksia luonnon ohella. Tähän täytyy tietysti lisätä, jos palvelut toimivat edes jotenkin. Suomessa tähän on vielä mahdollisuus jos emme anna metsien ja soiden määräysvaltaa EU:lle. Joten ei EU:lle, Keskustalle, Kokoomukselle Demareille ja kaikille EU-myönteisille puolueille.
Tämä maatalous on sellainen asia joka jakaa tunteita puolin ja toisin. Itse olen seuraillut sitä pitkään ja mm. Nallen ja isojen pelureiden tiloilla tukiaisia tulee pilvin pimein. Ne elää jo pelkästään tukiaisilla.
Pienemmillä tiloilla ollaan usein katkeria siitä että tukkuporras saa tuotteesta sen suurimman voiton. Mutta suin surminkaan itse ei olla halukkaita ryhtymään jalostajiksi, kuten keskiauroopassa. Toisaalta, monella tilalla kun syötetään sitä halvinta soija-rehua ja sitä maissia, niin se maistuu sekä lihassa että maidossa. Ja silloin ei ole kuin yksi kumppani joka sen ostaa.Tilamyynti ei vedä.
Mutta esimerkkinä tyypillisestä toimintatavasta: On perunatila joka tuottaa noin 80tn perunaa vuodessa. Tukku maksaa ajopalkkioiden, verojen ja muiden kulujan jälkeen jälkeen 8c/kg (0,08e/kg). Pihassa (noin 1km päätiestä) on käsin maalattu lappu jossa sanotaan:”myydään perunaa 1,20e/kg”. Kyselin että miksi se peruna maksaa täälä tuon verran kun teidän perunaa myydään tuossa S-marketissa eurolla kilo. Vastaus oli:”On vara pyytää kun se on niin hyvänmakuista”. Öööö… Sitten kysyin että eikö olisi hyvä että se hinta olisi vaikka 90c/kg niin ihmiset ehkä ostaisi sen teiltä eikä kaupasta? Vastaus oli:”Siitä on vara pyytää kun se on niin hyvänmakuista”. Kysyin sitten että mitäs jo otatte siitä sadosta vaikka 2tn ja myytte ne tuossa torilla, sen kaupan vieressä, hintaan 80c/kg. Sitä määrää ei varmasti myy kuin pari viikonloppua ja oletten juuri saaneet moninkertaisen määärän perunakilosta. Niin suuren että se vaikuttaa jos oleellisesti kokonaistuloon. Hetken ankaran miettimisen jälkeen…”Siitä on niin paljon vaivaa”. No, tällaisella ajattelumallilla ei varmaan koskaan päästä hyvään tuloon, vaan mennään minimillä kuten työnkin kanssa.
Ihmettelin pitkään myös että miten tilat ovat jatkuvasti ”tappiollisia”. Kenen laskut jäävät maksamatta vuodesta toiseen? Mikä on se taho joka ei saa rahojaan ja ei hae tilaa konkurssiin. Ja miten isäntien ilmoituksen palkan osalta senttejä tunnilta voisivat pitää paikkansa sillä olen koittanut ostaa monta ”tappiollista” tilaa sekä tilaa jossa tuntipalkka on senttejä. Sanoen että työttömänäkin saatte enemmän.
Se juttu perustuu siihen että tiloilla on oikeus laittaa kuluihin isäntäperheen tulot, 35 000e/a. Myös vakuutukset ja sotu-maksut menevät kiinteisiin kuluihin niinkuin lasten opiskeluasuntojen vuokrat jne. Nämä otetan heti kättelyssä tuloista pois. Ja sitten siihen tulevat muut muuttuvat kustannukset kuten kiinteistön lämmitys, ajoneuvot, ruokaostokset, se kiinteistövero (joka poikkeuksetta on pienempi kuin omakotitalon), voiteluaineet, eläinte rehut jne… Niin jos sitten ei saadakkaan kokonaissummaan nousemaan plussan puolelle, on tehty ”tappiota”. Ja se tappio tarkoittaa että ei ole saatu nettona perhen jäsenille sitä 35000e/a palkaksi. Vaan siitä on jouduttu joustamaan. Ja tästä tulee se tuntipalkka, se ei ole palkkaa vaan se on voittoa. Eli, voittoa on senttejä per työtunti.
Onhan se fyysistä työtä mutta niin on raudoittajankin. Mutta sitä tehdään kolme kertaaa päivässä ja noin 2h kerrallaan. Paitsi viljatiloilla jolloin tuo yksi naapuri äestää ka kylvää vanhoilla traktoreillaan veljensä kanssa kaikki pellot päivässä. Vanha sananlasku ”kaks viikkoa keväällä ja kaks viikkoa syksyllä” ei pidä paikkaansa nykyään. Syksyllä menee tosin viikko ja keväällä pitää lukea luonnon merkeistä koska kylvää, ettei mene myöhäiseksi. Mutta viljatilalla olo on melkoista makoilua ympäri vuoden. Mitä nyt taloon tekee klapeja.
Oletteko muuten löytäneet maanviljelijöiden tuloja juorukalenterista?
Höpöhöpö. Aikalailla laput silmillä täällä kuljetaan, mutta tuo on aika yleinen ajattelutapa. Useimmalla viljelijällä on muita busineksiä, kun viljanviljely ei vaan tänäpäivänä elätä. Sen pystyy peruskoulun ala-asteen matematiikalla jokainen laskemaan.
Heh ja tuo perunakateus on melko ontuvasti argumentoitu. Peruna hinnoitellaan kysynnän ja tarjonnan sekä laadun mukaan. Kuten muutkin tuotteet.
Vielä se, että perunaa ja muita juurikkaita sekä vihanneksia myydään verottomana torilla. Ainoastaan kauppias joutuu lätkäisemään siihen 24% alvin.
Miten silloin ei olisi kannattavaa suoramyynti tilalta?
Höpöhöpö. Torimyynti on ALV vapaata 10 000 euroon asti. Ammatinharjoittajilta voi pyytää kuitin ja usein sen antaa pyytämättäkin. Kyllä torikauppa on sen verran hyvin valvottu, että mädät vihannekset on poistettu. Harva on torikaupalla rikastunut, mutta moni on saanut kipinän yrittäjyyteen. Torit ovat nykyään hiljentyneet kun kansa vaeltaa marketteihin ja sesonkikin on reilu kuukauden mittainen. .
Voisivatkohan tilanomistajat perustaa jonkinlaisen ringin jossa neuvottaisiin miten noita veroseuraamuksia voitaisiin välttää. Ei tämä ole kehotus laittomuuksiin vaan järkevään verosuunnitteluun. Kaikki suuretkin yritykset sitä tekee. En usko että laissa ei olisi jotakin mitä ei voitaisi kiertää, ainakin hallitus noin tekee, jopa perustuslain kohdalla. Joten kaikki sympatiat sinne alkutuotannon puolelle.
Tämä oli jo nähtävissä kun Vanhasen (keskusta) hallitus Jyri Häkämiehen (kokoomus) toimesta lahjoitti Suomen kansan rahoilla rakennetut lannoitetehtaat ja maamme fosforivarannot puoli-ilmaiseksi Yaralle. Yaran pääomistajat ovat Norjan valtio ja globaalipankkiirit, jotka nostivat lannoitteiden hinnat nopeasti sfääreihin. Suomalaiset maanviljelijät ovat yhteistyössä tuoneet maahan venälåistä lannoitteita laivalasteittain, mutta nyt nekin ovat lannoitepulan myötä kallistuneet ja tyrehtyneet.
Ilmaston kylmenemisen myötä kasvukausi on lyhentynyt, n. 110 päivää 2021, ja muutenkin sää on ollut huono viljan viljelylle pohjolassa. Keskitetty kauppa ja myllyt ovat kartellisoituneet ja polkevat tuottajahintoja ja Suomessa viljan hinta on yleisesti halvempaa kuin maailmanmarkkinahinta. Ostajat tuovat myös kallimpaa ulkolaista viljaa maahan mielummin kuin nostavat hintoja kotimaisille tuottajille.
Viljan viljely on tehty täysin kannattamattomaksi EU tuilla jotka kannustavat kesannointiin ja peltojen metsityksiin. Maatalouden toiminta on täysin vääristynyt EU aikana ja on kuin olisi tarkoituksella ajauduttu katastrofiin. Ja ehkä onkin..
Tätä suo-maalaisten touhua kun katselee, ymmärtää että tämä on menetetty kansakunta. Vielä kerkeää irtautua EUsta äänestämällä EU eroa ajavia puolueita 2023 vaaleissa. Maanviljelijöiden on turha äånestää keskustaa tai persuja, jotka ovat EU talutusnuorassa. Se on nähty. EU ero on ainoa oikea ratkaisu kotimaisen ruuantuotannon turvaamiselle.
Maanviljelijät kuvittelevat, että MTK ja niiden omistama MT-lehti ajavat viljelijöiden etua. Mutta kun Ei.
Tässä ”valaistusta” asiaan: MTKn logo on piirretty harpilla ja suorakulmalla. MTn logosta voivat numerologit laskea mikä järjestö näiden taustalla häärää..
Etkö usko punavihreään propagandaan. Käsillä on katastrofi ilmaston lämpenemisen takia, ai niin katsot jostakin tieteellisestä julkaisusta joka kertoo että ilmasto jäähtyy. On siinä mistä valita. Itse kallistuisin tuonne tieteen puolelle. Taitaa tuo satokausi vieläkin lyhentyä, miten sitten propaganda asetetaan jotta se palvelisi ilmastouskovaisia.
Hallitus, jos se asioista mitään ymmärtää, tietenkin pyrkii, että suomalaiset maatilat menevät konkurssiin, jotta ne voidaan saattaa samaan ylikansalliseen omistukseen kuin vihreällä säännöstöllä konkurssiin ajettujen omakotitalon omistajien koditkin. Toinen vaihtoehto tietenkin on, etteivät ymmärrä mmitään eivätkä välitä ymmärtää, joka tapauksessa, ajatus, että hallitus ajaisi suomalaisten etua on aivan absurdi.
Jokohan jotkut isot pelurit odottelevat rauhassa aikaa, jolloin saa halvalla nurin meneviä maatiloja? Keiden ”etuja” poliitikot ajavat?