Neuvottelut välttämätöntä suojelutyötä tekevien hoitajien määrästä ovat jatkuneet sunnuntain ajan vaikeina. Työntekijäjärjestöjen ja HUSin näkemykset suojelutyön lääketieteellisistä perusteista ja tarvittavasta henkilökunnan määrästä eroavat huomattavasti.
HUS varautuu siihen, että perjantaina 1.4. alkaneen kaksiviikkoisen hoitajalakon vaikutus alkaa näkyä potilaiden kannalta ikävällä tavalla monissa toiminnoissa.
”Viikonlopun yli on selvitty välttävästi. Sunnuntain neuvottelut ovat vielä kesken, mutta näyttää siltä, että viikko alkaa erittäin vaikeana”, sanoo hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander. ”Haastavin tilanne tulee olemaan leikkaustoiminnassa, erityisesti sydän- ja syöpäleikkausten osalta.”
”Neuvotteluissa työntekijäjärjestöjen HUSille myöntämä suojelutyön määrä on potilaiden kannalta epäinhimillinen ja riittämätön”, kuvaa Ulander. ”Työntekijäjärjestöjen näkemys suojelutyöhön tarvittavan henkilökunnan määrästä eroaa HUSin lääketieteellisten asiantuntijoiden näkemyksestä. Lähtökohtamme on, että kriittinen, henkeä turvaava ja vammautumista ehkäisevä hoito pitää turvata.”
”Pyydetty ja toteutunut suojelutyö eivät ole aina kohdanneet toisiaan”, kertoo hallintoylihoitaja Marja Renholm. ”Meillä on ollut tilanteita, joissa kaikkiin työvuoroihin ei ole tullut henkilöstöä sitä määrää, joka työntekijäjärjestöjen kanssa on sovittu.”
Suojelutyöneuvotteluissa pyritään sopimaan henkilöstön määrä kolmeksi päiväksi eteenpäin.
Kiireettömän hoidon osalta HUSissa jatketaan ajanvarausten perumista ensi viikon osalta. Potilaat saavat tiedon tekstiviestillä tai sähköpostilla. Lisätietoa HUSin palveluista lakon aikana löytyy osoitteesta www.hus.fi/lakko.
Sairaala alt pitäsi kieltää pitämästä lakkoja rikosoikeidella joka veisi nuo suoraan linnaan istumaan.
Sillä ei mahdu oikein ajatusmaailmaan se että hoitajat vinkuu joka vuosi ainakin 2-3 kertaa samaa virttä palkastaan.
Pitäsikö noille maksaa sama palkka kun lääkäreille, eli rapeat 7 tonnia kuussa.
No puolet ainakin!Ei ne lääkärit mitään jumalia ole…siinä on kunnon henkilökunta aina apuna että hommat hoituu!
Ilman hoitajia lääkärit olisivat aika liemessä. Moni ”lääkäri” on vieraantunut perushoitotyöstä ja keskittynyt, no johonkin, jolloin hoitajille jää aika paljon sellaistakin tehtävää joka ei varsinaisesti kuulu heille.
Tämän vuoksi monella hoitajalla onkin parempi tietämys hoidon kulusta, sairauden laadusta yms. osatekijästä jota lääkärillä ei ole, lääkäri kun tulee yleensä ”valmiiseen pöytään”.
Miksi lääkärit eivät ole osa-aikaisia, koska he tulevat paikalle vain tekemään ”yhteenvedon” tai suorittamaan operaation, tällä tavoin voitaisiin osa heidän palkasta siirtää hoitajille jotka tekevät kuitenkin 80-90% potilaaseen kohdistuvasta toimenpiteistä. Lääkäriä ei tarvitse kuin sen 10-20% kriittiselle osalle ja loppu on arviointia/ suunnittelua.
Jos pääkaupunkiseudulla on terveydenhuollon kanssa ongelmia, ei se tarkoita että koko maa menee jumiin sen vuoksi.
Muualla maassa ei näytä kauheaa kiirettä olevan esim. sydänsairaaloiden puolella, kun voidaan kuukausi tolkulla pitää ihmisiä jonossa ja asiat eivät etene mihinkään. Tämä koskee rutiinioperaatioita kuten tahdistamista ja muita päiväkirurgisia toimenpiteitä sekä tutkimuksia.
Kuukaudesta toiseen syötetään nappia/ja että saadaan potilas pysymään läjässä, tila pahenee/vaikeutuu ja pahimmillaan onkin sitten isompi operaatio edessä vaikka sen olisi voinut välttää päiväkirurgisella toimenpiteellä, mutta kun se jono.
Jotenkin kuumottaa, että tässäkin ohituskaistaa käyttää poliittiset vaikuttajat, hyvät kaverit ja ne joilla on jokin kytky siskonkaimankumisaappaanveljen kautta, muista ”duunareista” tai jopa työttömistä ei niin suurta lukua.
Aika lailla samaa mieltä. Hesahan se on vissiin koko maailman keskus, ja sen ongelmat ovat KAIKKEIN tärkeimpiä. Muutenkin, jos asiat on päästetty typeryydestä johtuen niin pitkälle, että hoitohenkilökunta on pakotettu ajamaan asiaansa lakolla, niin turha se nyt on alkaa itkeä tilannetta. …tana päättäj’ät, TEHKÄÄ JOTAIN tilanteen ratkaisemiseksi parkumisen ja syyttelyn asemesta!