Lähes kaikki Wall Streetillä romahtaa maanantaina, kun pelko Yhdysvaltain talouden hidastumisesta pahenee ja ja käynnistää uuden myynnin rahoitusmarkkinoilla ympäri maailmaa.
S&P 500 -indeksi laski 3,1 prosenttia kaupankäynnin alkuvaiheessa, ja se oli huonoimmalla viikollaan yli kolmeen kuukauteen. Dow Jones Industrial Average oli laskenut 996 pistettä eli 2,5 % kello 9.50 (EST) itäistä aikaa , ja Nasdaq Composite laski 3,8 %.
Pudotukset olivat vain viimeisimpiä koko maapalloa pyyhkäisseessä myynnissä. Japanin Nikkei 225 -indeksi auttoi maanantain alkuun syöksymällä 12,4 % ja oli pahin päivänsä sitten vuoden 1987 ”Mustan maanantain” romahduksen.
Tokion kauppiailla oli ensimmäinen tilaisuus reagoida perjantain raporttiin, jonka mukaan yhdysvaltalaiset työnantajat hidastivat viime kuussa palkkaamistaan paljon enemmän kuin ekonomistit odottivat. Tämä oli viimeisin Yhdysvaltain taloutta koskeva tieto, joka oli odotettua heikompi, ja se on herättänyt pelkoa siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on jarruttanut Yhdysvaltain taloutta liian kauan ja liian paljon korkeiden korkojen avulla inflaation tukahduttamisen toivossa.
Tappiot muualla maailmassa olivat lähes yhtä musertavia. Etelä-Korean Kospi-indeksi painui 8,8 % alemmas, osakemarkkinat Euroopassa vajosivat noin 3 % ja bitcoin putosi 12 %.
Lähde: AP
Tulee mieleeni S. Albert Kivisen satiirinen kappale ’Laulu Mätänevän Kapitalismin Ideologisesta Ylärakenteesta’. ”…muuten kaatuu pyhä kirkko, pörssi romahtaa…’
Eiköhän tätäkin romahdusta edeltävinä päivinä ja kuukausina ole tehty kunnon suunnitelmia ja puljauksia.
Tämä on normaalia, siis se, että aika ajoin jotkut isot pelurit tyhjentävät pajatson.
Tuo vertaus pajatsoon kertoo tosi hyvin asian oikean luonteen.
Pörssi on suurelta osaltaan näytelmää, se osa mikä on liiketoimintaa on näennäistä liiketoimintaa, jonka romahtamisella on vain tervehdyttävä vaikutus.
Tietenkin romahdusta käytetään politiikan ja talouden ohjailuun antaen ymmärtää, että romahdus on jokin ”luonnonvoima” joka vain tulee. Surkuhupaisaa tässä on se, että kukaan ei analysoi romahduksen oikeita syitä, väärää talouspolitiikkaa, keinottelijoiden voiton tavoittelun aiheuttamaa paniikkia joka suuntaa markkinoita.
Hyvän kuvan mekanismeista antaa Bill Georgen kirja 7 lessons for leading in crisis, kirjaa voisi nimittää oppikirjaksi ”Todellista työtä tekevien kusettajalle”.
Pörssikurssit ei noin vain romahda, vaan ne romahdutetaan koska joku tienaa sillä.