Nigerissä valtaa pitävä sotilasjuntta peruuttaa vuonna 2015 asetetun maahanmuuttolain.
Kyseinen laki kriminalisoi maahanmuuttajien kuljetuksen Nigerin läpi. Maa toimi keskuksena niille, jotka pyrkivät Eurooppaan Libyan ja Algerian kautta. Nigeriä hallitsevan sotilasjuntan johtaja, kenraali Abdourahamane Tchiani, kommentoi että vuoden 2015 laki ei ottanut huomioon Nigerin valtion ja sen kansalaisten intressejä.
Peruutus mahdollistaa kaikkien niiden vapautuksen, jotka aikanaan tuomittiin lain rikkomisesta. Deutsche Wellen mukaan lain peruutus hankaloittaa EU:n ja Nigerin välisiä suhteita entisestään. Jännitteet ovat olleet korkealla sen jälkeen kun EU asetti maalle pakotteita sotilasjuntan syrjäytettyä presidentti Mohamed Bazoumin heinäkuussa 2023.
EU:n silloin tukeman lain tarkoitus oli tukahduttaa laiton maahanmuutto Nigerin halki. Laki mahdollisti salakuljettajien vangitsemisen ainakin viideksi vuodeksi. Tällä oli negatiivinen vaikutus paikallisten aavikkoalueiden talouteen. Esimerkiksi Agadezin alueella asuvat salakuljettajat tienasivat suuria summia ajamalla maahanmuuttajia aavikon halki. YK:n arvioiden mukaan noin 4000 maahanmuuttajaa kulki Agadezin läpi viikoittain ilman kunnollisia matkustusasiakirjoja.
Päätös peruuttaa vuoden 2015 laki tulkitaan sotilasjuntan yrityksenä nostaa paikallista kannatusta. Eräs Agadezin alueella asuva paikallinen kertoi Reutersille olevansa erittäin onnellinen lain peruutuksesta. Kyseinen henkilö oli kertonut Reutersille ansainneensa tuhansia dollareita kuukaudessa kuljettamalla maahanmuuttajia. ”Aion aloittaa uudestaan”, hän kertoo.
Deutsche Wellen mukaan lain peruutus on aiheuttanut huolta eksperttien keskuudessa. Konrad Adenauer -säätiön paikallinen toimistopäällikkö Ulf Laessing pitää tapahtunutta kauhuskenaarion alkuna Euroopalle.
Lähde: Deutsche Welle
Euroopan pitää vain oppia sanomaan ei laittomille pyrkijöille ja lopettaa turvapaikkateeskentely, koska kyse ei ole mistään turvapaikoista, vaan sosiaaliturvapaikoista.
Ei ole vaikeaa pysäyttää virtausta, kunhan on päättäväisyyttä ja poliittista tahtoa, mutta kun ei ole kumpaakaan.