Donald Trump julisti keskiviikon 2. huhtikuuta Vapautuspäiväksi, ja muiden maiden tavaroihin sovellettavien tullien sanotaan tasoittavan toimintaedellytyksiä sen jälkeen, kun Yhdysvaltoja on jo pitkään väitetysti käytetty hyväksi.
Maailma pidätteli hengitystään, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti keskiviikkoiltana hallintonsa suunnitelmat asettaa vastavuoroisia tulleja noin 60 maata vastaan vaihtelevin tullein.
🚨 @POTUS signs an Executive Order instituting reciprocal tariffs on countries throughout the world.
It's LIBERATION DAY in America! pic.twitter.com/p7UnfE617B
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) April 2, 2025
Kiinaan kohdistuu yli 54 prosentin ja 20 prosentin tullit EU:n jäsenvaltioista peräisin oleville tavaroille. Tullit tulevat voimaan 9. huhtikuuta. Trump on myös aiemmin ilmoittanut 25 prosentin tulleista ulkomaisille autoille, jotka tulivat voimaan torstaiaamuna.
Vapautuspäivä merkitsee Trumpin mukaan päivää, jolloin Yhdysvaltain teollisuus syntyi uudelleen ja maan kohtalo otettiin takaisin.
EU ja useat listalla olevat maat ilmoittivat, että ne vastaavat omilla tulleillaan.
Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pahoitteli tulleja. Torstaiaamuna pitämässään tiedotustilaisuudessa hän kutsui tulleja ”vakavaksi iskuksi maailmantaloudelle”, jolla on ”tuhoisia seurauksia”, ja sanoi EU:n valmistelevan vastatoimia.
Valtava kauppataseen ylijäämä
Trump toistaa, että tullit ovat vastavuoroisia ja tasoittavat toimintaedellytyksiä sen jälkeen, kun Yhdysvaltoja on käytetty taloudellisesti hyväksi pitkään.
”Euroopan unioni perustettiin sotkemaan USA:ta, se on sen tarkoitus. Ja he ovat tehneet siinä hyvää työtä. Mutta nyt minä olen presidentti”, Trump sanoi hiljattain eräässä tilaisuudessa.
”Trump puhuu asiaa”, kirjoittaa The Telegraphin taloustoimittaja Melissa Lawford.

Lawfordin mukaan Yhdysvaltojen ja EU:n välillä ei ole tasapuolisia toimintaedellytyksiä: EU myy Yhdysvaltoihin paljon enemmän kuin se ostaa Yhdysvalloista. Itse asiassa EU:lla on Kiinan jälkeen toiseksi suurin kauppaylijäämä Yhdysvaltojen kanssa, sillä se myy vuosittain noin 200 miljardia dollaria enemmän tavaroita Yhdysvaltoihin kuin se ostaa keskimäärin kolmen vuoden aikana vuoteen 2023 asti.
Vaikka ylijäämä on pienempi kuin Kiinalla, se on kasvanut paljon nopeammin, lähes kaksinkertaistuen vuosikymmenessä. Kolmen vuoden aikana vuoteen 2023 mennessä EU oli suurin yksittäinen tavarantoimittaja Yhdysvaltoihin.
Autot ja elintarvikkeet
Autot ovat ala, jolla pelikenttä on epätasainen. EU perii 10 prosentin veron unioniin tuotavista yhdysvaltalaisista ajoneuvoista, kun taas Yhdysvallat perii 2,5 prosentin veron päinvastaiseen suuntaan kulkevista autoista. EU:n tullit elintarvikkeille ovat myös 3,5 prosenttiyksikköä korkeammat kuin Yhdysvaltojen perimät tullit.
Trumpin ilmoittamat tullit ovat myös merkinneet sitä, että useat suuryritykset ovat jo luvanneet tehdä merkittäviä uusia investointeja Yhdysvaltoihin.
Lähde: Telegraph
No, eipä siinä mitään. Rapakontakaisille romuille ja muulle sonnalle mitä Suomeen tulee, voikin pistää 100% tullimaksun.