Maahanmuuttovirasto ilmoitti viime torstaina Oulun Heikinharjun vastaanottokeskuksen asukkaille, että heidän on pakattava tavaransa ja siirto Raaheen ja Kemijärvelle alkaa perjantaiaamuna. Eilen siirrot peruttiin ja asukkaille etsitään muita asumisvaihtoehtoja Oulun seudulla.
Toisiin vastaanottokeskuksiin siirrettävien joukossa oli noin sata ukrainalaista ja lisäksi ainakin syyrialaisia ja sudanilaisia.
Maahanmuuttovirasto pahoitteli ja perui siirrot
Siirtojen syynä oli muutoksen Oulun vastaanottokeskuksen toiminnassa itärajan tilanteen takia. Maahanmuuttovirasto tiedotti eilen, että se muuttaa keskuksen käyttöä, tekee uudelleenjärjestelyjä turvallisuusviranomaisten työn varmistamiseksi ja varautuu myös järjestelykeskuksen perustamiseen Ouluun.
Näistä syistä Oulun vastaanottokeskuksessa ei ole mahdollista pitää nykyistä määrää asiakkaita.
– Oulussa ei ollut välittömästi muuta vastaanottokeskusmajoitusta tarjolla, mutta etsimme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa muitakin asumisratkaisuja, kuin siirtää asukkaita kaukana Oulusta oleviin keskuksiin. Eli hankimme lisää asuntoja Oulun seudulle ja varmistamme, että ukrainalaisten ei tarvitse lähteä alueelta. Olen pahoillani ukrainalaisille aihetuvasta haitasta. Kysymys ei ole ollut asiakkaiden priorisoinnista, vaan Oulun keskuksen toiminnan muuttamisesta vastaamaan sisäisen turvallisuuden tarpeita, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.
Maahanmuuttovirasto ei huomioinut asiakassiirroissa riittävästi esimerkiksi koulunkäyntiä, vaan siirrot järjestettiin asiakkaille kohtuuttoman tiukalla aikataululla lähimpään vapaana olevaan vastaanottokeskukseen. Uusissa järjestelyissä huomioidaan Oulun seudun pitkät välimatkat ja varmistetaan ukrainalaisten mahdollisuus majoittua alueella.
– Oulusta katsottuna vastaanottokeskusten välimatkat ovat pitkät, eli on selvää, että siirrot aiheuttivat haittaa asiakkaillemme. Alkuviikon aikana olemme yhteydessä kaikkiin kuluneella viikolla siirrettyihin asiakkaisiin ja keskustelemme Oulun alueen majoitusvaihtoehdoista, Haahtela kertoo.
Moni ukrainalainen on asunut Suomessa yli vuoden, joten heidän on myös mahdollista hakea kuntapaikkaa ja siirtyä asumaan Ouluun kuntalaisena.
– Suosittelen ukrainalaisia hakemaan kuntapaikkaa, jos se on mahdollista. Sillä tavoin voi asettua pysyvämmin seudulle ja kiinnittyä paikalliseen yhteisöön, Haahtela kertoo.
Joku voisi laskea että paljonko niitä miljardeja menee taas.
Olkoon ihan minkämaalaisia tahansa, niin suomalaisten rahoilla ne taas elätetään.
Idästä tulee lisää Suomea rikastavia elättejä ja rikollisuutta. Suvakit hurraavat.