Kiinan rannikkovartiosto antoi hiljattain määräyksen, jossa japanilaisen kalastusaluksen ja useiden partioalusten käskettiin poistua Japanin hallinnassa olevia pieniä saaria ympäröiviltä vesiltä Itä-Kiinan merellä.
Välikohtaus korostaa näiden kahden kansakunnan välisiä jatkuvia jännitteitä.
Kiina väittää olevansa suvereeni näiden saarten suhteen eikä tunnusta Japanin väitettä asumattomasta saariketjusta, joka tunnetaan japaniksi nimellä Senkaku ja kiinaksi nimellä Diaoyu. Myös Taiwan vaatii näitä saaria ja kutsuu niitä nimellä Diaoyutai, mutta se on tehnyt Japanin kanssa sopimuksia kalastajiensa pääsystä saarille eikä osallistu aktiivisesti kiistaan.
Rannikkovartioston tiedottaja Gan Yu totesi, että alukset olivat ”tulleet laittomasti” näille vesille, mikä johti rannikkovartioston vastatoimiin. ”Kehotamme Japania lopettamaan välittömästi kaiken laittoman toiminnan näillä vesillä ja varmistamaan, että vastaavia tapauksia ei enää tapahdu”, lausunnossa sanottiin. Lausunnossa ei kuitenkaan täsmennetty, noudattivatko alukset käskyä.
Kiinan vaatimus näiden saarten suvereniteetista on osa sen laajempia aluevaatimuksia Tyynenmeren alueella, jotka koskevat Itä-Kiinan meren, Taiwanin ja koko Etelä-Kiinan meren vedenalaisia luonnonvaroja. Nämä vaatimukset perustuvat usein historiallisiin ennakkotapauksiin. Taiwan, joka oli aiemmin Japanin siirtomaa, erosi Manner-Kiinasta vuonna 1949 Kiinan sisällissodan aikana.
Taiwanin ja Okinawan välissä sijaitsevat saaret ovat noin 205 meripeninkulman päässä Kiinan rannikosta. Toisen maailmansodan jälkeen niitä hallinnoi Yhdysvallat ennen kuin ne palautettiin Japanin suvereniteettiin vuonna 1972.
Lähde: Big News Network