Puolalaiset maanviljelijät ovat julistaneet maanlaajuisen lakon, aikoen estää kaikki rajanylityspaikat Ukrainan kanssa vastauksena siihen, minkä he kuvailevat EU:n politiikan katastrofaaliseksi vaikutukseksi.
Maanviljelijät ympäri Puolaa ovat julistaneet yleislakon ja vetoavat yleisöön ymmärryksen ja tietoisuuden toivossa siitä, että heidän alaansa puolustetaan ajautumasta konkurssiin. Maanviljelijöiden protestit raivoavat useissa Euroopan maissa parhaillaan.
BREAKING: 🇪🇺🇧🇪🚜 Projectiles are now being fired at the European Parliament and Belgian police are responding with water canons as scenes turn ugly in Brussels.#AgriculteursEnColere #Bruxelles #BoerenProtest pic.twitter.com/NXcyd3SW3M
— Remix News & Views (@RMXnews) February 1, 2024
Myös Puolassa tilanne on muuttumassa yhä dramaattisemmaksi. Yksityisten viljelijöiden ammattiyhdistys ”Solidarity” on ilmoittanut maanviljelijöiden yleislakosta koko maassa.
”Kärsivällisyytemme on lopussa”, maanviljelijät sanovat. He viittaavat Euroopan komission kantaan Ukrainan maataloustuotteiden tuonnista. Lisäksi Puolan viranomaisten toimimattomuus ja niiden julistukset yhteistyöstä Euroopan komission kanssa sekä Puolan hallituksen ilmoitus noudattaa kaikkia päätöksiä, jotka koskevat maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuontia Ukrainasta, eivät jätä heille muuta vaihtoehtoa kuin julistaa yleislakko.
Lakko alkaa 9. helmikuuta kaikkien Puolan ja Ukrainan välisten rajanylityspaikkojen saartamisella sekä teiden ja moottoriteiden saartamisella eri maakunnissa.
”Pyydämme maanmiehiltämme ymmärrystä ja tietoisuutta tilanteesta, jossa me kaikki olemme. Taistelemme yhteisten etujemme puolesta, joka on estää puolalaisten, usein useiden sukupolvien perheviljelmien romahtaminen ja konkurssi. Pyydämme mahdollisuuksien mukaan välttämään matkustamista tuhoalueille”, viljelijät toteavat.
Tilannetta pahentavat Brysselin hälyttävät lausunnot. EU:n lainsäätäjien tukeman tutkimuksen mukaan Euroopan unioni tarvitsee vuosittain 1,5 biljoonan euron investoinnit saavuttaakseen nollapäästötavoitteensa vuoteen 2050 mennessä, kuten Reuters kertoo. Euroopan komission odotetaan tällä viikolla suosittelevan, että EU vähentäisi nettopäästöjään 90 prosenttia vuoteen 2040 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Komissio aikoo myös esittää investointien massiivisen lisäämisen, joka tarvitaan, jotta Eurooppa pääsisi kohti nollapäästöjen saavuttamista vuoteen 2050 mennessä.
Erillinen puolalaisten maanviljelijöiden järjestö oli aiemmin tukkinut tärkeän rajanylityspaikan Ukrainan kanssa, mutta mielenosoitus keskeytettiin 6. tammikuuta sen jälkeen, kun uusi vasemmistoliberaalihallitus suostui sen vaatimuksiin.
Ukrainalaiset rekkakuskit olivat jumissa Ukrainan ja Puolan välisellä rajalla puolalaisten maanviljelijöiden aloittaessa mielenosoitukset ja estäessä rajanylitykset Puolan puolelle.
Lähde: Remix