Valtion johto on myös linjannut, että Suomi lähettää joukkojaan Naton rauhanajan operaatioihin.
Puolustusvoimat saa pian uuden komentajan. Nykyinen komentaja, kenraali Timo Kivinen jää eläkkeelle 31. maaliskuuta.
Ylen mukaan uuden komentajan nimi julkistetaan keskiviikkona, jolloin valtioneuvosto ja presidentti päättävät asiasta ylimääräisessä istunnossa.
Ylen mukaan valinta tehtiin lopulta kolmen ehdokkaan joukosta.
- Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Janne Jaakkola, 56. Aiemmin pääesikunnan suunnittelupäällikkönä ja Utin erikoisjääkäripataljoonan komentajana.
- Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen, 57. Aiemmin Kainuun prikaatin komentajana.
- Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki, 58. Aiemmin Karjalan prikaatin komentajana.
Päätös uudesta puolustusvoimain komentajasta osuu samaan aikaan presidentti Sauli Niinistön virkakauden päättymisen kanssa, ja tuleva komentaja työskentelee presidentti Niinistön seuraajan kanssa.
Valintaa on valmisteltu viime syksystä lähtien, ja ehdokkaita ovat haastatelleet sekä presidentti että puolustusministeriön edustajat.
Nimityksellä on kiire, koska nykyinen komentaja on jäämässä eläkkeelle. Päätös tarvitaan nopeasti myös siksi, että komentajan nimittäminen käynnistää nyt pysähdyksissä olleen laajan nimityskierroksen puolustusvoimien johtoon.
Hävittäjiä ja sota-aluksia lähdössä Naton tehtäviin
Myös toinen kauan odotettu ratkaisu etenee. Ylen lähteiden mukaan tasavallan presidentin ja keskeisten ministerien kokouksessa (tp-utva) on hahmoteltu Naton rauhanajan tehtäviä, joihin Suomi osallistuu.
Ylen mukaan ilmavoimat ja merivoimat osallistuisivat pienimuotoisesti Naton yhteisiin tehtäviin sotilasliiton itärajan vahvistamiseksi jo kevätkesällä. Asiaa käsitellään eduskunnassa, kun se palaa istuntotauolta.
Maavoimien osalta ratkaisu jää odottamaan, sillä reserviläisiä ei toistaiseksi voida sitouttaa näihin Nato-tehtäviin.
Uutena Nato-liittolaisena Suomi haluaa osoittaa, että se on huolissaan koko liittokunnan turvallisuudesta myös oman maaperänsä ulkopuolella.
Lähde: Yle