Italian hallitus on iskenyt takaisin sen jälkeen, kun Rooman tuomioistuin esti siirtolaisten siirtämisen Albaniaan ja hyväksyi toimeenpanevan elimen asetuksen, jolla rajoitetaan oikeuslaitoksen harkintavaltaa siirtolaisten turvallisten lähtömaiden luettelon suhteen.
Italian pääministeri Giorgia Meloni on reagoinut nopeasti ohittaakseen viime viikolla annetun kiistanalaisen tuomioistuimen päätöksen, joka häiritsi hänen hallituksensa suunnitelmaa käsitellä maahanmuuttajat Albaniassa sijaitsevissa turvapaikkakeskuksissa.
Maanantaina koolle kutsutussa ministerineuvoston hätäkokouksessa oikeistolainen toimeenpaneva elin hyväksyi uuden asetuksen, joka antaa hallitukselle enemmän oikeudellista toimivaltaa maahanmuuttokysymyksissä. Hallitus antoi käytännössä itselleen valtuudet katsoa kokonaisia maita ”turvallisiksi” maahanmuuttajien palauttamista varten, mikä rajoittaa tuomareiden mahdollisuuksia kumota yksi sen lippulaivapolitiikoista.
Tämä oli vastoin Rooman tuomioistuimen 18. lokakuuta antamaa päätöstä, jonka mukaan 12:ta maahanmuuttajaa, jotka oli lähetetty Albaniaan käsittelemään turvapaikkahakemuksiaan äskettäin tehdyn sopimuksen mukaisesti, ei voitu ottaa säilöön siellä, koska heidän lähtömaidensa – tässä tapauksessa Bangladeshin ja Egyptin – turvallisuudesta oli huolta.
Tuomioistuin viittasi aiemmin tässä kuussa Euroopan Unionin tuomioistuimessa (EUT) annettuun tuomioon, jossa todettiin, että maita voidaan pitää ”turvallisina” maahanmuuttajien käsittelyä varten vain, jos ne täyttävät tietyt turvallisuutta ja ihmisoikeuksia koskevat vaatimukset koko alueellaan. Yksinkertaisesti sanottuna, jos ”osa maahanmuuttajan lähtömaasta katsottiin turvattomaksi” palata sinne, henkilöä ei voitu lähettää Albaniaan käsittelyä varten, vaan hänen oli jäätävä Italiaan.
Tämä johti siihen, että Balkanin maahan hiljattain rakennettujen turvapaikkakeskusten 12 ensimmäistä asukasta palautettiin Italian maaperälle.
Italian hallituksen hyväksymällä asetuksella perustettiin laillisesti 19 ”turvallista alkuperämaata”, mikä nosti sen julistuksen ensisijaiseksi lainsäädännöksi ja varmisti, että maahanmuuttajien uudelleensijoitusjärjestelmää voidaan jatkaa.
Oikeusministeri Carlo Nordio toisti lehdistölle, että turvallisten maiden määritteleminen oli hallituksen etuoikeus, ja esitti, että Rooman tuomioistuin oli ymmärtänyt väärin EU:n tuomioistuimen tuomion.
”Olemme päässeet tähän pisteeseen Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tuomion jälkeen, jota ei ole ymmärretty oikein. Jos turvallisten maiden luettelo löytyy laista, yksikään tuomari ei voi olla soveltamatta sitä”, hän sanoi maanantaina.
Varapääministeri Matteo Salvini kritisoi voimakkaasti tuomioistuimen päätöstä ja oikeuslaitoksen roolia maahanmuuttotapauksissa. Puhuessaan uutisohjelmassa ”Quarta Repubblica” Lega-puolueen johtaja totesi: ”9 000 tuomarin joukossa on joku, joka sekoittaa oikeussalin sosiaalikeskukseen.”
Hän meni vielä pidemmälle ja syytti tiettyjä tuomareita poliittisesti motivoituneiksi: ”Minusta näyttää selvältä, että tässä maassa jotkut tuomarit sen sijaan, että soveltaisivat lakia, purkavat sitä ja estävät satoja karkotusmääräyksiä.” Hän sanoi: ”Minusta on selvää, että tässä maassa jotkut tuomarit purkavat lakia ja estävät satoja karkotuspyyntöjä.”
Meloni itse vannoi jatkavansa työtä ”rajojen puolustamiseksi ja perusperiaatteen toistamiseksi: Italiaan saa tulla vain laillisesti, voimassa olevia sääntöjä ja menettelyjä noudattaen”.
Huolimatta siitä, että Meloni on joutunut törmäyskurssille vasemmistolaisten kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeusryhmien kanssa, hän on saanut Albanian järjestelmälle huomattavaa tukea koko Euroopan unionissa, ja useat muut eurooppalaiset johtajat pyrkivät seuraamaan esimerkkiä.
Yksi valtio, joka ei kuitenkaan pyri jäljittelemään tätä politiikkaa, on Ranska. Sen juuri nimitetty pääministeri Michel Barnier totesi hiljattain toimittajille, että ”en usko, että tätä esimerkkiä voidaan siirtää (Ranskaan)”, ja vetosi oikeudellisiin vaikeuksiin ensisijaisena syynä.
Lähde: Remix News
Lue lisää aiheesta:
Oikeus on Euroopassa nykyisin poliittisen ideologian ”oikeus”.
Ruotsiin ei voi enää laskea yhtään turvapaikanhakijaa, koska Ruotsissa monet osat maata ovat turvattomia. Sen sijaan ruotsalaisille täytyy myöntää oikeus hakea turvapaikkaa maasta jonka itse valitsevat.