HUSin näkemyksen mukaan maan hallituksen valmistelema potilasturvallisuuslaki olisi viimeinen keino turvata potilaiden hoito. Ensisijaista kuitenkin on, että 12 päivää käynnissä ollut hoitoalan työtaistelu saadaan päätökseen mahdollisimman pian neuvotteluteitse työnantaja- ja työntekijäpuolien kesken. Kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden määrä kasvaa suojelutyön riittämättömyyden vuoksi.
Suojelutyön määrä on HUSissa ollut riittävä esimerkiksi tehohoidossa, synnytystoiminnassa sekä syöpäsairauksien säde- ja sytostaattihoidoissa. Suojelutyö on ollut toistaiseksi riittämättömintä leikkaustoiminnassa, laboratorio- ja kuvantamispalveluissa sekä useilla vuodeosastoilla.
Viime viikon aikana HUSin leikkausosastoilla tehtiin alle 200 suunniteltua leikkausta normaalin 1 300 sijaan. Myös päivystysleikkausten määrä väheni noin 10 prosenttia. Lakon ensimmäisten kolmen arkipäivän aikana HUSissa peruttiin keskimäärin 12 syöpäleikkausta päivässä. Vertailun vuoksi maaliskuussa HUSissa jouduttiin perumaan keskimäärin yksi syöpäleikkaus kunakin arkipäivänä. Maaliskuussa oli kaksi viikon mittaista työntekijäjärjestöjen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.
Laboratorio- ja kuvantamispalveluihin on saatu vain 30–40 prosenttia normaalista henkilökunnasta. Viikon aikana yli 4 000 kuvantamistutkimusta jäi tekemättä. Edes kaikille sairaalassa oleville potilaille ei ole voitu tehdä kaikkia tarvittavia tutkimuksia. Tutkimatta jääneissä patologian näytteissä on tilastotiedon perusteella satoja syöpätapauksia, joissa diagnoosi viivästyy.
Hoitoketjut eivät tällä hetkellä toimi
Suojelutyöneuvotteluja on käyty työntekijäjärjestöjen kanssa päivittäin hyvässä hengessä ja edistystä on tapahtunut. Kiireellisen potilashoidon turvaaminen ei kuitenkaan vielä toistaiseksi toteudu. ”Nykyisessä tilanteessa potilaan hoitoketju ei toimi. Olemme esimerkiksi saaneet neuvoteltua lisää henkilökuntaa leikkaussaleihin. Emme kuitenkaan voi leikata potilasta, jos emme saa tehtyä tarvittavia laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia. Potilasta ei voida myöskään leikata, jos hänelle ei ole hoitopaikkaa vuodeosastolla”, kuvaa tilannetta HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.
Lakkojen jatkuessa yhä suurempi joukko potilaita tarvitsee kiireellistä hoitoa. Viime viikolla HUSissa jäi ensimmäiseen kiireellisyysluokkaan kuuluvia potilaita hoitamatta. Mitä pidemmäksi lakot venyvät, on sitä suurempi määrä potilaita, joiden hoito ei voi odottaa ilman jälkiseuraamuksia. HUSin tarpeet suojelutyön määrästä eivät siis tule vähenemään, päinvastoin.
”HUSin potilasturvallisuudesta virkavastuussa olevana ylilääkärinä olen erittäin huolissani tilanteesta. Ilman potilasturvallisuuslakia suojelutyöneuvottelut ovat ainoa keino yrittää varmistaa potilasturvallisuus ja hoito lakkotilanteessa. Ääritilanteessa ja viimeisenä keinona potilasturvallisuuslaki antaa meille potilashoidosta vastaavina mahdollisuuden estää hoidon viivästymisestä aiheutuvat komplikaatiot ja pysyvät haitat. Suojelutyöneuvotteluja jatkamme joka tapauksessa eli se on edelleenkin ensisijainen keino ongelmien ratkomiseksi”, Mäkijärvi sanoo.
HUSin esitykset suojelutyöneuvotteluissa perustuvat lääketeellisten asiantuntijoiden arvioon välttämättömän päivystyksellisen ja kiireellisen hoidon henkilöstötarpeesta. Esitykset eivät ole kannanottoja lakko-oikeuteen tai palkkaratkaisuun, vaan ne perustuvat ainoastaan potilaiden päivystyksellisen ja kiireellisen hoidon turvaamiseen.
Tausta: potilaiden hoidon kiireellisyysluokittelu
Potilaiden hoidon kiireellisyys luokitellaan neljään ryhmään. Päivystyspotilaat tulee hoitaa saman tien. Ensimmäiseen kiireellisyysluokkaan kuuluvat potilaat tarvitsevat hoidon 1–7 päivän kuluessa. Toiseen kiireellisyysluokkaan kuuluvat tulee hoitaa 8–30 päivän kuluessa. Kolmanteen kiireellisyysluokkaan kuuluvat potilaat voidaan hoitaa yli 30 päivän kuluttua.
Lähde: HUS
Potilaita on JO ”hoidettu” yli kaksi vuotta!!!
Hallitus haluaa viedä hoitajilta oikeuden lakkoilla ja teettää heillä töitä aivan normaalisti. Todella törkeää toimintaa hoitajia kohtaan.
Tehy ja Super eivät ole halunneet laajentaa lakkoa vanhuspuolelle, koska siellä on jatkuva vajaus työvoimasta. Kummallista ettei tämä vajaus sitten lainkaan vaivaa poliitikkoja, ei etenkään nykyistä hallitusta.
Tuollaisen lain valmistelu jo osoittaa että hallitus on epäonnistunut kaikessa. Onko vielä joku joka sanoo että ei maahanmuutto yms. ole pois meiltä.Rahaa on rajallinen määrä. Jos aluehallinnon vaatimat rahat vielä otetaan huomioon niin ei siinä veronmaksajalle paljoa jää, ehkä jonkinlainen vallankumous tulee mieleen mutta kun siinäkin suomalaiset ovat niin hitaita.
Mites koht ku hoitajat vaihtavat toisiin töihin. Mistä sitten määrätä uusia orjia lisää.
Ei pitäisi tiukkaa tehdä, moni näistä toiminnoista on ulkoistettu yksityisille firmoille, joiden henkilökunta tekee veronmaksajien varoilla kustannetuilla vermeillä itselleen tulosta veloittamalla niiden välineiden käytöstäkin.
Ja miten olisi jos tuollaiset tarkoituksettomat pakkopiikitykset ja sillä uhkailu/kiristäminen lopetettaisiin, keskityttäisiin siihen sairaanhoitoon sekä henkilökunnan hyvinvointiin?
Hoitajia koulutetaan koko ajan kuin parturikampaajia, mutta tällä hetkellä työn mielekkyys ei houkuttele erinäisistä syistä, olisiko sairaalan johdon ja muun virkakunnan (paperinpyörittäjien) aika katsoa peiliin, todeta mokansa ja alkaa oikeasti tekemään töitä niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin tyytyväisyyden suhteen?
Aivan. Joka kevät on ollut työtaistelujen aikaa, jossa työbtekijät ovat hakeneet oikeutta kohtuulliseen palkkatasoon suhteutettuna työn vaativuuteen ja yleiseen hintatasoon nähden. Nyt hoitajat ovat venyneet äärimmäisyyksiin pandemian aikana ja joustaneer soteuudistussekoilun keskellä. Lisäksi olennainen seikka on inflaatio joka on jo 10 prosenttia ja varmasti kasvaa. Palkat on noustava inflaation mukana.
Lopettakaa rahan lähettäminen typeriin globalistisiin hankkeisiin ja kotipesä kuntoon. Nyt äänestäjät tarkkana. Ketkä ovat kansan puolella?