Hamasin johtaja Ismail Haniyeh murhattiin Iranin pääkaupungissa Teheranissa varhain keskiviikkoaamuna. Isku herätti kostouhkauksia Israelia kohtaan ja lisäsi entisestään huolta siitä, että Gazan konflikti on muuttumassa laajemmaksi Lähi-idän sodaksi.
Palestiinalainen islamistinen taistelijaryhmä ja Iranin vallankumouskaarti vahvistivat Ismail Haniyehin kuoleman. Kaartin mukaan kuolema tapahtui tunteja sen jälkeen, kun hän oli osallistunut Iranin uuden presidentin virkavalan vannomiseen.
Vaikka iskun oletettiin laajalti olevan Israelin tekemä, pääministeri Benjamin Netanjahun hallitus ei ilmoittanut olevansa vastuussa iskun tekemisestä ja sanoi, ettei se kommentoi murhaa.
Haniyeh, joka tavallisesti asuu Qatarissa, oli ollut Hamasin kansainvälisen diplomatian kasvot, kun Hamasin johtama sota, joka käynnistyi Israeliin 7. lokakuuta kohdistuneesta hyökkäyksestä, on riehunut Gazassa. Hän oli osallistunut kansainvälisesti välitettyihin epäsuoriin neuvotteluihin tulitauon aikaansaamiseksi palestiinalaisten erillisalueelle.
Salamurha tapahtui alle vuorokausi sen jälkeen, kun Israel oli väittänyt tappaneensa Hizbollahin komentajan Libanonin pääkaupungissa Beirutissa kostoksi tappavasta iskusta Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla.
Viimeisimmät tapahtumat näyttävät heikentävän mahdollisuuksia päästä pian tulitaukosopimukseen Israelin ja Iranin tukeman Hamasin välisessä lähes 10 kuukautta kestäneessä Gazan sodassa.
Hamasin aseistettu siipi sanoi lausunnossaan, että Haniyehin tappaminen ”vie taistelun uusiin ulottuvuuksiin ja sillä on merkittäviä seurauksia”. Iran vannoi kostavansa, julisti kolmen päivän kansallisen surun ja sanoi, että Yhdysvallat on vastuussa siitä, koska se tukee Israelia.
Iran vannoo kostoa
Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei sanoi, että Israel on antanut perusteet ”ankaralle rangaistukselle itselleen” ja että Teheranin velvollisuus on kostaa Haniyehin kuolema. Iranin joukot ovat jo aiemmin Gazan sodassa tehneet iskuja suoraan Israeliin.
Jerusalemissa Israelin hallituksen tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta Haniyehin surmaamista, mutta sanoi maan olevan korkeassa valmiustilassa Iranin mahdollisia kostotoimia varten.
Tiedottaja David Mencer kertoi toimittajille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Israel on sitoutunut Gazan tulitaukoneuvotteluihin ja Gazan palestiinalaismilitanttien Gazassa pitämien israelilaisten panttivankien vapauttamiseen.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken väisti Singaporessa järjestetyssä tilaisuudessa kysymyksen Haniyehin murhasta ja sanoi, että tulitaukosopimus Gazassa oli avainasemassa, jotta vältettäisiin laajempi alueellinen kärjistyminen. Hän kertoi Channel News Asia -kanavalle, että Yhdysvallat ei ollut tietoinen murhasta eikä osallistunut siihen.
Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoi, että Israel ei yritä kärjistää sotaa, mutta on valmistautunut kaikkiin skenaarioihin.
Qatar, joka on yhdessä Egyptin kanssa välittänyt neuvotteluja Gazan taistelujen lopettamiseksi, tuomitsi Haniyehin murhan konfliktin vaarallisena kärjistymisenä.
”Poliittiset salamurhat ja jatkuvat siviilien kohteeksi joutumiset Gazassa neuvottelujen jatkuessa saavat meidät kysymään, miten sovittelu voi onnistua, kun yksi osapuoli murhaa toisen osapuolen neuvottelijan?” Pääministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sanoi X:ssä.
Egyptin mukaan tämä osoittaa Israelin poliittisen tahdon puutetta jännitteiden rauhoittamiseksi. Myös Kiina, Venäjä, Turkki ja Irak tuomitsivat sen.
Iranin ylin turvallisuuselin kokoontui päättämään strategiasta vastauksena murhaan, kertoi tilannetta tunteva lähde.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tuomitsi surmatyön, ja palestiinalaisryhmät Israelin miehittämällä Länsirannalla kehottivat lakkoilemaan ja järjestämään joukkomielenosoituksia.
Israelissa tunnelma oli pirteä, kun israelilaiset olivat tyytyväisiä siihen, mitä he pitivät merkittävänä saavutuksena sodassa Hamasia vastaan. Piiritetyn Gazan asukkaat pelkäsivät, että Haniyehin kuolema pitkittäisi taisteluita, jotka ovat tuhonneet erillisaluetta.
Meshaal on todnnäköisesti Haniyehin seuraaja
Haniyehin todennäköisin seuraaja on Khaled Meshaal, hänen maanpaossa asuva sijaisensa, joka asuu Qatarissa, sanovat analyytikot ja Hamasin virkamiehet. Meshaalin johdolla Hamas nousi yhä tärkeämmäksi toimijaksi Lähi-idän konfliktissa hänen karismansa, suosionsa ja alueellisen asemansa ansiosta, analyytikot sanoivat.
Meshaal selvisi täpärästi Netanjahun määräämästä salamurhayrityksestä Jordaniassa vuonna 1997.
Hamasin johtotehtäviin vuonna 2017 nimitetty Haniyeh liikkui Turkin ja Qatarin pääkaupungin Dohan välillä, jolloin hän välttyi Gazan saartoalueen matkustusrajoituksilta ja pystyi toimimaan neuvottelijana tulitaukoneuvotteluissa tai keskustelemaan Hamasin liittolaisen Iranin kanssa. Kolme hänen pojistaan kuoli Israelin ilmaiskussa huhtikuussa.
Israel tappoi hänen sijaisensa Saleh Al-Arourin tammikuussa, ja jäljelle jäivät Gazan Hamasin päällikkö Yehya Al-Sinwar, joka suunnitteli 7. lokakuuta Israeliin kohdistuneen iskun, ja Länsirannan ryhmän johtaja Zaher Jabarin, joka on piilossa.
Hamasin johtamien taistelijoiden hyökkäyksessä kuoli noin 1 200 ihmistä Israelin eteläisissä yhteisöissä, ja noin 250 ihmistä vietiin Gazaan panttivangeiksi, Israelin laskelmien mukaan.
Vastauksena Israel käynnisti rannikkoseudulle maa- ja ilmahyökkäyksen, jonka seurauksena Gazan terveysviranomaisten mukaan yli 39 400 ihmistä on kuollut ja yli 2 miljoonaa ihmistä on joutunut humanitaariseen kriisiin.
Israelin sotaretkelle ei näytä olevan loppua näköpiirissä, kun tulitaukoneuvottelut horjuvat.
Israelin ja libanonilaisen Hizbollah-järjestön välisen sodan syvenemisen vaara on myös kasvanut sen jälkeen, kun Golanin kukkuloilla lauantaina tehdyssä iskussa kuoli 12 lasta druusikylässä ja kun Israel väitti tappaneensa Hizbollahin johtavan komentajan Fuad Shukrin.
Hizbollah ei ole vielä vahvistanut Shukrin kuolemaa, mutta kertoi hänen olleen Israelin ilmaiskun kohteeksi joutuneessa rakennuksessa.
Lähde: Reuters
Mitenkään en ole hamasin puolella.
Kysyn vaan että miksi USA ja Israel luulee että heillä on oikeus salamurhata ihmisiä ympäri maailman.
En tiedä oletko nähnyt ohjelman Ulkolinja: Putinin myrkkyä paossa. Täysin sumeilematta ”eliminoidaan” jopa ulkomailla asuvia oman maan kansalaisia. Sanattomaksi veisi jos ei ennestään tuntisi Venäjän toimintatapoja. Kannattaa katsoa vaikka Areenasta. En vielä tältä istumalta usko että USA tai Israel pääsevät edes lähelle.
Mitä tuosta valittavat? Saivat omaa lääkettään, sitä samaa mitä ovat itse tehneet jo vuosikymmeniä. Olettavatko arabit, että heillä on oikeus teilata israelilaisia mielin määrin, mutta kun israelilaiset vastaa samalla tavalla, sitten pompitaan raivosta ja vannotaan kostoa.