Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Hallituksen rasisminvastaista ohjelmaa arvostellaan laajalti: ”Viidennes budjetista yhdelle vähemmistöryhmälle

"Äärioikeistohallitusta vastaan"-mielenosoitus Jyväskylässä (2023). Kuva: Kansalainen.

”Jotkut vähemmistöt on unohdettu ja antisemitismiä ylikorostetaan”, sanovat hallituksen rasisminvastaiseen ohjelmaan osallistuneet järjestöt ja instituutiot.

Hallituksen luonnos rasismin torjuntaa ja tasa-arvon edistämistä koskevaksi toimenpideohjelmaksi herätti paljon kritiikkiä kesäkuussa päättyneellä lausuntokierroksella, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Vaikka ohjelman suunta on oikea, jotkin vähemmistöt on unohdettu kokonaan, sanovat useat kommentteja esittäneet järjestöt ja instituutiot.

Esimerkiksi Suomen Muslimifoorumin mukaan ohjelmassa ei mainita islamofobiaa rasismin muotona eikä esitetä toimenpiteitä sen torjumiseksi.

”Tämä ilmentää nähdäksemme sitä, että hallitus ei tunnista islamofobiaa yhteiskunnalliseksi ongelmaksi ja/tai ei halua myöntää sen olemassaoloa”, järjestö kirjoittaa.

”Ohjelmassa ei myöskään mainita mustalaisvastaisuutta eli antigypsismiä”, Suomen Romaniyhdistys huomauttaa.

”Antisemitismille sen sijaan on ohjelmassa kokonaan oma osionsa”, Suomen Punainen Risti toteaa lausunnossaan.

Vaikka lausunnoissa korostetaan antisemitismin torjunnan tärkeyttä, muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää antisemitismipykälää epäsymmetrisenä suhteessa muiden vähemmistöjen huomioimiseen.

”Kolmivuotisessa toimenpideohjelmassa 1,2 miljoonaa euroa eli viidennes koko budjetista on allokoitu yhdelle vähemmistöryhmälle”, THL kirjoittaa.

Hallitus perustelee päätöksiään sillä, että EU:n komissio on suositellut jäsenmailleen erillisen antisemitismin vastaisen toimintaohjelman laatimista.

Juutalaisseurakuntien turvallisuuden edistämiseen kohdennetaan 400 000 euroa vuodessa.

Useissa lausunnoissa arvostellaan myös sitä, ettei toimenpideohjelman 6 miljoonan euron budjetin jäljellä olevia varoja ole vielä korvamerkitty mihinkään.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston mukaan toimenpideohjelma ei juurikaan puutu rakenteelliseen syrjintään.

Rakenteellisella syrjinnällä tarkoitetaan piilevää syrjintää, joka vaikuttaa esimerkiksi työnhakuun.

Valtaosa luonnoksen toimenpiteistä liittyy erilaisten tapahtumien, koulutustilaisuuksien, arvioiden ja selvitysten järjestämiseen sekä olemassa olevien toimijoiden, kuten saamelaisia ja viittomakielisiä koskevien totuus- ja sovintokomissioiden, tukemiseen.

”Kampanjoiden ja koulutuksen vaikutus voi todistetusti jäädä vähäiseksi, ja rasismista on jo paljon tutkimustietoa”, Oulun kaupunki kirjoittaa lausunnossaan.

”Jos resursseja on niukasti, pitäisikö niitä käyttää nykytilan kartoittamisen lisäksi myös rasismin kitkemiseen”, kaupunki kirjoittaa.

Useiden lausuntojen mukaan toimenpideohjelmasta puuttuvat selkeät tavoitteet ja seurantamittarit.

Myöskään hallituksen suunnittelemat rikoslain uudistukset, kuten holokaustin kieltäminen sekä natsismin ja kommunismin symbolien käytön kriminalisointi, eivät vakuuta kaikkia lausunnonantajia.

”Toimenpideohjelmaan ei sisälly toimenpiteitä vihapuheen kitkemiseksi”, esimerkiksi Ihmisoikeusliitto kritisoi.

EU:n komissio aloitti kaksi vuotta sitten rikkomismenettelyn Suomea vastaan, koska komissio pitää erityisesti rikoslain kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoivaa säännöstä liian suppeana.

Huhtikuussa oikeusministeri Leena Meri (ps) lakkautti EU-velvoitteiden toimeenpanoa valmistelleen rasismirikostyöryhmän.

”Näitä toimia vasten on ilmeistä, että hallitukselta puuttuu poliittista tahtoa torjua rasismia rikoslainsäädännön keinoin”, Ihmisoikeusliitto kirjoittaa lausunnossaan.

Rasismin vastaisen toimenpideohjelman luonnoksesta annettiin lausuntokierroksella lähes 100 lausuntoa.

Osa lausunnonantajista pitää ohjelmaa hyvänä ja kannatettavana.

”Toimenpideohjelmaluonnos sisältää kattavasti toimenpiteitä eri elämänalueille rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi”, kirjoittaa esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK lausunnossaan.

Toimenpideohjelmaluonnoksesta saatuja lausuntoja käsitellään parhaillaan virkamiestasolla.

Lopullinen ohjelma on tarkoitus hyväksyä valtioneuvoston istunnossa kesällä ja julkaista elokuussa. Tuolloin selviää myös budjetin yksityiskohtainen sisältö.

Toimenpideohjelma on osa hallituksen toimia rasismin torjumiseksi Suomessa. Keskustelu rasismin torjunnasta käynnistyi viime kesänä entisen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps), nykyisen elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) vanhojen rasististen tekojen, kirjoitusten ja yksityisviestien tultua julkisuuteen.

Lähde: HS

Tilaa
Ilmoita
7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Jos sekä muslimit että mustalaiset alkaisi elämään niin kuin Suomessa suomalaiset tuppaa elämään, niin ei tarvisisi kenenkään pohtia jotain islamofobiaa tai antigypsismiä.
Mannet jotka on sen 500-vuotta kotoutuneet, eivät mitenkään voi olla näkemättä että ennakkoasenteet heitä kohtaan johtuu siitä miten suurin osa mustalaisista on käyttäytynyt jo satoja vuosia.
Sillä ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa.
Jos taas ei halua elää niin kuin suomalaiset, niin maailmassahan on aika paljon muitakin maita mihin voi mennä.

Marko Kristian

ei mainita islamofobiaa rasismin muotona”

Ei ole mitään ”islamofobiaa” edes olemassa.
Fobia kun on pelkoa joka ei perustu mihinkään todelliseen uhkaan, islam sen sijaan on ihan todellinen uhka minne ikinä levittäytyykin.
Vai olikohan se elävältä autoonsa poltettu nainenkin vain islamofoobikko?

John Quiman

Islaminvastaisuus ei ole islamofobiaa, jos se perustuu tosiasioihin tai omiin havaintoihin, jotka saavat olla subjektiivisia. Muslimivastaisuus ei myöskään ole islamofobiaa tai muslimofobiaa, kun se perustuu omiin havaintoihin tai tosiasioihin.

Koko islamofobia on käsitteenä tarkoitettu islamiin kohdistetun kritiikin tukahduttaminen. Se on poliittista puppua, kuten rasismimäärittelykin nykyään.

Tehokkain tapa muslimivastaisuuden poistamiseen on se, että muslimit muuttuvat kunnioitettaviksi ihmisiksi, jotka ovat hyödyllisiä koko yhteiskunnalle. Tämä toimisi, mutta se on pelkkää haaveksintaa, jos joku sitä odottaa tapahtuvaksi, kuten suvakit odottavat.

Sama koskee tietysti islamvastaisuuden poistamiseen. Muuttaa islamin kunnioitettavaksi uskonnoksi, joka ei ole haitta tai vaara kellekään. Nythän suvakit haluavat uskoa, että näin on jo nyt, mutta tilastot kertovat ihan eri asiaa.

Peter Kreisler

Antisemitismin on antisemitismin kohteet itse aiheuttaneet, kansanmurha Gazassa, Isrelin pääministerin uhkailut kansainväliselle oikeudelle, Israelin valtion ylimielinen suhtautuminen YK:n lausumiin. Ja tietenkin kaiken perusteluna taikausko ja profetiat.

Marko Kristian

Meikäläiseltä viimeinenkin kunnioitus hallitusta kohtaan meni siinä, että ne ylipäätään viime kesänä lähti tämmöiseen rasismihössötykseen mukaan.
En usko että monikaan oikeasti on sitä mieltä että jonkun ihonvärin takia ketään syrjittäisiin.
Ihan sama vaikka olisi kirjaimellisesti vihreitä miehiä, arvostelu johtuu heidän käytöksestä eikä ihonväristä.
Mikä tahansa ryhmä jos heistä on kollektiivisesti vain negatiivisia kokemuksia, niin tottakai se vaikuttaa negatiivisesti ihmisten mielipiteisiin.
Aikanaan Tallinnassa kaikkia suomalaisia pidettiin tyminä juoppoina, loukkaannuinko siitä? Ehkä mutta ymmärrän että suomalaiset turistit oli itse sen maineensa luoneet.

Ruoste Iskee

Ensinnäkään islamistit ei ole mikään vähemmistö, noita on satoja miljoonia pelkästään euroopassa, lisäksi noilla on vielä oma maansa lähi-idässä. Vai pitäisi noita rottia kumarella, Suomalaiset on maapallon vähemmistökansa, meillä ei ole kuin tämä maa ja meitä ollaan hävittämässä sukupuuttoon. Minä en tule ikinä kunnioittamaan enkä polvistumaan isalmisteille enkä myöskään romaneille joilla on 700 vuotinen historia tässä maassa eivätkä ole tuossakaan ajassa sulautuneet yhteiskuntaan.

Peter Kreisler

Joo, mutta eikö artikkelin aiheena ollut enemmänkin tasapuolisuus, joka on yksi tärkeimpiä demokratian ominaisuuksista. Demokratiaan kuuluu myös vapaa mielipiteen ilmaiseminen vaikka näistä eri ryhmistä tuen saajina.

Uusimmat uutiset