Kela-korvauksiin eli yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksiin kohdentuvilla säästöillä on tarkoitus rahoittaa osittain vanhuspalvelulain mukainen henkilöstömitoitus. Osa Kela-korvauksiin käytetyistä varoista ohjattaisiin hyvinvointialueiden rahoitukseen. Säästöt kohdentuisivat pääosin tutkimuksen ja hoidon korvauksiin, mutta osin myös lääkärinpalkkioiden korvauksiin. Säästötoimenpiteet eivät kohdistuisi hammashoitoon tai mielenterveyspalveluihin. Esitys on lausunnolla 7.8. asti, kerrotaan Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemassa tiedotteessa.
Tavoitteena on toteuttaa säästöt sairausvakuutuksen yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksiin vuoden 2023 alusta alkaen. Osa yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvausten varoista kohdennettaisiin hyvinvointialueiden yleiskatteelliseen rahoitukseen.
Esityksessä ehdotetaan, että sairaanhoitokorvausten tutkimuksen ja hoidon korvaukset säilytettäisiin toimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian tai suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Lisäksi psykologin tutkimukset korvattaisiin jatkossakin. Muilta osin tutkimuksen ja hoidon korvaukset poistuisivat.
Jatkossa Kela-korvauksen saisi yleis- ja erikoislääkärin vastaanottokäynneistä. Näissä korvaustaksa tulisi olemaan tasasuuruinen (n. 8 €). Se vastaa suurin piirtein nykyistä korvaustaksaa yleislääkärin vastaanotoilla valtaosassa käyntejä.
Lääkärin tekemien toimenpiteiden korvattavuus poistuisi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Sääntelyä ehdotetaan tarkennettavaksi valtioneuvoston asetuksessa.
Lisäksi poistettaisiin muissa kuin EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä annetun sairaanhoidon korvaukset. Nykyisten sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvausten taloudellinen merkitys vakuutetulle on vähäinen, eikä aidosti takaa kattavaa korvausta sairastumistilanteissa ulkomailla.
Esitys liittyy valtion vuoden 2023 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.
Laki tulisi voimaan 1.1.2023.
Lisätietoa:
asiantuntija Emmi Vettenranta, etunimi.sukunimi@gov.fi
Lausuntopyyntö lausuntopalvelussa
Sosiaali- ja terveysministeriö
Kansalain uutisoi aiheesta aiemmin: Suomen Yrittäjät: Vastustamme Kela-korvausten leikkaamista
Muun muassa sosiaali- ja terveyspolitiikkaan on mahdollista saada iso muutos, kunhan vain antaa äänensä SML:lle ensi vaaleissa.
Ongelmana on siinä tapauksessa, että hyvälläkin tuurilla he saavat yhden kansanedustajan eduskuntaan. Sillä ei suuria muutoksia tehdä.
No sama ongelma on vähän kaikkien puolueiden kohdalla. Pitääkö todella äänestää puoluetta jolla on suurin mahdollisuus tehdä muutoksia, vaikka sen ”arvopohja” olisikin vain 50% omasta. Jotenkin tuntuu että politiikka ei toimi noin, toki pelkään että juuri noin se toimii.
Niin, ongelmallista on, että Suomessa on olevinaan henkilövaalit, mutta todellisuudessa ne ovat paremminkin puoluetoimistovaalit.
Tämä on todella vastenmielistä toimintaa hallitukselta, tänä päivänä hoitojonot ovat mielettömän pitkät, iso osa ihmisistä joutuu odottamaan hoitoon pääsyä jopa puoli vuotta!
Täysin käsittämätöntä, jos tällainen mennään toteuttamaan.
Yksityisen taksat ovat korkeat, moni haluaisi päästä tutkituttamaan vaivansa nopeasti ja se onnistuisi kätevästi yksityisen kautta (vaikka kannatankin julkista terveydenhoitoa, mutta se pitää saada toimimaan ensin kunnolla).
Samalla ne hoitojonot lyhenisivät esim. terveyskeskuksiin, kun ihmiset pääsisivät kohtuuhintaan yksityiselle ja tarvittaessa suoraan lähetteellä eteenpäin.
Sote huijauksen piti nopeuttaa ja purkaa jonoja julkiselta puolelta, mutta miten kävi?
Terveyskeskuksia jotka ovat soten myötä siirtyneet yksityiselle sektorille, on laitettu kiinni tai niillä ei ole päivystysvuoroja, ovat auki erikoisiin aikoihin ja osa vain puhelinpalvelun (takaisinsoiton) varassa.
Tämä taas aiheuttaa sen, että keskussairaaloissa jonot päivystykseen (etenkin vkl:na) ovat venyneet tuntien mittaiseksi, eikä siellä sen vuoksi ehditä tutkia kovin tarkkaan kun jono pitää liikkua. Moni erikoisala esim. kardiologia on alihankkijan kontolla ja tämän käyttäminen/hälyttäminen päivystysvuoroon on muhkean hintalapun takana (joka menee kunnan maksettavaksi).
Kummallista kyllä monessa muussa maassa, suuremmassa kuin suomi, on aivan normaali julkinen terveydenhuolto, kummasti on varaa ylläpitoon. Toimivat yhteistyössä yksityisen kanssa tarvittaessa (omat laitteet/tietotaito ei riitä).
Suomessakin oli toimiva julkinen terveydenhuolto, mihin se hävisi lähes yhdessä yössä, ainoa mikä puuttui oli valtakunnallinen potilastietojärjestelmä?
Joskus ennen verorahat riittivät terveydenhuoltoon. Nyt maksetaan enemmän veroja, mutta ei riitä rahat terveydenhuoltoon. Niin, eikä riitä, että sairausvakuutus on maksettu, pitää maksaa toiseen kertaan terveyskeskuksessa.
Sellaista homma on, kun poliitikot priorisoivat kutsuvieraidensa kaikki tarpeet ja kehitysavut kehitysmaille ja virkakoneistokin on paisutettu moninkertaisesti yli tarpeellisen. Varmaan paljon muutakin täysin turhaa verorahojen haaskausta, mutta ei enää riitä veronmaksajille hyvää palvelua, koska hyvä palvelu kohdistetaan muualle ja uraputkien sekä hillotolppien ostoon.
Vietin sairaalahommissa 40 vuotta ja niin selkeää oli alasajon alkaminen 1990 alusta eteenpäin…alkoi olla kaikenlaista konsulttia kiertelemässä melkoisin palkkioin…yhteisöllisyys oli ollut suht hyvä aiemmin mutta pikkuhiljaa myös se loppui..kyräilyä tottakai jos joku sanoo että täällä on 3 ihmistä liikaa noin 20min jälkeen kun ”tarkasteli” asioita.
Piti alkaa pitämään ”päiväkirjaa” mitä teki päivän aikana aivankuin päivät olisi samanlaisia sairaalassa!No mie laitoin aina että tulin kello sejase ja lähdin kello sejase…ei viety puhutteluun..en tosiaankaan kaiken kiireen keskellä alkanut vielä kertomaan joillekin pöntöille mitä just tein..kun nämä pöntöt kulki paperipinon kanssa tuijottamassa,uskomatonta!
Esim ruoka oli ihan huippuhyvää(kuten kouluissakin nykyiseen verrattuna)ja omasta keittiöstä..nyt on vakuumipottua lapsillekin…ei kelpaisi joillekin!
Miten siihen oli varaa kun nyt ei pääse edes vastaanotolle kuin puolen vuoden sisällä!Jos sittenkään…
No koska….tosiaan se hyvä palvelu menee muualle kuin veronmaksajalle.
Eilen näin taas näyn..musta upea citymaasturi ja tuota…perhe.
Eiku Jopon selkään! 🙁
👍👍👍 Ex vaimoni, johon hyvät välit, jutut joskus sellisia että ei paljon naurata. Toki lain puitteissa. Ei mennä yksityiskohtiin.
PS.Siis pakko tarkentaa, kaikki eivät tiedä. Töissä sairaalassa.
Ymmärrän!
Konsulttiparasiiteille menee myös aivan hirveästi rahaa ihan turhaan. Ne toimivat yleensä hyvä veli/sisko/kaveri/puoliso -firmoina eivätkä saa aikaan muuta kuin jatkuvaa kaaosta, muutosta, kiirettä ja stressiä työntekijöille.
Ihan kuin hölmölässä: kannetaan säkillä valoa pimeään kämppään. Hallituksen touhuissa ei riiä edes säkki, että pimeys poistuisi.
Mutta hallitus onkin viisas: jos ei valoa saa säkeissä kantaen tarpeeksi huoneeseen, ostetaan isompia säkkejä.
Lapetaan rahaa ulkomaille ja pakolaisille ja puretaan omaa hyvinvointivaltiota, tämä on selvästi sitä vhreää feministilogiikkaa.
Kiteytit hyvin tuon vihreän siirtymän.
En voi ottaa vakavissani näitä säästöpuheita niin kauan kun ulkomaille kaadetaan vuosittain miljarditolkulla rahaa. Ainoa lohdutus on että kohta se loppuu, tosin pakon edessä, tyttöhallitus kun ei muuten mitään tee.Velkojen korot nousee ja konkurssi lähestyy. Vuodet kun olisi jotakin voitu tehdä nämä poliittiset pellet ovat hukanneet. Ei järjen häivää, eikä mitään käsitystä taloudesta. Surkein hallitus koko suomen itsenäisyyden aikana.
Niin totta niin totta.Järkyttävää pashaa säästöistä!Kyllä niin vitautas nämä sirkkuset ja pömpöösit jargoniaan jauhamassa.
Muistakaamme, että oma kansa ensin on vaarallista ajattelua, paitsi verottaessa.
Tässähän taas ihan tekstissä nähdään, ettei ole lopulta kyse säästöistä vaan uuden hyvinvointialueiden johtopamppujen voitelu..”varoista kohdennettaisiin hyvinvointialueiden yleiskatteelliseen rahoitukseen…”. Jostain on revittävä vaikka millä verukkeella rahoitus suojatyöpaikkoihin ja korruptiovirkoihin, ajatus esitetään korulausekkein mutta todellisuushan on toista.
Nyt jo kiertelevät kompostipoliisit asuinalueita yms. kyyläämässä mitä, miksi ja kuinka paljon kukakin kompostiin laittaa, yksityiseen ihmiseen ei valtio voi luottaa. Tämäkin virka on käsidesikädessä lanseerattu hyvinvointialueuudistuksen kanssa.
Isoisäni, joka soti monta sotaa Suomen puolesta, oli sitä mieltä, että valtioon ei voi elämässään luottaa. En silloin lapsena tietenkään isommin ymmärtänyt sitä viisautta, mutta myöhemmin olen ymmärtänyt, että juuri niin se on. Poliitikot ovat suorastaan petollisia.
Suomen poliitikot ovat korruption huipulla. Ennen sentään ei aivan päin näköä valehdeltu, nyt se on arkipäivää. Suomestakin juoksee aina muutama kutsuttu poliitikko Bilderberg kokouksissa ja ovat tyytyväisiä kun kutsu on tullut. Luulevat olevansa eliittiä. Eivät vieläkään ymmärrä kenen juoksupojaksi tai -tytöksi ovat sitoutuneet (vaitiolo ym.). Ennen jopa kohtuullisen järkeviä mielipiteitä omaavista poliitikoista on tullut mielensä muuttaneita ”hyödyllisiä” idiootteja. Siis hydyllisiä jollekin muulle agendalle, ei suomelle. Näitä mielensä muuttaneita on paljon. Ovat nuo globaalin eliitin edustajat aika taitavia. Ei niitä koskaan ole demokratia kiinnostanut, näkeehän sen EU:n käyttäytymisessä. Heitä kyllä kiinnostaa se uskommeko me siihen että demikratia ohjaa, edes kehittyneitä länsimaita, en usko enää että kovin moni uskoo.
Suomalaiset poliitikot ovat nyt sivistyneempiä, kun ovat osana kansainvälistä organisaatiota. Ovat oppineet paremmin korruption ja kansankusetuksen.
Voimme miettiä sitä, että kun ns. sivistys tuli Suomeen, tulivat myös lukot oviin.
Totta tämäkin!
😂 Juuri näin, ja vieläkään ei mikään kello äänestäjillä kalkata, poliittikkojen tavasta jäsentää maailmaa olen jo luopunut. Se voi kiteyttää ajatukseen että minä minä ja minä aina ensin, muusta viis. Jos on tuollainen palkka kuin kansanedustajilla ja ministereillä ei kai voi välttää ajatusta että ajattelevat: kai minä nyt vaan olen niin fiksu. Onko kukaan ajatellut että joku voisi pyrkiä kansanedustajaksi tai ministeriksi epäitsekkäistä syistä. Järjestelmä tekee siitä mahdotonta. Tehdään pieni ajatusleikki ja sovitaan että kansanedustajan palkka on minimipalkka, kulut korvataan (no tuo viimeinen lause oli jo paha, noin kokemuksesta, kuluja kyllä löytyy). Ihmiset jotka haluavat todella ajaa kansakunnan etua voivat sitten saada hyviä virkoja, ei niin hyviä taloudellisesti, mutta hyviä että voivat vaikuttaa (se vakiosanonta että haluan vaikuttaa asioihin) Sitten sanotaan että eivät lahjakkaat ihmiset noin hakeudu noihin virkoihin jos palkka on huono. No onko sitä edes koskaan kokeiltu. On vain kokeiltu ylipalkkaisia virkoja (esim. tämän hallituksen lanseeraamat avustajavirat, vai oliko jo unohtunut).eduskunnassa ja hallituksessa. Olisiko seuraava vaalivaltti: olen toiminut eduskunnassa jo monta vuotta ja saan yhä sosiaalietuuksia koska palkka ei riitä kaikkeen, mutta saan vaikuttaa asioihin, olen onnellinen, elän unelmaani. Lyhyesti voisikohan tuon kansanedustajien (ministereiden) palkan sitoa minimipalkkaan, no ollaan armollisia, vaikka kertoimella 1,5.
Joskus kauan sitten kansanedustajuus oli luottamusvirka ja kansanedustajat pyrkivät toimimaan sen mukaisesti. Nykyäänhän ne eivät piittaa mistään lupauksistaan, eivätkä kunniallisuudestaan senkään vertaa.
Se oli ehkä kauan sitten kaukaisessa galaksissa…
Totta!
Totta!