Teknologiajätit Google ja Apple ovat hävinneet suuret oikeustaistelunsa Euroopan unionia vastaan. Euroopan unionin tuomioistuin antoi ratkaisunsa tapauksiin tiistaina.
Tappiot merkitsevät miljardiluokan rahallisia menetyksiä yhtiöille. Googlen tulee maksaa 2,4 miljardin euron sakko, ja Applen tulee maksaa 13 miljardia euroa veroja takautuvasti Irlannille.
Googlen tapauksessa on kyse sakosta, jonka yhtiö sai EU-komissiolta vuonna 2017 sen oman ostospalvelun suosimisesta hakutuloksissa.
Google ja sen emoyhtiö Alphabet valittivat asiasta, mutta Euroopan unionin tuomioistuin hylkäsi valituksen. Sakko on yksi lukuisista, joita Googlelle on määrätty EU:n kilpailusääntöjen rikkomisesta.
Apple ehti olla voitolla
Applen tapauksessa tuomioistuin vahvisti Euroopan komission päätöksen vuodelta 2016. Sen mukaan Irlanti antoi Applen vältellä veroja miljardien eurojen arvosta. Nyt maan on perittävä nämä verot Applelta jälkikäteen.
EU-komission laskelmien mukaan Irlanti antoi Applen maksaa voitoistaan Euroopassa yhden prosentin veroa vuonna 2003 ja myöhemmin jopa 0,005 prosentin veroa vuoteen 2014 mennessä. Apple on kiistänyt, että kyse olisi ollut erityisestä sopimuksesta yhtiön ja Irlannin välillä.
Apple ehti olla jo tapauksessa aiemmin voitolla, kun vuonna 2020 alempi oikeusaste kumosi sakkojen maksamisen.
Google ja Apple sanoivat olevansa pettyneitä päätöksiin. Irlanti sanoi kunnioittavansa tuomioistuimen päätöstä.
Voitto EU-komissiolle
EU-komissio juhli tiistaina voittoaan tapauksissa. Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava komissaari Margrethe Vestager kuvaili tiistain tapahtumia ”suureksi voitoksi eurooppalaisille”.
– Tämä on voitto komissiolle. Tämä on myös voitto tasapuolisille sisämarkkinoille ja oikeudenmukaiselle verotukselle, Vestager sanoi toimittajille Brysselissä.
Komissio on aiemmin hävinnyt verotukseen liittyviä oikeustaisteluita esimerkiksi yhdysvaltalaisyhtiöille Amazonille ja Starbucksille.
STT
Tämä on tätä teknologia- ja informaatioajan kamppailua mm. ihmisoikeuksista ja tasapuolisesta kohtelusta. En haluaisi aina ajatella EU:sta pelkkää pahaa, mutta tuskin heillä on tässäkään sinänsä hyvässä päätöksessä ihan puhtaat jauhot pussissa.
Applen (ja microsoftin) omistajan Gatesin touhut nyt tietävät kaikki, jotka ovat yhtään perillä mistään asioista, ja Google on mitä on; tietoja kerätään varastoon, toisinajattelijoita sekä heidän tietokoneitaan vahdataan ja seurataan, ja kaikkea muuta mahdollista taivaan ja maan väliltä. Nämä teknologiajätit kuvittelevat omistavansa koko maailman ja käyttävät ihmisiä usein vain pelinappuloinaan. Tämänkin on vielä muututtava.
YLE:ä en lähtisi kovin kevein perustein suosittelemaan kenellekään, mutta jos haluaa Zuckerbergin, Bezosin, Muskin ja Gatesin ”filantropiaan” ts. vallanhaluun ja kylmäkiskoisuuteen tutustua niin sieltä kai löytyy edelleen dokumentti nimeltään ’Neljä Teknokraattia’, jota voi hyvin suositella. Itselleni riitti pelkästään Gatesista tehty osa ja pätkä Zuckerbergin touhuista. Koko META joutaisi kieltää lailla ennen kuin uskolliset lampaat kytkevät itsensä overmindiin.
Tuo juna meni jo. Olikohan se Kela vai mikä firma joka jo aikoja sitten kauppasi, vai peräti antoiko Suomalaisten perintötekijä -tietoja kun meillä on näitä harvinaisia perinnöllisiä sairauksia ja hyvät tilastot. Että sillä lailla, jo aikoja sitten.
Ehkä vähemmän tunnettu juttu on se, että Firefoxin johtaja sanoi ehkä vuosi pari sitten, että he tulevat tekemään kaikkensa estääkseen ”äärioikeistolaiset” ja muut rasistit Firefox selaimen avulla. Tiedä onko tuo edistynyt, mutta tuollaista se puhui.
En oikein asiaa tunne mutta olisiko niinkin että Google ja Apple ovat tehneet joitakin asioita oikein kun ovat päässeet tuohon asemaan. Kuluttajia kohdellaan kuin aivottomia EU:n taholta. En usko että noiden kahden firman nousu ei olisi tuonut mitään positiivista kuluttajille. Onkohan tässä taas vain takana tiedon suurempi kontrollointi. Sopii EU:n tavoitteisiin. Tuomioistuimen puolueettomuudenkin eteen voisi laittaa kysymysmerkin.
Näin on, juuri näin monitahoinen ja suorastaan sekava tämä(kin) tapaus on.
Viimekädessä kaikenmaailman zuckerit haluavat lisää arvoa yrityksilleen, keinoilla millä hyvänsä. Meta tosin on turhankin selvästi osoittanut mielenkiintoa woketusten ja rokotusten ym. suojelemiseen. Sääli, että monet yritykset ovat alkaneet tuputtamaan omistajiensa ideologiaa sen sijaan, että toimittaisivat hyvää palvelua.
Nykyinen Twitter eli X on aika vapaa. Kun Musk osti Twitterin, julkaisi hän aika paljon aiemman johdon likaisista touhuista noissa tilien sulkemisissa ja sensuurissa.