Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

EU:n maahanmuuttosopimus on sitova, mutta Puola väittää saavansa poikkeuksen siihen

Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla. Kuva: Kuvakaappaus/Youtube.

Euroopan komission tiedottaja on ilmoittanut, että sopimuksen siirtojärjestelmä pannaan täytäntöön lailla, mutta Puola on ”erityistilanteessa”.

Vastauksena opposition väitteisiin, joiden mukaan hallitus olisi sopinut maahanmuuttosopimuksen täytäntöönpanon nopeuttamisesta EU:n neuvoston epävirallisessa kokouksessa Varsovassa viime viikolla, Puolan sisäministeri Tomasz Siemoniak sanoi, että ”mistään nopeuttamisesta tai nopeuttamisen puutteesta ei ollut puhetta”.

Ministeri lisäsi, että ”mikään tällainen aihe ei ollut keskustelun pääaihe”, kertoo Business Insider.

Euroopan komissio oli kuitenkin todennut joulukuussa 2024 antamassaan tiedonannossa, että Puola on ”erityistilanteessa”, joka koskee sen Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisilla rajoillaan kohtaamia muuttopaineita. Toisin sanoen Puola pitäisi vapauttaa velvollisuudesta ottaa vastaan uudelleensijoitettuja maahanmuuttajia, eikä sille siten pitäisi langettaa taloudellisia seuraamuksia, jos se ei ota heitä vastaan.

Kysyttäessä tästä erityisasemasta EU:n komission tiedottaja Markus Lammert kertoi lehdistölle, että ”EU:n lainsäädäntö sitoo jäsenvaltioita, ja maahanmuuttosopimus on sen voimaantulon seurauksena sitovaa lainsäädäntöä”. Hän kuitenkin huomautti myös joulukuun tiedonannosta ja lisäsi, että sopimus voi olla joustava Puolan kaltaisia maita kohtaan, jotka ovat tekemisissä sekä Venäjän että Valko-Venäjän toteuttaman aseellisen maahanmuuton kanssa.

Asiakirjassa luodaan puitteet toimille, joiden pitäisi estää Venäjää ja Valko-Venäjää ryhtymästä tällaisiin käytäntöihin, muun muassa antamalla EU-maille mahdollisuus toteuttaa poikkeuksellisia toimenpiteitä, kuten keskeyttää turvapaikkaoikeuden myöntäminen ja vahvistaa valmiuksiaan puolustaa EU:n rajoja.

Pääministeri Donald Tusk on toistanut, että Puola ei aio panna täytäntöön maahanmuuttosopimusta tai muita määräyksiä, jotka johtaisivat siihen, että Puola ottaisi väkisin vastaan maahanmuuttajia muista Euroopan maista.

Kaikki eivät kuitenkaan usko Tuskia, ja professori Tomasz Gosse kertoi Do Rzeczylle, että EU:n maahanmuuttosopimus merkitsee lopulta Puolalle siirtolaiskiintiöitä, joiden mukaan maahan tulee vuosittain vähintään 10 000 siirtolaista ja ”hätätilanteessa” paljon enemmän.

Lähde: Remix News

Lue lisää aiheesta:
Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kääpä

Suomen päättäjät ihannoi jokainen islamisteja ja haluavat Suomen tuhota noiden alle, myös persut.

Uusimmat uutiset