Sunnuntai 9.6. on europarlamenttivaalien eli EU-vaalien vaalipäivä. Äänestää voi klo 9−20. Alustavia tulostietoja Suomen vaaleista julkaistaan vaali-iltana kello 20 alkaen.
Ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa löytyvät oikeusministeriön tulospalvelusta. Ehdokaslista on esillä myös äänestyskopissa. Ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa. Vaaleissa valitaan Suomesta Euroopan parlamenttiin 15 jäsentä viideksi vuodeksi.
Äänioikeus EU-vaaleissa
EU-vaaleissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla ja äänioikeusrekisteriin ilmoittautuneella EU-kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 9.6.2024. Äänioikeutettu saa äänestää vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa, joko kotivaltiossaan tai siinä valtiossa, jossa asuu. Vaaleissa äänioikeutettuja on Suomessa noin 4,5 miljoonaa.
Vaalipäivänä 9.6. voi äänestää vain äänioikeusilmoituksessa mainitussa äänestyspaikassa
Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9−20. Jos äänestyspaikassa on jonoa, kaikkien äänestäjien, jotka ovat ennen kello 20 tulleet paikalle odottamaan äänestysvuoroaan, annetaan äänestää.
Tieto vaalipäivän äänestyspaikasta löytyy äänioikeusilmoituksesta ja Digi-ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta osoitehaulla tai kotiosoitteen mukaan.
Äänioikeusilmoitus on lähetetty joko postitse tai Suomi.fi -palveluun. Ilmoitus lähetetään Suomi.fi-palveluun, jos äänestäjä on ilmoittanut haluavansa viranomaistiedotteet sähköisesti. Lisätietoa suomi.fi-palvelusta löytyy osoitteesta suomi.fi/viestit.
Vaaleista ja äänestämisestä voi kysyä myös oikeusministeriön palvelunumerosta 0800 9 4770 tai Whatsapp-viestillä numerosta 050 438 8730.
Henkilöllisyyden todistaminen äänestyspaikalla
Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään äänestyspaikalla. Henkilöllisyyden voi todistaa virallisella kuvallisella asiakirjalla, kuten ajokortilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Väliaikaista henkilökorttia varten tarvitaan passikuva, joka ei saa olla kuutta kuukautta vanhempi.
Alustavia tulostietoja julkaistaan oikeusministeriön tulospalvelussa 9.6. kello 20 alkaen
Suomen EU-vaalien tuloslaskentaa voi seurata oikeusministeriön tulospalvelussa ja tiedotusvälineistä. Vaali-illan aikana tulostiedot täsmentyvät ääntenlaskennan etenemisen mukaan. Tulospalvelussa julkaistaan puolueiden äänimäärät, ääniosuudet ja paikkamäärät sekä ehdokkaiden äänimäärät koko maassa, vaalipiireittäin, kunnissa ja äänestysalueilla.
Vaali-illan aikana julkaistavat tulokset ovat alustavia.
Tarkastuslaskenta suoritetaan vaalipiirilautakunnissa vaalipäivää seuraavana maanantaina 10.6. Helsingin vaalipiirilautakunta vahvistaa vaalien koko maan tuloksen ja kirjoittaa valituille valtakirjat keskiviikkona 12.6. Euroopan parlamentin uusi toimikausi alkaa virallisesti tiistaina 16.7.2024.
Tulostiedot julkaistaan laskennan valmistuttua myös ladattavina CSV-tiedostoina.
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Laura Nurminen, p. 0295 150 008, etunimi.sukunimi@gov.fi
erityisasiantuntija Elina Rissanen, p. 0295 150 248, etunimi.sukunimi@gov.fi
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, p. 0295 150 128, etunimi.j.sukunimi@gov.fi
Oikeusministeriö
Katselinpa tuossa juuri tulokset: KOK, VAS ja SDP kärjessä – nyt menee Suomella lujaa! Persujen – noiden maanpetturien ja kaikki arvonsa myyneiden – romahdus on kyllä kaunista katseltavaa kaikesta huolimatta. Hahahahahaa! Kiihtyköön tuho ja rappio s-tana.
Äänestys % 42,4 kertoo siitä, että suurinta osaa suomalaisista ei laillani tainnut nämä vaalit paljoa napata.
Äitini, joka on hellyttävän hyväuskoinen ihminen, kysyi minulta eilen äänestinkö. Kil
Kilahdin ja sanoin, että y-inpommilla Brysseliin voisin äänestää.
Voi kuitenkin olla hyvä äänestää sinne joku, joka vähentää haittoja, edes hieman ja tiedottaa siitä mitä siellä touhutaan.
Ehkä myöhäistä todeta, mutta Junes Lokka olisi oiva mies sinne, sillä hän kyllä mielellään tiedottaa ja tekee videoita siellä, jos sinne pääsee.
Ei sinne mene tai pääse yksikään sellainen, jota ei olisi jo sopeutettu osaksi systeemiä, ja yksi tai kaksi miestä / naista ei saa yhtikäs mitään aikaiseksi. Sitä paitsi en harrasta demonokratiaa l. Massojen tyranniaa.
Kuuntelen nyt tätä kappaletta täysillä ja kiroilen kovaan ääneen mukana.
https:// youtu.be/ RzesfBSYU80?si=HcFgxzBWJYa58fk5 (välimerkit pois)
Suomella ei päätövaltaa ole eu syöpälässä vaikka kuka tahansa, mistä tahansa puolueesta istuisi ruhonsa kanssa Brysselissä. Sen sijaan että kuola suussa juostaan eu vellipöytiin, tämän maan pitäsi keskittyä eroamaan eu:sta.
Taitaa jäädä äänestämättä, kun tää meidän demokratia on sellaista ettei sinne pääse kun samat pellet taas.
Pelleistä tulikin mieleen että eduskuntatalon paikalla oli ennen sirkus, sirkus lähti mutta pellet jäi.
Oletko koskaan huomannut sitä eduskuntatalon liepeillä olevaa ”taideteosta” nimeltään ”100 vuotta suomalaista kansanvaltaa”? Se käsittämättömän ruma hirvitys kertoo kaiken tästä meidän demokratiastamme Käärijä-muraalin ohella. Pellemaailma.