Euroopan parlamentin unkarilaiset jäsenet eivät saaneet osallistua istunnon keskusteluun.
Maanantaina Euroopan parlamentin istunnon esityslistalla oli asia, jota edes Italia ei pitänyt merkityksellisenä: väkivaltaisen antifa-ryhmän aktivistin Ilaria Salisin vankeusolot. Häntä pidetään Budapestin vankilassa, koska hänen väitetään olleen osallisena viime helmikuussa Budapestissa tapahtuneissa raaoissa hyökkäyksissä, joihin Antifa Hammerbande (Hammer Gang, suomeksi Vasarajengi) -ryhmä osallistui.
Asiasta oli keskusteltu yksityiskohtaisesti kahden asiasta vastaavan virkamiehen, Italian pääministerin Giorgia Melonin ja Unkarin pääministerin Viktor Orbánin, välillä jo viime viikon puolivälissä, ja Italian pääministerille oli annettu kattava selvitys Salisin vankilaoloista.
Unkarin hallitus julkaisi hiljattain valokuvia väkivaltaisen Antifa-ryhmän uhreista Budapestissa, ja ryhmä otti kohteekseen äärioikeistolaisten aktivisteiksi luulemiaan henkilöitä, jotka kuitenkin osoittautuivat ulkopuolisiksi siviileiksi, jotka eivät olleet sekaantuneet oikeistopolitiikkaan. Tapauksen muita epäiltyjä etsitään edelleen, ja monilla heistä on Saksan kansalaisuus. Yksi Saksan kansalainen on jo tuomittu kolmeksi vuodeksi unkarilaiseen vankilaan osallisuudestaan iskuihin.
Graphic video of one of the Antifa attacks in Budapest in February 2023 involving German Antifa members: https://t.co/qxtsAHz633
— Andy Ngô 🏳️🌈 (@MrAndyNgo) January 27, 2024
Euroopan parlamentin istuntoa johti Katarina Barley, saksalainen sosiaalidemokraattinen Euroopan parlamentin jäsen ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja, joka on myös Unkarin pitkäaikainen kriitikko.
Unkarilaisen Mandiner-sanomalehden mukaan yksi Euroopan parlamentin jäsen kustakin poliittisesta ryhmästä sai puheenvuoron lyhyesti, kun taas unkarilaisille parlamentin jäsenille ei annettu yhtään puheaikaa.
Unkarin hallitsevan Fidesz-puolueen europarlamentaarikko Enikő Győri pyysi puheenvuoroa italiaksi erään esityslistalla olevan asian käsittelyn alussa osoittaen, että Unkaria koskevassa kysymyksessä olisi kuultava Unkaria. Puhemies Barley yksinkertaisesti sivuutti Győrin pyynnön ja totesi, että Euroopan parlamentin puhemies oli jo vastannut kirjallisesti Győrin pyyntöön.
Euroopan komission kantaa edusti rahoitusvakaudesta, rahoituspalveluista ja pääomamarkkinaunionista vastaava Irlannin komissaari Mairead McGuinness, mutta hän ei sanonut muuta kuin toisteli asiaa koskevaa lainsäädäntöä. EPP:n puhuja huomautti, että Salisin tapaus ei ole yksittäinen tapaus, vaan Unkarissa on systeeminen ongelma.
Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmän (ECR) puolesta puhunut Italian hallituksen tiedottaja Pietro Fiocchi totesi vaatimattomasti, että ”tätä keskustelua ei olisi pitänyt koskaan käydä” ja että se on itse asiassa vain väline Italian vasemmiston käsissä, ja kyse on vain siitä, että Italian vasemmistodemokraattisen puolueen puheenjohtaja Elly Schlein haluaa hyökätä Melonia vastaan.
Hän huomautti, että Meloni oli jo puhunut Orbánin kanssa ongelman ratkaisemiseksi, asia oli loppuun käsitelty ja ”tässä ei ollut mitään nähtävää”.
Identiteetti ja demokratia -ryhmän ainoa puhuja, Marine Le Penin puolueen Jean-Lin Lacapelle sanoi, että Salis oli ”motivoitunut väkivaltaisesta äärivasemmistolaisesta ideologiasta”.
Hän ilmoitti myös, että ”jälleen kerran täysistunto, jälleen kerran Unkarin vastainen keskustelu” ja että kukaan ei ollut aiemmin ajatellut ottaa esille Unkarin vankilaoloja, vain siksi, että niitä käytettäisiin tässä tapauksessa keppihevosena.
”Me seisomme aina suvereenien valtioiden puolella!” Lacapelle sanoi.
Lähde: Remix