Eurooppa Politiikka Talous

EU harkitsee toimia, kun Ukraina katkaisee öljytoimitukset Eurooppaan

Kuvituskuva. Kuvat: Pixabay / (CC0).

Viime kuussa Ukraina katkaisi öljytoimitukset Venäjältä EU:hun alueensa kautta kulkevien putkien kautta. Nyt EU voi joutua toimimaan tilanteen ratkaisemiseksi.

EU asetti joulukuussa 2022 pakotteita venäläisen öljyn ja kaasun tuonnille. Pakotteet koskevat kuitenkin vain meriteitse tuotua raakaöljyä – eivät putkilinjoja.

Se tarkoittaa, että useat EU-maat ovat voineet jatkaa öljyn ostamista. Tämä koskee erityisesti Unkaria ja Slovakiaa, jotka molemmat ovat erittäin riippuvaisia Venäjän öljyntuonnista. Unkari ostaa 70 prosenttia raakaöljystään Venäjältä ja Slovakia jopa 88 prosenttia.

Ukraina sulkee öljyn

Öljyä johdetaan niin sanotun Druzhba-putken eli ”ystävyysputken” kautta Venäjältä Valko-Venäjälle. Valko-Venäjällä putki jakautuu pohjoiseen haaraan, joka jatkuu Puolaan ja Saksaan, ja eteläiseen haaraan, joka kulkee Länsi-Ukrainan läpi Unkarin ja Slovakian naapurimaihin.

Ukraina sulki viime kuussa viimeksi mainitun, Unkariin ja Slovakiaan johtavan putken. Ainakin Venäjän suurimman öljy-yhtiön Lukoilin myymän öljyn osalta.

Ukraina perustelee keskeytystä sillä, että se haluaa katkaista Venäjän öljytulot. Pakotteista huolimatta Venäjä tekee edelleen rahaa öljyllä ja kaasulla. Itse asiassa Venäjän öljytulojen ei odoteta olevan tänä vuonna ainoastaan suuremmat kuin viime vuonna, vaan niiden odotetaan ylittävän myynnin vuonna 2021 – vuonna ennen Ukrainan hyökkäystä ja pakotteiden voimaantuloa.

Tänä vuonna öljy- ja kaasutulojen odotetaan nousevan 126 miljardiin dollariin, kun ne vuonna 2021 ovat 110 miljardia dollaria, ja kolme vuotta aiempaan verrattuna heikompi rupla tänä vuonna saa tulot näyttämään vielä paremmilta Venäjän budjetissa.

Protestit EU:ssa

EU:n ulkoministerien kokouksessa Brysselissä maanantaina Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó käytti tilaisuutta hyväkseen ja huomautti Itä-Euroopan öljykriisistä.

”Vaihtoehtoista kuljetusreittiä ei yksinkertaisesti ole. Unkariin ei ole toista putkea, joka voisi toimittaa meille riittävästi raakaöljyä”, hän sanoi ja lisäsi, että Ukraina ei voi jatkaa putkien sulkemista, jos se haluaa liittyä EU:hun:

”Tämä Ukrainan päätös on selvästi assosiaatiosopimuksen vastainen!” hän sanoi.

Szijjártó uhkasi estää Ukrainalle myönnettävän lisäavun ja vetosi EU:hun, jotta se toimisi kriisin ratkaisemiseksi. EU:lla on parhaillaan kiire rangaista Unkaria Viktor Orbánin yrityksestä välittää rauhaa Volodymyr Zelenskyin ja Vladimir Putinin välille aiemmin tässä kuussa.

Myös Slovakia on protestoinut Ukrainan käytöstä vastaan. Tänä viikonloppuna pääministeri Robert Fico soitti ukrainalaiselle virkaveljelleen Denys Shmyhalille ja varoitti, että käytös voi vaikuttaa myös Ukrainaan. Ukraina ostaa paljon jalostettuja öljytuotteita slovakialaisilta jalostamoilta.

”Slovakia ei aio joutua panttivangiksi Ukrainan ja Venäjän suhteiden takia”, se sanoi.

Unkarin ja Slovakian lisäksi myös muutkin maat ovat riippuvaisia Venäjän energiantoimituksista. Espanjan, Belgian ja Ranskan kaltaiset maat ostavat edelleen miljardien eurojen arvosta venäläistä öljyä ja kaasua – pakotteista huolimatta.

Lisäksi Saksa allekirjoitti keväällä sopimuksen öljyn ja kaasun ostamisesta Kazakstanista Venäjän kautta kulkevien putkien kautta. Venäjän ollessa välikätenä voi olla vaikea erottaa eroa, mutta poliittisesti se antaa vaikutelman, että Berliini tekee itsensä riippumattomaksi Moskovasta.

”Huolimatta Brysselin mahtimiesten pehmeästä asenteesta EU:n itäisiä jäsenvaltioita kohtaan, Ukrainan kanssa voi siis olla syytä neuvotella keskeytetystä öljystä”, kertoo Politico.

Euroopan komission tiedottaja Olof Gill sanoi yhdysvaltalaiselle lehdelle, että komissio on valmis tukemaan asianomaisia jäsenvaltioita ratkaisun löytämisessä Ukrainan kanssa.

Lähde: Politico

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Bukkake

EU varmaan korvaa tästä aiheutuneet vahingot. Ei siis niille jotka vahingon kärsii vaan Ukrainalle, joka nyt menettää kauttakulkumaksut

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Bukkake
Marko Kristian

Ukrainahan saa koko ajan tuloja öljystä ja kaasusta jotka kulkee sen alueiden kautta.
Ilmeisesti Ukraina luottaa että saa tarpeeksi rahaa mm suomalaisilta veronmaksajilta ?
Ja suomalaiset kuten muutkin eurooppalaiset, ostaa ihan sitä samaa venäläistä öljyä se vaan kierrätetään Intian kautta että saamme maksaa siitä kalliimman hinnan.

Peter Kreisler

Taitaa Ukrainan todellinen luonne tulla esiin, öljytoimituksilla voi kiristää lisää tukea EU:lta, joka tietenkin valuu suoraan ukrainalaisille ”liikemiehille”.
EU:n naivius Ukrainan suhteen on suorastaan liikuttavaa, kukaan ei tunnu käsittävän, että tukeminen voisi onnistua vain tiukan ulkopuolisen valvonnan alaisena.

Kääpä

Kova on halu monella maalla lutkuttaa putinin mustaa.