Euroopan komission odotetaan päättävän perjantaina, aloittaako se jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa. Georgia saa kuitenkin kylmää kyytiä rangaistuksena vaikutusvallan vastaisesta laistaan.
Financial Times kertoo kolmeen nimeämättömään lähteeseen vedoten, että Ukraina ottaa nyt seuraavan askeleen kohti EU-jäsenyyttä.
Euroopan komission odotetaan päättävän asiasta perjantaina, ja neuvottelujen odotetaan alkavan tämän vuoden kesäkuussa.
Yksi syy siihen, että komissio haluaa nopeuttaa päätöstä, on se, että Belgia toimii tällä hetkellä Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana, ja Unkari ottaa tämän tehtävän vastaan 1. heinäkuuta. Neuvosto haluaa saada neuvottelut käyntiin ennen kuin viestikapula siirtyy.
Unkari on ollut viime vuosina riidoissa Ukrainalle antamansa tuen ja sen EU:hun ja Natoon liittymistä koskevan kutsun vuoksi. Suuri osa Budapestin ja Kiovan välisestä konfliktista johtuu Ukrainan unkarilaisvähemmistön kohtelusta.
Syksyllä 2017 Ukrainan parlamentti hyväksyi lain, jolla kielletään muiden kielten kuin ukrainan kielen opetus kouluissa. Lain oli tarkoitus kohdistua Itä-Ukrainan suureen venäläisvähemmistöön, mutta se koski myös 150 000 etnistä unkarilaista, jotka asuvat maan läntisimmässä osassa, Unkarin vastaisella rajalla.
Laki jopa lopetti Unkarin valtion rahoittamat unkarinkieliset koulut, mikä vahingoitti vakavasti näiden kahden maan välisiä suhteita sekä Unkarin ja EU:n länsiosan jäsenvaltioiden välisiä suhteita.
Georgian jäsenyys peruttu
Vaikka Euroopan komissio haluaa aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa, Georgiaa ei kutsuta jäseneksi. Syynä on ulkomaista vaikuttamista vastustava laki, jonka maan parlamentti hyväksyi viime viikolla.
Georgia haki EU:n jäsenyyttä maaliskuussa 2022, pian sen jälkeen kun Ukraina teki samoin, ja ainakin aiemmin se on ollut innokas liittymään unioniin.
Samaan aikaan maassa pelätään, että Yhdysvallat, EU, Ukraina ja Nato yrittävät vetää Georgian mukaan kansainväliseen valtapeliin tekemällä maasta toisen taistelukentän Venäjän vastaisessa sodassa. Tämä on yksi syy siihen, miksi Georgian parlamentti haluaa säännellä mahdollisuuksia ulkomaiseen vaikuttamiseen.
Yhdysvallat ja EU pitävät kuitenkin uutta lakia epädemokraattisena ja sananvapautta uhkaavana, ja ne ovat ilmoittaneet pyrkivänsä syrjäyttämään Georgian nykyisen hallituksen lokakuun vaaleissa.
Lähde: Financial Times
Eu myönteiset kun ei tajua että ei kansa päättänyt liittyä eu syöpään sillä oikeata äänestystä ei koskaan tässä maassa pidetty, niin alkavat heti kertomaan että tässä ollaan jotain kiihkoilijoita. Onhan se varmaan ikävää myötään että on kuvitellut eu äänestystä oikeaksi kaikki nämä vuodet. johni olisi voinut suoraan myöntää että väärässä on ollut, ja luuleeko tuo että minua kiinnostaa tuon kaltaisten kanssa polvillaan kirjoitella. Minä en syyllistä muita kun niitä jotka sen tosiaan ansaitsee. Minä olen nöyrä ihminen tiettyyn rajaan asti.
Ukrainan jäsenyysneuvotteluista tulee vuosikymmenen tai parinkin pitkä polku. Ukrainassa on paljon kehiteltävää ennen kuin se alkaa olla edes lähes kypsä jäseneksi.
Edustajillemme pitäsi tehdä selväksi että jos haluavat olla masokisteja, se on tehtävä muualla ei maamme päättäjinä. Sillä voin taata että kansa ei halua että loputkin verorahamme menee rajojen yli ”kertaluonteisena, tarkkarajaisena” pakettina. Kaikille jotka olette eu myönteisiä, haistakaa hevon….!
Kansasta suurin osa on EU-myönteisiä. Siksipä jäsenyys on realiteetti sille, mitä voi tai on mahdollista tehdä. Pelkkä siitä valittaminen ei johda mihinkään, vaan sen mouruamisen kanssa ei tule tehdyksi sitä, mikä on tehtävissä. Se ei ole Suomen etu.
Paras ratkaisu ei ole aina suoraviivaisesti saavutettavissa oleva asia. Pitää osata liikuttaa maan politiikkaa vähän kerrallaan, etu kerrallaan, kohti päämäärää. Muista kuin mahdollisista asioista puhuminen ei johda mihinkään, mutta vie huomion pois siitä, mikä on mahdollista.
Voit luokitella kaikki nuppisairaiksi jotka ovat eu myönteisiä. Ethän sinä edes tiedä että ei ollut oikea kansanäänestys liittymiseksi liittoon, vaan käytännössä mielipidekysely. Et tiedä mitä eroa on Kansanäänestyksellä ja Neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä. Viimeisimpää käytettiin Suomessa kun eu liitos oli ”tulossa” Vaikka se oltiin tehty jo -90 luvun lopulla. Siksipä sitä ei oikeaa kansanäänestystä koskaan pidetty, vaan tyhmät Suomalaiset kuvitteli että äänestivät oikesti.
Tuo määrittely ja tuomitseva asenne varmaan sopii mielenlaatuusi, minä en määrittele noin, koska osaan nähdä vähän enemmänkin kuin kuvitelman oman mielipiteeni ylemmyydestä.
Kovasti tiedät, mitä en tiedä. Se ei kyllä kerro minusta mitään, mutta sen kirjoittajasta kyllä.
Keskustelu kiihkoilijoiden kanssa ei koskaan ole keskustelua. Sen näin jo 60-luvulla, kun yhtä kiihkeät taitolaiset kiivastelivat raivoisasti.
Näen silti yhden hyvän asian tässä.
Kun väkisin halutaan EU:n jäseniksi Ukraina, Georgia, Moldova jne, niin se nopeuttaa väkisin nopeuttaa koko eu pskan hajoamista.
Muutama vuosi sitten puhuttiin että Turkista tulisi EU jäsen.
Sekin olisi ollut varmaan parempi kun nämä läpeensä korruptoituneet itä euroopan maat.
Suomen kannalta on tietysti ikävää että meidän poliitikot pitää Suomen EU:ssa ihan loppuun asti maksoi mitä maksoi.
Läpeensä korruptoitu Ukraina EU jäseneksi jee jee, saamme maksella tulevat vuosikymmenet myös kaiken mitä Ukraina tarvitsee.
Ihmiset ei sitä venäjävihassaan halua ymmärtää, mutta Ukrainalla ja Venäjällä ei oikeasti ole mitään eroa, molemmissa ihmiset on kasvanut neuvostotasavallassa ja ovat sen tuotoksia.
Melkoista asian yliyksinkertaistamista väittää, että Ukrainalla ja Venäjällä ei ole oikeasti mitään eroa. On paljonkin, eikä se katoa väittämällä toisin syystä tai toisesta. Näin väittävien lähtökohta on yleensä, että venäläisillä on oikeus pakottaa ukrainalaiset valtansa alle ja kuuliaisiksi Kremlin vallalle.
Myös Viron, Latvian ja Liettuan kansat ovat kasvaneet Neuvostoliitossa. Erona Ukrainaan on se, että Venäjä on koko ajan pyrkinyt alistamaan ukrainalaisia Venäjän valtaan ja Venäjä on myös panostanut rahaakin siihen tarkoitukseen paljon enemmän kuin länsimaat yhteensä. Ukrainalaiset ovat kuitenkin halunneet lähestyä länttä ja se on kismittänyt Venäjää hyvin ankarasti.
Tämä Ukrainan irtautuminen Venäjän vallan alta on perimmäinen syy aiemmin tapahtuneille Ukrainan alueiden miehityksille ja nykyiselle sodalle. Venäjän mielestä Ukrainan ja ukrainalaisten tulisi olla kuuliaisia Kremlille samaan tapaan kuin Valko-Venäjäkin, joka on vain muodollisesti itsenäinen valtion.
Venäjä halusi liittää Ukrainan Euraasian talousunioniin Venäjän lypsettäväksi ja se olisi sitonut Ukrainan Venäjän vaikutusvallan alle tiukasti. Tähän Venäjä melkein pääsi lahjomansa entisen Ukrainen presidentin, Janukovitshin avulla. Janukovitsh aikoi ukrainalaisten tahdon vastaisesti liittää Ukrainan Euraasian talousliittoon ja hylkäsi EU:n kanssa tehtävät sopimukset, joita oli rakenneltu jo pitkään. Tämä laukaisi kansan rajuihin mielenosoituksiin ja lopulta Janukovitsh pakeni maasta, tietysti Venäjälle. Ja vaikutusvaltapelin tappionsa jälkeen Venäjä toteutti vuosia vanhat suunnitelmansa Krimin valtaamiseksi ja valtasivat Itä-Ukrainasta melkoisen siivun siinä samalla.
Venäjälle Ukraina on ollut vauras lypsettävä koko sen ajan, kun Ukraina on ollut Venäjän vallan alla, mukaan lukien neuvostoajat. Tätä Venäjä ei halua menettää, vaan haluaa jatkaa ukrainalaisten lypsämistä Kremlin hyväksi, aivan kuten Kreml lypsää ja on aina lypsänyt kaikkia alueita kautta koko Venäjän.
Ukrainalla ja Venäjällä ei ole mitään eroa.
Ukrainan johto on rahanhimossaan ajanut maansa USA:n syliin ja siinä se syy sotaan.
Mutta sekin syy on tosiaan ihan perinteinen neuvostoliittolainen, eli raha.
Voihan noinkin asian nähdä, jos haluaa, eikä välitä ukrainalaisten halusta lähestyä länttä ja saada mahdollisuuksia, eikä alistua venäläisten tarjoamaan kurjuuden jatkumiseen. Ukrainalla ja Venäjällä on paljonkin eroa.
Tietysti tuon, että Ukraina haluaa lähestyä länttä, voidakseen vapautua Venäjän vaikutusvallasta ja Venäjän sorrosta voi nähdä niinkin, että kyse on rahanhimosta. Kaiken kun voi aina taivutella itselleen sopivaan muottiin.
Siitä sitten voikin näppärästi väittää, että syy sotaan on siinä, että Ukraina haluaa tehdä väärin eli lähestyä länttä, puhumalla Ukrainan johdon rahanhimosta. Kätevä tapa ohittaa sen tosiasia, että ukrainalaisilla on täysi oikeus valita oman politiikkansa suunta. Samalla kirjoittaja antaa ymmärtää, että Venäjällä on oikeus määrätä Ukrainaa, vaikka sotimalla, jos Ukraina haluaa kasvattaa yhteistyötä länsimaiden kanssa kanssa eli irtautua Venäjän oikeutetusta vallasta.
Venäjä on imperialistinen ja vallanhimoinen valtio, jossa Kreml lypsää kaikkia alueita ja haluaa lypsää sekä määrätä naapureitaan. Ukraina ei sitä tee, vaan ukrainalaiset haluaisivat päästä irti Venäjän vaikutuksesta ja kehittyä. Venäjällä ei haluta kehittyä, vaan halutaan pitää yllä vanhaa venäläistä elämäntapaa ja köyhyyttä sekä Kremlin valtaa ja naapureiden alistamista.
Sodan syy on siinä, että Venäjä haluaa estää Ukrainaa lähestymästä länttä ja pysyvän Venäjälle kuuliaisena lypsettävänä. Venäjän vallanhimo on sodan syy. Venäjän kyvyttömyys sallia Ukrainalle tai muillekaan naapureilleen vapautta toimia tahtomallaan tavalla.
Ukrainassa on aina tuotettu parempaa laatua, joten kykyä löytyy enemmän, ehkä juuri siksi, että eivät ole suostuneet venäläistymään.
Venäjä-Ukraina sodankin näkee paremmin jos ei ole minkäänlaista ideologista ennakkokäsitystä asiasta.
Jos ihan totta puhutaan niin en välitä venäläisistä tai ukraonalaisista yhtään enempää kuin jostain somaleista somalaiassa.
Sen sijaan saatan miettiä monta päivää jotain kuollutta lintua pihalla.
Ja jos nyt halutaan imperialismista puhua, niin USA sitä harjoittaa parhaillaan ampumatta laukaustakaan saivat Suomenkin.
Miksi ne on Suomesta kiinnostuneita? Voin kertoa heti pari asiaa. Arktinen alue ja maailman suurimmat pohjavedet.
Meidän poliitikot on niin tyhmiä että lahjoittavat ne pohjavedetkin siitä voitte olla varmoja.