Espanjan, Irlannin, Slovenian ja Maltan johtajat ovat ilmoittaneet olevansa valmiita tunnustamaan Palestiinan valtion ”ainoana keinona saavuttaa rauha ja turvallisuus” sodan runtelemalla alueella.
Neljä johtajaa kokoontui perjantaina Brysselissä pidetyn huippukokouksen yhteydessä keskustelemaan ”valmiudestaan tunnustaa Palestiina” ja lisäsivät olevansa valmiita tunnustamaan Palestiinan ”silloin, kun se voi antaa myönteisen panoksen ja olosuhteet ovat oikeat”.
”Olemme yhtä mieltä siitä, että ainoa tapa saavuttaa kestävä rauha ja vakaus alueella on toteuttaa kahden valtion ratkaisu, jossa Israel ja Palestiina elävät rinnakkain rauhassa ja turvallisesti”, neljän päämiehen yhteisessä julkilausumassa todetaan.
Slovenian pääministeri Robert Golob sanoi huippukokouksen jälkeen, että hän uskoo, että ”ensi viikolla” voidaan tehdä paljon Palestiinan valtion poliittisen tuen vahvistamiseksi Yhdistyneissä Kansakunnissa. Golob lisäsi olevansa ”varma”, että hetki, jolloin olosuhteet uuden hallituksen perustamiselle Palestiinaan ovat ”kypsät”, voi olla ”muutaman viikon, ehkä kuukauden” päässä.
Yhdeksän EU:n 27 jäsenvaltiosta tunnustaa tällä hetkellä palestiinalaisten oikeuden valtion perustamiseen niin sanottujen vuoden 1967 rajojen mukaisesti, joihin kuuluvat Länsiranta, Gazan kaistale ja Itä-Jerusalem.
Malta sekä itäiset valtiot, kuten Bulgaria, Tšekki, Romania ja Slovakia, ovat tunnustaneet palestiinalaisten oikeuden valtioon vuodesta 1988 lähtien. Vuonna 2014 Ruotsista tuli ensimmäinen jäsenvaltio, joka tunnusti yksipuolisesti palestiinalaisten oikeuden itsenäisyyteen EU:n jäsenenä.
Slovenian pääministeri vahvisti, että kokoukseen osallistui edustaja myös Belgian hallituksen puolesta, jota pidetään toisena palestiinalaisten valtiotaistelun vankkana tukijana.
Belgia toimii tällä hetkellä EU:n neuvoston kuuden kuukauden kiertävänä puheenjohtajavaltiona, joka vastaa EU:n neuvoston työn valvonnasta, joten se ei todennäköisesti voi allekirjoittaa tällaisia julistuksia.
Vaikka Euroopan unioni tukee niin sanottua kahden valtion ratkaisua – joka antaisi palestiinalaisille oman valtion – ja on suurin yksittäinen avunantaja palestiinalaisille, se ei ole vielä yksimielisesti tukenut Palestiinan valtion tunnustamista.
”Keskustelu Palestiinan tunnustamisesta ei ollut esillä”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel selitti perjantaina.
”Mutta kerron teille, mitä ajattelen siitä. Olen sitä mieltä, että jos ajatuksena on käynnistää jonkinlainen prosessi, jotta voidaan ottaa huomioon molemmin puolin – esimerkiksi palestiinalaishallinnon ja Israelin – mahdollisesti toteuttamat toimet, se voisi olla hyödyllinen prosessi.”
Espanja ja Irlanti johtavat Palestiinan tunnustamista EU:ssa
Gazan sodan puhkeamisen jälkeen sekä Irlanti että Espanja ovat toistuvasti ilmaisseet valmiutensa tunnustaa Palestiina ja johtaneet pyrkimyksiä tiukentaa EU:n kantaa Israeliin Gazan kohtuuttomien ihmishenkien menetysten vuoksi.
Torstaina EU:n 27 johtajaa vaativat yksimielisesti tulitaukoa Gazaan ensimmäistä kertaa Israelin ja Hamasin välisen sodan puhkeamisen jälkeen.
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez vannoi viime marraskuussa, että hänen vasta muodostamansa hallitus tekisi Palestiinan itsenäisyyden tunnustamisesta ulkopoliittisen päätavoitteensa.
Brysselin huippukokouksen jälkeen perjantaina puhunut Sánchez vihjasi toimittajille, että Espanja mieluummin etenee muiden EU-maiden kanssa samassa tahdissa kuin tunnustaisi Palestiinan valtion yksipuolisesti, vaikka se on aiemmin flirttaillut tämän ajatuksen kanssa.
”Haluamme ottaa tämän askeleen yhtenäisesti. Se on ratkaiseva askel kestävän rauhan perustan luomiseksi”, hän sanoi ja lisäsi, että EU:n pitäisi ”kalibroida” huolellisesti oikea hetki askeleen ottamiselle.
Sánchez totesi myös, että se, että neljä johtajaa edustivat poliittisen kirjon eri puolilla – Espanjaa ja Maltaa hallitsevat keskusta-vasemmistolaiset puolueet, Sloveniaa liberaalipuolue ja Irlantia keskusta-oikeistolainen puolue – osoittaa, että vallitsee laaja poliittinen yksimielisyys siitä, että Palestiinan tunnustaminen on välttämätöntä tulevan rauhanprosessin kannalta.
Helmikuussa Irlannin pääministeri Leo Varadkar vahvisti myös, että ryhmä jäsenvaltioita kävi neuvotteluja Palestiinan tunnustamisesta virallisesti, jotta Gazan sodan päättyessä voitaisiin käydä ”tasavertaisempia neuvotteluja”.
Lähde: Euronews