Kotimaa Politiikka Talous

Eduskuntaryhmät haluavat siirtää Sitralta 10 miljoonaa euroa Martti Ahtisaaren CMI-säätiön rauhanrahastoon

Kuva Wikimedia Commons, Martti Ahtisaari

Sari Baldaufin johtama valtuuskunta luovutti eduskuntaryhmien puheenjohtajille tiistaina 7.11.2023 aloitteen, jossa esitetään, että Suomen valtio tekee merkittävän lahjoituksen CMI – Martti Ahtisaaren Peace Foundationin Rauhanrahastoon. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat samana päivänä ja olivat yhtä mieltä siitä, että Rauhanrahastoa pitää tukea ja että rahat otetaan Suomen itsenäisyyden juhlarahastosta, eli Sitrasta, joka perustettiin vuonna 1967 Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

14 kansanedustajaa päättää, siirtääkö Suomen itsenäisyyden juhlarahasto varojaan maailman konfliktialueiden avuksi

Sitra on eduskunnan alainen itsenäinen julkisoikeudellinen rahasto. Sitran tavoitteena on siitä säädetyn lain mukaan edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä, talouden määrällistä ja laadullista kasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä ja yhteistyötä toimimalla erityisesti sellaisten hankkeiden toteuttamiseksi, jotka vaikuttavat kansantalouden voimavarojen käyttöä tehostavasti tai tutkimuksen ja koulutuksen tasoa kohottavasti taikka jotka selvittävät tulevaisuuden kehitysvaihtoehtoja.

Lahjoitus vaatii vielä Sitran hallituksen ja hallintoneuvoston päätöksen. Sen jälkeen 10 miljoonan euron määräraha siirretään Sitrasta valtion talousarvioon ja eduskunnan lopullisen hyväksynnän jälkeen edelleen Rauhanrahastoon. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa järjestelyä.

Sitran hallitukseen kuuluu tällä hetkellä viisi jäsentä, ja sen toimikausi on kaksi vuotta. Hallitukseen kuuluvat seuraavat henkilöt: Susanna Huovinen, alivaltiosihteeri, valtiovarainministeriö, vpj., Tarja Halonen, presidentti, Keijo Hämäläinen, rehtori, Tampereen yliopisto, Jorma Ollila, DI, VTM, Petri Peltonen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö. Hallituksen tehtävä on valmistella ja esittää hallintoneuvostolle päätettäväksi tulevat asiat ja vastata rahaston yleisestä johdosta.

Sitran hallintoneuvosto koostuu eduskunnan valitsemista kansanedustajista. Sen viime kesänä valittuja jäseniä ovat Janne Jukkola (kok.), Pihla Keto-Huovinen (kok.), Pekka Toveri (kok.), Laura Huhtasaari (ps.), Ari Koponen (ps.), Veijo Niemi (ps.), Mika Kari (sd.), Saku Nikkanen (sd.), Mika Lintilä (kesk.), Annika Saarikko (kesk.), Oras Tynkkynen (vihr.), Mai Kivelä (vas.), Joakim Strand (r.) ja Peter Östman (kd.)​.

Operatiivista toimintaa Sitrassa johtaa yliasiamies. Sitran yliasiamiehenä on 1.8.2023 alkaen toiminut Atte Jääskeläinen.

Sitran tase on vahva ja toukokuussa taseessa oli varallisuutta 707,7 miljoonaa euroa, josta sijoitusten osuus 696,7 miljoonaa euroa.

 

CMI:ssä päättäjinä mm. kaksi Sitran työntekijää – puheenjohtajana toimii Alexander Stubb

CMI on presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaaren perustama säätiö, joka perusti viime vuonna Rauhanrahaston, jonka tavoitteena on turvata presidentti Ahtisaaren elämäntyön jatkuvuus.

CMI:n ohjelma keskittyy konfliktien ehkäisyyn ja ratkaisuun neljällä maantieteellisellä alueella: Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Aasiassa sekä Euraasiassa.

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation on suomalainen voittoa tavoittelematon järjestö, jossa ylin päätöksentekoelin on sen hallitus. Hallituksen puheenjohtajana toimii Alexander Stubb. Hallituksen jäseniä ovat asianajaja Kari Lautjärvi, Aleksi Neuvonen joka myös johtaa Sitran Kestävän hyvinvoinnin visiotyötä, Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum, Suomen Berliinin-suurlähettiläs Kai Sauer, joka toimi Ahtisaaren neuvonantajana vuosina 2005-2007, Veera Heinonen, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja sekä Marko Ahtisaari, presidentti Ahtisaaren poika.

CMI:n toiminnan päärahoittaja on Suomen valtio (62 %). Muita suurimpia rahoittajia ovat EU (18 %) ja Ruotsin valtio (13 %). CMI:n kokonaisliikevaihto vuonna 2022 oli 11,86 miljoonaa euroa.

Lintilä: Rauhantyö ei kuulu Sitran laissa määriteltyihin tehtäviin

Sitran hallintoneuvoston puheenjohtajan kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) mukaan Rauhanrahaston rahoittaminen ei kuulu Sitran tehtäviin.

– Sitrasta ei ollut tarkoitus tehdä välikonttoria. Kyseenalaistan periaatetta, että tilanteessa kuin tilanteessa haetaan rahaa Sitrasta. Sitrassa ei ole erillistä rahaa, vaan budjetti tulee sen taseen tuotosta, toteaa Lintilä MTV Uutisille.

Sitran tehtävät on määritelty laissa, eikä rauhantyö ole Lintilän mukaan yksi niistä.

– Kun Suomi täytti 100 vuotta, Sitrasta otettiin 100 miljoonaa euroa yliopistojen pääomiin, se oli Sitran ydintehtävän mukaista. Rauhantyö ei ole sitä.

– Haluan nähdä juridisen arvion tästä mustaa valkoisella. Sitraa sitovat erilliset lait.

Lintilän mukaan rahat Rauhanrahastoon pitää löytyä joko budjetin sisältä tai hallituksen antamasta lisäbudjetista.

Sitran hallintoneuvoston kokous on ensi viikolla. Lintilä olettaa, että asia käsitellään siellä.

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Maailmalla vellovat konfliktialueet eivät tarvitse Suomen lahjoittamia roposia, huomattavan paljon suurempi apu kotimaan lasten ja nuorten pelastamiseksi, maailmaa syleilevän suomalaisen untuvapilvessä leijuminen saisi vihdoin loppua.

Peter Kreisler

Eli siis, sosiaalidemokraatti Martti Ahtisaari käy veronmaksajien kukkaroilla vielä haudan takaa.

John Quiman

Paljonkos lait ovat merkinneet, kun poliitikot ovat jotain halunneet? Laithan he tekevät muille, eivät itselleen.