“Maailman johtajat eivät ole oppineet aiemmista elintarvikekriiseistä”, varoittavat asiantuntijat.
“Älkää sanoko, ettei teitä varoitettu”.
Maailman johtajat pyrkivät kiireesti hillitsemään Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan aiheuttamaa elintarvikekriisiä, mutta asiantuntijoiden mukaan heidän reaktionsa on vakavasti virheellinen. Se toistaa toimimattoman mallin epäonnistumisia ja altistaa maat samanlaisille kriiseille tulevaisuudessa.
Kun päättäjät pyrkivät yksinkertaisesti viljelemään tiensä ulos kriisistä, he luottavat asiantuntijoiden mukaan liikaa siihen, että maailman ruokkiminen jää muutamien maiden ja kourallisen yritysten varaan. Tällä tavoin ne ovat huonosti valmistautuneita tuleviin kriiseihin. On kulunut yli kymmenen vuotta siitä, kun maailma selvisi vuoden 2008 maailman elintarvikekriisistä. Se johtui öljyn hinnannoususta, kuivuudesta ja paniikissa olevien hallitusten, kuten Ukrainan, asettamista kaupparajoituksista. Elintarvikealan asiantuntijat kehottavat päättäjiä miettimään uudelleen, mitä syömme ja miten tuotamme ruokaa.
Asiantuntijat sanovat, että länsimaiden vastaus nykyiseen kriisiin – johon kuuluu maanviljelijöiden lupa viljellä suojelluilla mailla – ”on jo nyt epäonnistunut”. Tämä johtuu erityisesti siitä, että maanviljelijöiden voimakas riippuvuus lannoitteista ja resursseja kuluttavista viljelykasveista ”lisää ilmastonmuutosta”.
”EU:n ja Yhdysvaltojen reaktiossa on niin suurelta osin kyse rikkinäisen järjestelmän kaksinkertaistamisesta”, sanoi Sophia Murphy, yhdysvaltalaisen ajatushautomon IATP:n toiminnanjohtaja.
Länsimaiden pitäisi itse viljellä enemmän viljaa
G7-maiden ja OECD:n kaltaisten kansainvälisten elinten vastaukseen kuuluu myös miljoonien määrärahojen varaaminen elintarvikeapuun ja strategioiden laatiminen, jotta Ukrainan saarrettu vilja saataisiin takaisin maailmankaupan piiriin. Lisäksi länsimaiden pitäisi itse viljellä enemmän viljaa.
Maaliskuun lopulla käynnistetyssä elintarviketurvasuunnitelmassaan EU totesi, että tuotannon lisääminen Ukrainan viljapulan – erityisesti vehnän – kattamiseksi on ”olennaisen tärkeää”.
EU varoitti, että jos näin ei tehdä, vaarana on vakavan nälänhädän puhkeaminen Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maissa, jotka ovat suurelta osin riippuvaisia elintarvikkeiden tuonnista. Monet näistä maista olivat jo vaikeuksissa ennen viimeaikaista elintarvikkeiden hintojen nousua.
Paikalliseen elintarviketuotantoon ja elintarviketurvapolitiikkaan keskittyvän YK:n maailman elintarviketurvakomitean (CFS) asiantuntijaelimen alkuperäiskansojen ja kansalaisyhteiskunnan jäsenet sanoivat kuitenkin, että nykyinen kriisi ei ole merkki tuotantopulasta vaan pikemminkin systeemisistä tekijöistä. Näitä ovat muun muassa suuri “riippuvuus lannoitteista ja fossiilisista polttoaineista, COVID- ja energiakriisien päällekkäisyys, useammin toistuvat ilmastokatastrofit ja vain muutamien yhtiöiden käsiin keskittynyt valta jakaa ruokaa”.
Murphyn mukaan kriisissä ”on viime kädessä kyse siitä, ettei elintarvikkeisiin ole varaa. Kyse ei ole siitä, että niistä olisi absoluuttinen pula”.
Murphyn mukaan hallitukset eivät ole oppineet vuoden 2008 kriisistä: ongelma ei ole se, ettei ruokaa ole tarpeeksi.
Siitä huolimatta, että pitäydytään politiikassa tuottaa enemmän, nälkäisten ihmisten määrä maailmassa kasvaa edelleen. ”On ristiriitaista, että nälkää näkeviä ihmisiä on todellakin edelleen valtava määrä eri puolilla maailmaa”, sanoi Oxfamin ruokapoliittinen asiantuntija Hanna Saarinen. ”Tämä viittaa varsin syvällisiin ongelmiin ruokajärjestelmässä ja siihen, kuinka monet ihmiset ovat riippuvaisia tästä hauraasta järjestelmästä.”
Oppimatta jääneet opetukset
Murphyn mukaan maiden on kriisin kiihtyessä vältettävä sellaisen järjestelmän uudelleenrakentamista, jossa luotetaan liikaa ”liian harvoihin maihin, liian harvoihin yrityksiin ja liian harvoihin viljavaroihin”.
Puolta maailman maataloustuotannosta hallitsee vain neljä pääkasvia: sokeriruoko, vehnä, maissi ja riisi. Niitä kaikkia vie vain kourallinen maita, ja vain neljä monikansallista yritystä käy niillä kauppaa.
Nämä neljä yritystä – Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill ja Louis Dreyfus – tunnetaan nimensä alkukirjaimista johtuen nimellä ABCD. Ne käyttävät suhteetonta valtaa elintarvikkeiden maailmanlaajuisessa jakelussa ja ovat S&P Commodity Insightsin mukaan saaneet ”valtavia” voittoja viljamarkkinoiden hinnannousuista.
Heikoimmassa asemassa olevat maat ja humanitaariset järjestöt, kuten Maailman elintarvikeohjelma, tarvitsevat hätätoimituksia lyhyellä aikavälillä. Murphyn mukaan poliittisten päättäjien olisi kuitenkin keskityttävä puuttumaan muutamien suurten viejien liian suureen rooliin alhaisen tulotason maiden elintarviketurvan kannalta.
Toimitusjärjestelmä on rakennettu siten, että yli kaksi tusinaa maata on riippuvaisia siitä, että ainakin kolmasosa vehnästä saadaan vain Venäjän ja Ukrainan kautta. Joissakin maissa, kuten Libanonissa ja Egyptissä, osuus on 80 prosenttia, ja Eritrea hankki viime vuonna kaiken vehnänsä Venäjältä ja Ukrainasta.
Kriisin sattuessa tämä asetelma jättää köyhät maat pulaan, kun suuret kauppiaat pyrkivät myymään jäljellä olevat elintarvikevarastot eniten tarjoavalle. Tällaisia maita eivät useinkaan ole Libanonin ja Somalian kaltaiset vaikeuksissa olevat maat.
Myös Afrikassa voi viljellä
”Kriisi on niin tuhoisa, koska se osoittaa, miten vähän vaihtoehtoja Libanonilla ja Egyptillä on. Kaikki munat olivat samassa korissa”, Murphy kuvaili. Hän sanoi myös, että vaikutuspiiriin kuuluvien maiden ei pitäisi nähdä tätä ”vähäisenä ja lyhytaikaisena häiriönä” vaan mahdollisuutena tarkastella kaikkia vaihtoehtojaan. ”Egyptin ekosysteemit mahdollistavat paljon erilaisia viljelytapoja: linssejä, puutarha- ja pienviljelyä. Kyse on myös siitä, että markkinoilla on enemmän toimittajia.”
Hän lisäsi: ”Libanonin ei pitäisi tuoda 80 prosenttia vehnästään. On olemassa muutakin ruokaa, joka on ravitsevampaa. Jos Ukraina ei voi viljellä vehnäänsä, haluaisimme, että siellä viljeltäisiin muita elintarvikkeita. Sen ei tarvitse olla vehnää, eikä sen tarvitse olla EU:n reuna-alueilla.”
Tämä edellyttää, että maailman ruokintatapoja mietitään perusteellisesti uudelleen.
Vaikka kuivuutta tai elintarvikkeiden hinnankorotuksia ei olisikaan, monet Afrikan maat joutuvat usein EU:sta ja Yhdysvalloista tulevan halpatuonnin armoille. Tämä ajaa paikalliset maanviljelijät konkurssiin ja heikentää maiden kykyä reagoida häiriöihin. CFS:n elintarviketurva-asiantuntija Magdalena Ackermann sanoi, että tällainen kauppaan suuntautunut politiikka on ”murskannut alueiden joustavuuden tai maiden kyvyn luottaa paikalliseen tuotantoon”.
IATP:n Murphy sanoi myös, että pysyäkseen hengissä Pohjois-Afrikan maanviljelijät siirtyvät yhä enemmän Eurooppaan tarkoitettujen hedelmien ja vihannesten vesipainotteiseen ja arvokkaaseen viljelyyn. ”Osa tästä tapahtuu myös peruskasvien kustannuksella.”
Ackermannin mukaan maiden on monipuolistettava tuotantoaan, jotta ne voivat luottaa enemmän omiin maatiloihinsa ja elintarvikeverkostoihinsa. Muuten ne ovat vaarassa joutua samaan ansaan aikana, jolloin ”biodiversiteettiin ja ilmastoon liittyvät häiriöt kiihtyvät”.
”Nyt on oikea hetki auttaa ihmisiä ja rakentaa sitä kestävyyttä, josta me puhumme. Voimme miettiä, mitä muuta voisimme syödä ja mistä muualta se voisi olla peräisin”, Murphy sanoi.
Lähde: Politico
En lukenut otsikkoa pidemmälle. Tässä ole mitään Ukraina-Venäjä jutusta kiinni. Hinnat alkoivat nousta jo aikaisin syksyllä. Edellis kesänä Usa:n hallitus maksoi viljelijöille sadon tuhoamisesta. Sitä ennen virus perusteella tehtaita kiinni ja tonneittain alkutuotannon tuhoamista. Pitkään ja huolellisesti suunniteltu ”kriisi”. Sota on vain kulissi, toistaiseksi, kunnes laajenee avoimeksi maailmansota kolmoseksi. Ja se tulee varmasti, olemme silloin jo NATO:ssa ja pääsemme vuodattamaan nuortemme veret eliitin leikeissä.
Sanoisin että suurin moka on aina tehty siinä ettei ole vaadittu Afrikkalaisia tekemään mitään oman alueensa elättämisessä. Se vuosikymmeniä jatkunut länsimaiden avustusten jakelu, ei tee muuta kuin passivoi kohteet, vaikka mahdollisuudet muuhunkin olisi olemassa. Ja niille jotka nyt väittää ettei mahdollisuuksia ole, sanoisin että miettikääpä asiaa siltä kannalta olisiko tilanne sama, jos valkoiset asuttaisivat afrikkaa. Se olisi koko maailman vilja-aitta siinä kuin venäjä tai ukrainakin Siellähän hommat toimi tasan siihen asti kun valkoiset pyörittivät rattaita. Sikäläinen kantaväestö ei ole millään tavalla orientoitunut työhön ellei heitä laiteta pakolla lapion varteen.
Tämä tilanne olisi vältetty sillä että jo alkuvaiheessa valkoiset olisivat jääneet afrikkaan, tai sitten olisi lopetettu avustaminen. Se ikuinen ” ihmisoikeuksista ” jankuttaminen on vaan tehnyt hallaa kaikelle. Ei ole ihmisoikeus vaatia muita elättämään itsensä, ja nillittämään rasismista jos sanotaan että tee itsekin osasi ei valkoistenkaan yhteiskunnat ole syntyneet lahjoituksina. Suomessa koettiin nälkävuodet, jolloin kansaa kuoli suuret määrät, ja kun nykyään on tapana jälkeenpäin vaatia mitä tahansa, niin vaaditaan mekin kaikkea lisää vedoten surkeaan menneisyyteen nälkävuosien ajalta. Siihen aikaan me olimme todellinen vähemmistö, mitä afrikassa ei ole ollut koskaan tolkuttoman syntyvyyden ansiosta.
Afrikka on käsitykseni mukaan rasistinsin manner.
Kyllä, eikä yksin se Etelä – Afrikka.
Afirkassakin tiedostetaan kehitysapujen älyttömyys:
https://www.youtube.com/watch?v=8zqScRa_Ypw
Kyllä Suomessakin, mutta poliitikot sulkevat silmänsä
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000865704.html
Ja Keniassa
https://www.spiegel.de/international/spiegel/spiegel-interview-with-african-economics-expert-for-god-s-sake-please-stop-the-aid-a-363663.html
Lisää näitä. Valitettavasti näitä ei valtamediasta löydy. Sensuuri on kovaa.
Nonnii jäi Mombasaan vain päivä elämää..ai ei ollutkaan laulun paikka…näinhän asia on mutta mikä halavattu sitten noita sekoboltseja ajaa?
Hyvä linkki.
Hienoa että joku aina uskaltaa poiketa hulluudesta.
No ko se agenda ja resetti ja kaikki odottaa kunnes he ovat suuria maailman hallituksen jäseniä niin EI saa poiketa virrasta!
Ainakin juoksupojaksi voi sorokselle päästä tai yrzylän lattioita putsaamaan…
Avasin tuon linkin vaikka tiesin oikeastaan että tuo video sieltä löytyy. Kuitenkin hyvä niin. Totuus kun ei oikein näytä lyövän läpi.
Juu tää on hyvä!Mutta makarooni siinä vähän liikuskelee koska eihän se käy ettei EU lähetä rahhaa AfrikkaanKIN!
Liian moni Afrikan maa on riippuvainen Ukrainan sadoista.
Tästä syystä,kohta on tiedossa todellinen kansojen vaellus kohti pohjoista.
Myös USA:n vilja-aitta tuottaa liian vähän satoja.
Viime syksynä USA:ssa maksettiin viljelijöille enemmän satojensa tuhoamisesta,kuin niiden myynnistä.
Suomessakin rehunvalmistajat ovat riippuvaisia GM Soijasta ja GM Maissista.
Jos ei kylvetä,niin ei korjata satojakaan.
Afrikassa on vähän sama ongelma kuin venäjällä. Et ole mitään vaikka sinulla olisi maata ja omaisuutta. Se että on yrityselämässä on ratkaisevaa. Tuon ymmärtämäinen on ratkaisevaa. Se mitä minä en ymmärrä miten voi olla niin paljon pieniä toimivia yrityksiä jotka periaateessa eivät toimi. No on jotenkin parempi sanoa tapaamisissa että olen toimitusjohtaja kuin että minulla on maata….Kyllä se sieltä tulee kantapään kautta. Katsoin tuossa puolella silmällä vähän vanhaa suomalaista elokuvaa viisikymmentäluvulta.. Vähän jäi tuonne korvaan että oli siellä aika paljon tottakin noissa miten kartanot ja työntekijät toimivat. Luuletteko että vuosisataiset esi-iänne olivat väärässä, vain siksi että joku vanha elokuva näyttää silmissänne vähän kummalliselta. No big deal. parinkymmenen vuoden jälkeen teitä ei muista ketkään muut kuin teitä rakastavat ihmiset.Ai niin kirjoitan teille vain vähän vanhemmille.
Ei maailmasta ruoka lopu. Joku Ukrainan erikoisoperaatio ei vaikuta maailman viljatalouteen kuin prosentin-kahden luokkaa. Miten siitä muka voisi tulla näänhätä?
Kyse on siitä että nyt kaikkea tuotantoa jarrutetaan ja hintoja nostetaan keinotekoisesti ”Ukrainan erikoisoperaation” vuoksi. Miten muuten nyt olisi pulaa vaikka puusta? Autoista? sähkötarvikkeita? Ihan vaan pulteista? jne…
Kiinalaiset ja Intialaiset aloittivat Afrikan viljelyn jo vuosia sitten. Ne vuokrasivat maata hintaan 10$/ha/vuosi. Ajoivat mailla olleet heimot pois ja siirsivät luontaiset kasteluvedet omille mailleen, Ja sitten Intialaiset myyvät sen riisin ”Basmati-riisinä” ja Kiinalaiset myyvät maailmanmarkkinoille soijansa ja viljansa. Ja kun kerran koko Afrikan kokoinen manner on valjastettu ruuan tuotantoon, niin ei siinä yksi Ukrainan erikoisoperaatio tunnu yhtään missään.
Sitäpaitsi, euroopan väkimäärä on jo kääntynyt laskuun. Samoin aasiassa. Aasiasta kun puuttuu noin 80 miljoonaa naista (poikalapsia suosittu) niin jo se takaa että väkimäärä vähenee radikaalisti.
Syökäämme siin hyvällä omallatunnolla. Kyllä ruokaa riittää. Energia on sitten toinen juttu,
”Aasiasta kun puuttuu noin 80 miljoonaa naista (poikalapsia suosittu) niin jo se takaa että väkimäärä vähenee radikaalisti”
Riippuu vähän, keneltä kysyy. Kuuleman mukaan miehetkin voi nykyään synnyttää. Joten ei hätää, ylikansoitus on turvattu tulevaisuudessakin.
Näin sitä ”ruokapulaa” tehostetaan: https://freewestmedia.com/2022/05/11/truckloads-of-avocados-dumped-despite-massive-food-price-hikes-in-oz/
Kiina varastoi kaiken ruuan, varastot tyhjät erinäisten ongelmien takia.
Komponentti pula johtuu köh köh viruksesta.
Jenkit tuhopolttavat ruoka tehtaita ja varastoja 32/kk, lannoite tehtaita alkoi sulkeutumaan jo aikaisin syksyllä.
https://www.foxnews.com/politics/president-biden-incredible-transition-high-gas-prices
Kaikki on vaan isoa resettiä…joka taholla.Nyt tuo kääpä jo sanoo suoraan että miksi bensa on niin kallista..ja samalla kaikki muu,esim ruoka,viljely ja kuljetukset ym…sitä ”uskomatonta siirtymistä” jota meilläkin noudatetaan pilkuntarkasti huppaluurien hallituksessa!
Eli ihmiskunnan tulee kärsiä niin sitten saadaan ”kirkkaampi kruunu” kun vihreä siirtymä vie kaikki rotkon reunalle.
Tai ei toki kaikkia…Käy kuten ”Animal Farm”kirjassa.
Hyviä, hyvänmakuisia ja tärkeitä proteiini ja hivenaine pitoisia ruokia kuten hyvälaatuista luomulihaa, puhtaissa vesissä kasvaneita pienkaloja, vapaana kasvatettuja kanoja ja kananmunia, tuoreita hedelmiä ja kasviksia yms. tuskin näemme jatkossa juuri lainkaan. Tai ainakaan suurimmalla osalla ei ole enään varaa niihin, hyvä jos kuukausi bussilipun ja sähkölaskun maksamiseen. Sen sijaan siirtymä on hyönteisperäiseen, geenimanipuloituun ja synteettiseen ravintoon. On se vanha sanonta, olet mitä syöt. Joku voisi hauskasti tokaista että noh sittenhän ennen oltiin lehmiä ja sikoja hehehe. Mutta parempi sekin kuin muurahaisia ja keinotekoisia.
Me emme tarvitse uusia tapoja ruokkia maailmaa, koska se ei ole meidän tehtävä. Prioriteetti on ruokkia oma kansa ensin ja mahd. ylijäämällä ruokkia muita.
Mutta koko ruoantuotantoketju on valjastettu teollisuuden käyttöön, joka hyvistä raaka-aineista ei osaa tehdä kuin p…aa jota sitten tarjotaan ihmisille ”ruokana”.
Maatalouskin on valjastettu viljavetoiseksi, vaikkei sillä ilman kalliita apulantoja yms. vippaskonsteja ole sijaa pohjoisessa ilmanalassa, mutta se on halpa ja helppo tapa teollisuudelle tuottaa sitä itseään ja suhteettoman kallis raaka-aineen tuottajalle.
Eivät eläimetkään syö viljaa/soijaa luonnostaan, mutta rehuteollisuus on vakuuttanut että ilman sitä ei tehotuotanto toimi.
Mihin on unohdettu menneen ajan turnipsit yms. joita karjan talviruokinnassakin käytettiin, kaikkien ei tarvitse itse kasvattaa näitä vaan voisi olla karjattomia tiloja jotka tuottavat näitä. Ei tarvitse apulantoja, myrkkyjä yms. kun rehujuurekset kasvavat.
Vuoden 2020 talvella valkohäntäkauriit söi pihaltani kaikki vuorenkilvet, tänä keväänä meni tulppaanit ja muusta pitää huolen rusakko. Naapuri lupasi tapporahan jos harvennan lajikirjoa. Hmmm, eihän se lisätienesti pahaa tekisi, mutta mitä sanoo vihreä siirtymä joka saapuu sinivuokkojen muodossa pihalle vaatimaan selitystä nukkumalähiötä vaivaavalle paukkeelle ?
Kannattaa lopettaa vehmän syönti, josta on pelkkää haittaa. Saa ison mahan.
Vehnässä on opiaatin tapaisia proteiineja, jotka aiheuttavat riippuvuutta. Riippuvuudesta seuraa vehnän himo ja ylipaino.
Vuoden parin välttämisen jälkeen himo on poissa eikä vehnä enää maistu. Makeat leivonnaiset ja vehnää sisältävät ruuat tuntuvat yököttäviltä.
Puolueeton” Näin on.Vehnä leipomotuotteina onkin ihmiselle lähinnä korvikeruokaa jo pelkästään Fytaattien takia.
Tilanne on täysin toinen,jos idättää/versottaa viljansa.Vain idätys/versotus vapauttavat kaikki ravinteet,myös B-12,jota ei muka kasvikunnasta saada.Esim.Vehnän oraissa on n.120 ravinnetta,mukaan lukien entsyymit niiden imeytymiseen.Oraissa viljojen haitallinen gluteeni on pilkottu hyvin imeytyviksi aminohapoiksi,joista ihminen rakentaa omat proteiininsa.
Myös palkokasveissa ja monissa muissa siemenissä idätys moninkertaistaa imeytyvien ravinteiden määrän.
Viljahan on perinteisesti se tuote jolla lihotettiin karjaa. Suomessakin osattiin aikoinaan veilä leipoa, silloin kun taikina nostatettiin palahiivalla kaksi kertaa jotta viljojen glukoosi ehti hajota. Nykyään käytetään ruokasoodaa tai kuivahiivaa joka ei tee samaa työtä.
Nykyään myös maanvljeijät käyttävät viljelyssään Round-Uppia (glyfosaatti) joka nousee pellolla kasvaviin kasveihin vielä viiden vuoden päästä. Ja silti kaikki ruksaa viljailmoitukseen että ”viljelyssä ei ole kätetty glyfosaaattia”. Ja kun vilja menee viljasiiloihin, niin niihin ruskutetaan ensimmäisenä homeen esto myrkky.
Koita sitten näin myrkyllisestä viljasta saada aikaiseksi jotain muuta kuin turvotusta, suolistoviavoja ja paksunsuolen syöpää. Ja sama tietysti pelloilla kasvaneesta ja sen tuottamasta maidosta.
Olenkin miettinyt että ovatkohan nämä erilaiset ”kauraXXX” tuotteen kehitetty vain sen vuoksi että glyfosaatti saadaan nopeammin ja voimakkaampana ihmisiin? Eikä suomalaisten kappalemäärä laske riittävän nopeasti ilman tätä?
No ei sitä viljaa ole koskaan _perinteisesti_ syötetty karjalle… Kyllä sille karjalle on ne rehut syötetty jotka ei ihmiselle ole kelvannut.
Rintamalla hevosmiehet syöttivät pollearmeijalle näkkileipää.
Otit loistavan esimerkin karjan kasvatuksesta 🙂 Sopii tänne noiden venäläisten faktojen joukkoon kuin lanta pellolle.
Kuis sitten soijaa ja ohraa jne on tarjottu vuosikymmeniä karjalle?
Yhtä perinteistä kuin 2000 luvun pop musiikki..
Unohdit kertoa: Venäjällä ei syödä vehnää ja sisäfilettä saavat kaikki niin paljon kuin haluavat kaviaarin ja shamppanjan kera ihmisten tanssiessa kaduilla ylistäen putinia ja natsilastenraiskausoperaatiota ukrainassa, venäjä on paras paikka, venäjällä ei ole pulaa mistään ja ne on maailman viisaimpia siellä asuu pyhimysten kaltainen kansa ja vain venäjä voi pelastaa suomen.
Pihanurmella kasvavat pienet suppilomaiset sienet on syytä jättää rauhaan, niistä koituu hallusinaatioita jotka muistuttaa kommenttiasi. Ja vaikka se olikin suunnattu toiselle nimimerkille, niin jätä ne sienet rauhaan. Kiitos.
Mutta kun vehnäolut julistettiin erittäin terveelliseksi, ja saksassa olut luokitellaan elintarvikkeeksi.
Komissaarius Urpulainen voisi rahasäkkien sijaan ohjata Afrikkaan äkeitä, auroja, kastelujärjestelmiä jne, sekä neuvoa mitä niillä tehdään.
Urpulainen mieluummin antaa riihikuivaa jolloin mukavat miehet saavat jälleen lisää valtaa ja ostavat aseita!
Paras, kun eristetään afrikka muusta maailmasta ja katellaan sadan vuoden päästä mitä ovat saaneet aikaseksi
Ja mikä parasta, silloin Kiinakin on jo hiilineutraali. Ovat luvanneet olla sitä JO 2085, että kiirettä pitää.
Niin, tuo vaan osoittaa miten kauas ne meidän poliitikot ovat ajautuneet oikeasta tehtävästään joka on ajatella suomen kansan parasta. Edes tuo äkeiden ja aurojen hommaaminen ei ole meidän tehtävämme. Auttaa kyllä voidaan mutta nykyisessä hommassa ei ole mitään järkeä.
Se on sitä–plan-demiaa kaikki tyynni…
Mietin tässä esim vuokrien nousua vaikkapa ensi vuonna.Kustannusten kallistuminen ei jää huomioimatta siinäkään.Ja sitten kun et enää jaksa maksaa niin kämppä otetaan haltuun ja rinssit asumaan.
Päivät ”ulkoillen” ja ruokajonoissa…isäaurinkoiset hymyilee.
Isoresetti-video oli poistettu tuupista..oli jopa suomeksi tekstitys…miksiköhän…?
https://www.youtube.com/watch?v=5RrHjFD1Brw
Mutta vihreää on Joenki siirtyminen koneesta…hahahhahahahahahahahaha!!!!Mitä sannoopi elokirppuset?
Olipa hyvä linkki.😊