Active Club Päijät-Häme kokoontui kamppailutreenien ja kirjapiirin merkeissä. Tapahtuman suolana toimineesta kirjapiiristä valitsimme kolme kirjaesitelmää, jotka mielestämme ansaitsivat erityismaininnan. Erityismaininnan ansainneet kirjat valittiin, kolmen arvostelukriteerin perusteella, jotka olivat: esitelmällisesti paras, yllättävin kirjavalinta, ja innostavin kirjavalinta. Alhaalla perehdytään kolmeen erityismaininnan saaneisiin esitelmiin, ja erityismainintojen syihin.
1. Horst Wesselin elämäntarina
Innostavimman kirjaesitelmän maininnan sai Weimarin Saksassa asuneen ruskeapaidan, Horst Wesselin elämäntarina. Horst Wesselin tarina kertoo ylioppilaasta, joka hylkää porvarillisen taustansa omistaakseen elämänsä SA-iskujoukoissa toimimiselle. Horst Wessel hylkää vanhan mukavan elämänsä, ja porvarillisen tulevaisuutensa, omistaakseen elämänsä työluokan ruumiilliselle elämälle sekä fyysiselle taistelulle kommunistijoukkoja vastaan. Tämä valinta lopulta maksoi Horstille hänen oman henkensä, kun kommunistijoukot ampuivat hänet hänen omaan asuntoonsa.
Horst Wesselin tarina kertoo kahdesta äärimmäisen suuresta voimavarasta; tahdosta ja uhrimielestä. Wessel ei uhrannut pelkästään tulevaisuuden työpaikkoja, tai ystäväpiirejä, vaan oman henkensä mitä kivuliaimmalla tavalla. Kirjan viimeinen kappale kertoo Wesselin äidin ajatuksista, kun hän viimein ymmärtää poikansa uhrauksen merkityksen. ”Kun päämäärä on jalo, ei mikään hinta ole liian korkea.”
2. Kirsti Paakkasen elämänkerta: Suurin heistä on rakkaus
Erityismaininnan yllättävyydestä sai Kirsti Paakkasen elämänkerta: Suurin heistä on rakkaus. Kirja kertoo Paakkasen tarinan, missä hän taistelee tiensä läpi myymäläharjoittelijasta mainostoimiston omistajaksi ja siitä Suomen markkinoita valloittavan vaatemerkin, Marimekon omistajaksi.
Vaikka kirja ei käsittelekään kansallismielisyyttä tai perinteiden vaalimista mitenkään, se kuvastaa kokonaisuudessaan yhtä arvokkaimmista luonteenpiirteistä, nimittäin tahdonvoimaa. Paakkasen tarina on ruusuisesta kaukana, Paakkanen ei tarinansa alussa ymmärrä tuotannosta, tai firman johtamisesta mitään. Lopulta hän hakee pankista useiden miljoonien markkojen lainan, ilman mitään muita takuita kuin oma rautainen tahtonsa. Hän oppii ymmärtämään markkinoita, ja tuotantoa samalla kun itse jo kilpailee muita tuotemerkkejä vastaan, kivuten lopulta Suomen vaatemerkkien huipulle.
Tämä on tarina suomalaisesta sisusta.
3. Aldous Huxley: Uljas uusi maailma
Parhaan esitelmän maininnan sai Aldous Huxleyn: Uljas uusi maailma. Uljaassa uudessa maailmassa, eletään teknokraattisessa diktatuurissa, jossa synteettisyys ja juurettomuus ovat korvanneet aidon ihmisyyden. Ihmisalkiot syntyvät putkista, parisuhteita ja rakkautta ei enää ole, vaan ne on korvattu jatkuvalla parinvaihdolla ja onnea antavalla huumeella nimeltä ”soma”. Uljaan uuden maailman asukkaat voivat vierailla Uudessa Meksikossa safarilla, jossa voi seurata luonnollisten ihmisten elämää, siellä eletään perinteisesti, ihmiset ikääntyvät ja kuolevat sekä uskovat jumaliin, uljaan uuden maailman asukkaat halveksivat näiden elämää.
Kirja on hyytävä muistutus siitä, kuinka nykymaailmamme alkaa muistuttaa päivä päivältä enemmän tätä Aldous Huxleyn dystopiaa. Huxleyn maailmassa, kaikki ihmisen ruumiilliset tarpeet on täytetty, mutta henkiset tarpeet ovat täydellisesti laiminlyöty, kuin ihminen ei olisi mitään muuta kuin nautinnon perässä juokseva lihapussi, odottaen kuolemaa avaruudessa pyörivällä kivipallolla.
Active Club Päijät-Häme