Eurooppa Muu maailma Politiikka

Unkarin hallitus julisti poikkeustilan Ukrainan sodan vuoksi

Unkarin parlamenttitalo Budapestissa. Kuva: Pixabay.

Unkarin hallitus on saanut valtuudet julistaa poikkeustilan, jos naapurimaassa on aseellinen konflikti, sota tai humanitaarinen katastrofi. Parlamentti hyväksyi tiistaina perustuslain kymmenennen muutoksen.

 

Laki hyväksyttiin äänin 136 puolesta ja 36 vastaan.

Muutetun perustuslain mukaan marraskuun 1. päivästä alkaen voidaan ottaa käyttöön erityinen oikeusjärjestys sotatilan, hätätilan tai vaaratilanteen sattuessa. Poikkeustila (viralliselta nimeltään vaaratila) voidaan julistaa, jos ”sotatoimia todella tapahtuu”.

Aseellinen konflikti käsittää kaikki aseelliset yhteenotot, myös sisällissodan. Humanitaarinen katastrofi voi olla mikä tahansa tilanne, joka johtuu sodasta tai aseellisesta konfliktista tai muista syistä, kuten luonnonkatastrofeista, jotka aiheuttavat vakavasti vaikean tilanteen ihmisjoukoille.

Lakiehdotuksen perustelujen mukaan erityinen oikeusjärjestys voidaan ottaa käyttöön vain, jos naapurimaassa tapahtuva kehitys vaikuttaa vakavasti Unkariin humanitaarisessa tai taloudellisessa mielessä tai jos se on erittäin todennäköistä.

Unkarin hallitus totesi, nykyinen muutos antaa heille mahdollisuuden ”julistaa vaaratilan sodan, aseellisen selkkauksen tai humanitaarisen katastrofin sattuessa naapurimaassa. Silloin kaikki tarvittavat keinot ovat käytettävissä tilanteen vuoksi pakenevien ihmisten auttamiseksi, tukemiseksi ja majoittamiseksi sekä tilanteen kielteisten taloudellisten vaikutusten estämiseksi ja seurausten lieventämiseksi”.

Parlamentti hyväksyi myös muutoksia katastrofien hallintaa koskevaan lakiin ja siihen liittyvään lainsäädäntöön. Muutosten mukaan hallitus voi keskeyttää joidenkin lakien soveltamisen tai poiketa niiden määräyksistä varmistaakseen asukkaiden ja heidän omaisuutensa turvallisuuden sekä kansantalouden vakauden vaaratilanteessa, joka on julistettu naapurimaassa käytävän sodan vuoksi.

Uuden lainsäädännön mukaan Unkarin perustuslakituomioistuimen on pyydettäessä tutkittava hallituksen toimenpiteet vaaratilanteessa.

Miksi tällä lakimuutoksella on suuri merkitys?

Vaaratilanteessa Unkarin hallitus voi antaa asetuksia, joilla keskeytetään tiettyjen lakien soveltaminen. Normaalisti hallitus ei voi tehdä näin, koska lait hyväksyy parlamentti, ja siksi lait ovat oikeuslähteiden hierarkiassa korkeammalla tasolla kuin hallituksen asetukset.

Kuten Unkarin perustuslaissa todetaan: ”Valtioneuvoston asetus ei saa olla ristiriidassa minkään lain kanssa.” Vaaratilanteessa hallitus voi kuitenkin antaa asetuksia, jotka muuten olisivat ristiriidassa tiettyjen lakien kanssa.

Unkarin hallitus julisti poikkeustilan ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020 valtioneuvoston asetuksella vastauksena koronaviruspandemiaan.

Monet hallituksen arvostelijat haukkuivat erityislainsäädännön luoman oikeudellisen tilanteen. Heidän mukaansa tämä antoi hallitukselle käytännössä mahdollisuuden hallita asetuksella sen ohella, että yksin hallitsevalla Fideszillä on parlamentissa ylivoimainen enemmistö.

Koronavirusepidemian vuoksi käyttöön otettu poikkeustila Unkarissa päättyy 31. toukokuuta, mutta perustuslain 10. muutos antaa hallituspuolueille mahdollisuuden ottaa se uudelleen käyttöön sotatilan vuoksi.

Siirtolaiskriisin erityislainsäädäntö edelleen voimassa

Lisäksi Unkarissa on edelleen voimassa toinenkin erityislainsäädäntö. Vuonna 2016 käyttöön otettu ja viime vuosien aikana lukuisia kertoja jatkettu niin sanottu ”massamaahanmuuton aiheuttama kriisitila” antaa hallitukselle myös useita poikkeuksellisia lainsäädännöllisiä toimenpiteitä.

Unkarin rajat ovat suurelta osin suljettu laittomilta siirtolaisilta Euroopan vuoden 2015 siirtolaiskriisin jälkeen. Muutettu perustuslaki antaa siis hallitukselle laajan oikeudellisen liikkumavaran.

 

Lähde: Hungary Today

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

YLE kirkuu Unkarin sotatilan julistusta. Kun Sanna ”Suuri” julistaa sotatilan…. Business as usuall!!!

Kata

Unkarin hallitus ei siis julistanut poikkeustilaa naapurimaan konfliktin vuoksi (sotatoimet tms) vaan on saanut valtuudet siihen tarvittaessa.Siis 1.11.22 alkaen.
Hyvä homma silti.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Kata
Tatu

Unkari puolustaa oman kansansa ja kulttuurinsa olemassaoloa ja säilymistä, suomi taas tekee kaikensa, ettei suomella ja suomalaisilla olisi mitään tulevaisuutta. suomi hukkuu kansojen mereen. RIP finlandia.

ville vallaton

Juuri näin sillä Suomea hallitaan ulkoa, ei Suomesta!

ike

👍

murre riepunen

2015 tapahtumat olisivat olleet riittävä tapahtuma julistaa maahamme poikkeustila, kattia kanssa, aloitimme haalimalla vauhdittaa tulijoiden määrää, hallitus intoili maamme voittavan tässä operaatiossa, rikastumme, kultturin monimuotoisuus kukoistaa, suomalaiset kiittävät kunnianhimoista hanketta, ei kiitä. Kansaa murjotaan usealla rintamalla, korona, naapurin sotatoimet, lama, apina…rokko jne. Meille täysin vieraiden maiden pelastamiseen käytetään miljardi tolkulla rahaa, vuosittain, kotimaassa pettuleivän ohjeita jaetaan, luusoppaa mainitaan sangen terveelliseksi jne. Perunvarastoina olevia väestösuojia kunnostetaan, itärajalle panssariesteitä ja raja-aitaa kyhätään, että parempaan suuntaa ei mennä….pitkään aikaan.

Tuumailija

Juuri näin näitä poikkeuslakeja pitää käyttää, ehkäisemään kriisitilanteen syntymistä oman valtion rajojen sisällä tai sen pääsyä sinne.
Itsenäinen valtio tekee itsenäiset päätökset, noudattaen oman maan lain puitteita rikkomatta niitä.

Täällä hölmälässä tehdään juuri päin vastoin, täydellinen peilikuva ja sitä kutsutaan oikeusvaltioperiaatteeksi.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija