Ruotsi, Suomi ja Tanska erottuvat Pohjoismaat ja Viro -vertailussa muita korkeammalla eläkkeellesiirtymisiällä. Vaikka suomalaisten eläkkeelle siirtyminen on myöhentynyt reippaasti 2010-luvulla, työnteko lopetetaan edelleen vertailumaita nuorempana. Pisin eläkeaika on naisilla Islannissa, Norjassa ja Suomessa.
Eläketurvakeskus vertaili Pohjoismaiden ja Viron eläkkeellesiirtymis- ja työnjättöikiä vuosina 2007–2020.
Kaikissa vertailun maissa on tehty eläkeuudistuksia ajanjaksolla. Uudistusten tarkoitus on pidentää työuria ja turvata eläkkeiden maksu väestörakenteen ikääntyessä.
Ruotsalaisten eläkkeellesiirtymisikä on vertailun korkein koko 2010-luvun ajan. Keskimäärin ruotsalaiset siirtyivät eläkkeelle 64,2-vuotiaana (2020).
Seuraavana, noin vuoden jäljessä tulevat Suomi ja Tanska. Molemmat maat ovat parantaneet asemiaan merkittävästi 2010-luvulla. Vertailun jumbosijaa pitää Norja, missä eläkkeen voi ottaa maksuun täysimääräisenä jo ennen varsinaista eläkeikää.
Eläkeuudistukset selittävät Suomen nousua
Suomen hyvää kehitystä selittää varhaiseläkereittien karsiminen ja eläkeiän asteittainen nosto. Vielä vuonna 2007 Suomessa oli vertailun alhaisin eläkkeellesiirtymisikä. Pohjoismaista vain Tanska on kyennyt vastaavan nousuun. Tanskassa nousu selittyy työkyvyttömyyseläkeuudistuksella ja eläkeiän nostolla.
Tilanne muuttuu olennaisesti, kun tarkastellaan maiden keskimääräistä työnjättöikää. Tässä vertailussa Suomi ja Tanska jäävät vertailun hännille, koska molemmissa maissa työskentely lopetetaan usein heti eläkkeelle siirryttäessä. Muissa vertailun maissa työntekoa on tavallista jatkaa eläkkeellä, vaikkapa osa-aikaisesti.
– Suomessa ja Tanskassa on käytetty enemmän varhaiseläkkeitä kuin muissa Pohjoismaissa. Molemmissa maissa eläkeuudistusten vaikutukset 2010-luvulla näkyvät työnjättöiän myöhentymisenä ja eläkkeellesiirtymisiän nousuna. Tosin, ensin mainitussa on vielä tekemistä, toteaa yhteyspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta.
Suomalaiset naiset nauttivat pitkään eläkkeestä
Naiset elävät vuosia pidempään kuin miehet, joten heillä on myös pidempi eläkeaika.
Naisista pisin eläkeaika, noin 23 vuotta, on islantilaisilla, norjalaisilla, suomalaisilla ja virolaisilla. Lyhin se on tanskalaisilla (20 v).
Miehistä pisin eläkeaika, 20 vuotta, on norjalaisilla. Lyhimmän ajan eläkkeellä ehtivät olla virolaiset ja tanskalaiset miehet, keskimäärin 16 vuotta. Suomessa ja Ruotsissa eläkeajan pituus on miesten keskitasoa, reilut 18 vuotta.
Eroa suomalaisten miesten ja naisten eläkeajoissa on lähes viisi vuotta, vaikka eläkkeelle siirrytään keskimäärin samanikäisinä.
– Suunta on parempaan, mutta kärjistäen suomalaisen miehen elämässä on edelleen myös Ryysyrannan piirteitä. Elintavoissa on petrattu, mutta miehet tuskin saavat kiinni naisten elinajanodotetta. Niinpä suomalaisnaiset saavat nauttia myös jatkossa pitempään eläkevuosista, arvioi kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.
Pohjoismaat ja Viro -vertailun keskeiset käsitteet
Eläkkeellesiirtymisikä
Raportin eläkkeellesiirtymisiän odote
kuvaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää, jos eläkealkavuus ja kuolevuus säilyvät tarkasteluvuoden tasolla
on väestön ikärakenteesta riippumaton ja lasketaan samalla periaatteella kuin elinaikaa mittaava elinajanodote
on laskettu 30-vuotiailla. Sisältää Suomen osalta myös kansaneläkkeet.
Työnjättöikä
kuvaa keskimääräistä työmarkkinoilta poistumisikää
on laskettu työvoimaan kuuluneiden osuuksista 50 täyttäneiden ikäluokissa.
Eläkeaika
on keskimääräistä eläkeaikaa kuvaava laskennallinen suure.
on laskettu 50-vuotiaan eläkkeellesiirtymisiän odotteen ja 50-vuotiaan elinajanodotteen (Eurostat) erotuksena.
Lähde: Eläketurvakeskus
Sama taseläke kaikille työhistoriasta riippumatta. Parempituloiset voisivat sitten jokainen hommata itse sen päälle lisää jos tarvis on. Tulisi valtava säästö eläkemenoihin.
On syytä muistaa, että politiikot ovat nostaneet valtion palveluksessa olevien johtajien palkat niin suuriksi, että heidän kk/eläke on suurempi kuin useimpien suomalaisten koko vuoden eläke! Roistovaltio Suomi on eläkeläiselle mikäli joutuu pienen eläkkeen saajaksi!
Ota nyt vähän huomioon historiaa, ei ole kovin kaunis.
Palkansaaja maksaa palkastaan eläkemaksua, joka määräytyy palkan mukaan. Jos siirryttäisiin tasaeläkkeeseen, eläkemaksujen pitäisi olla kaikille samansuuruisia.
Yhtellä tutulla oli aikoinaan paha tapaturma missä tuli niin kova isku päähän että kallo painui aivoihin asti.
Lääkäreiden leikkaus kesti yli 9 tuntia missä joutivat poistamaan myös aivoja.
Turman johdosta 45 mies kulkee päässään pienen ruokalautasen kokoinen metallilevy päässään, tai kulkee kun harvoin siihen pystyy.
Lisäksi näkökyky hänellä on enää alle 25% normaalista, raajoissa on heikkoutta että ei pysty edes juomalasia enää nostamaan puhumattakaan että pystyisi kävelemään, vaan ainostaan pyörätuolilla, tosin ei silläkään enää kauaa.
Mutta ei pääse työkyvyttömyyseläkkeelle, on kuulemma liian nuori päästäkseen.
Miettikääpä tuota, onko tuo teidän mielestä oikein.
Ei tuohon ole sanoja,uskomattoman järkyttävää!
Joillekin se onnistuu nuorenaKIN….
Yksikään puolie ei ole sitä vielä uskaltanut julkaista koska se tarkoittaisi puolueen loppua, mutta jo kauan aikaa sitten eläkejärjestelmä löi lukkoon päätöksen jossa vuonna 1965 syntyneiden eläkeikä on 73 vuotta ja 3kk. Ja siitä aina syntymävuosi suuntaan tai toisen tarkoittaa joko 3kk lisää tyäaikaa tai vähemmän työaikaa. Esim. -66 syntyneillä eläkeikä on 73v ja 6kk kun vastaavasti 68 syntyneillä se on 74v.
Pääsyynä tähän on eläkejärjestelmämme joka on kuin räätälöity suurille ikäluokille. Kun ne aikoinaan maksoivat eläkemaksua 50p/kk (8.5c/kk) niin sitä vastaan ne saavat eläkettä 5e/kk. Ja kun nykyaikana palkasta otetaan eläkemaksua 50e/kk, sitä vastaan saa myös 5e/kk eläkettä.
Osasyynä tai seurauksena on se että Suomen valtiolla ei ole enää pääomatuloja. Aikaisemmin eläkelaitokset sijoittivat tehtaisiin jotka tuottivat tuotteita joita myytiin maailman markkinoilla. Siitä saatiin pääomatuloa. Nyt kaikki valtion teollisuus on myyty pois ja siksi eläkemaksut kertään osittain tuloveroista. Meillä on ollut tyhmät johtajat maassamme 30 vuotta mutta ketkä niitä ovat äänestäneetß Juuri suuret ikäluokat koska ne ovat tarkoitushakuisella politiikalla ajaneet niiden etua. Ja jättävät tarkituksella laskut muille maksettaviksi.
Eläkeyhtiöt ovat kauasnäköisyyksissään sijoittaneet varat osakkeisiin. Ja nyt jos niitä ruvettaisiin realisoimaan niin varoista saataisiin takaisin 15%. Nokiaakin ostettiin 85-120e/osake. Mikäs on Nokian osakekurssi nykyään? No, se taisi käydä 2e:ssa mutta lienee jo vähän parantunut siitä.
Niin että ei muuta kuin kelloa soimaan aamulla aikaisemmin että saadaan eläkemaksuja kertymään. Muuten edessä on koko eläkejärjestelmän romahtaminen.
Voivoi naiset…elätte pitempään…mutta ”vain” 5 vuotta joten otetaan rennosti vaan vaikka joku joskus sormella osoittaa…vai pitääkö taival lopettaa…
No jouten en ole ollut eläkeläisenäkään mutta palkkaa en ole saanut muuta kuin hyvän mielen!Ja sama jatkuu…
Olem jo vähän pudonnut kelkasta. Onko noin että jos kannatan jotakin mielipidettä niin se voi saada uuden äänen jos kannatan sitä uudesta IP-osoitteesta. Eli jos palveluntarjoajani muuttaa IP-osoitettani niin saanko äänestää kahdesti, noin netissä. Voisiko joku IT-velho tuon selittää.No kaiken kaikkiaan ei hyvältä näytä.
Olen huomannut että puhelimessa onnistuu vaikka jo kompuutterissa äänesti.Muuta en ossaa sanoa.
Puhelimessa vain lehden selaus(vanha kännykkä) on niiiiiiiiiiiiin hidasta….ei viitti. 😀
Tahtoo olla että suurin osa värivikaisista on eläkkeellä heti lapsilisän päätyttyä.
Olisi paljon parempi, kun koko eläkejärjestelmä laitettaisiin remonttiin, työnantajien osuutta voisi raa’asti laskea ja työntekijä vaputettaisiin kokonaan veroluonteisesta maksupakosta vastineena ottaa eläkevakuutus.
Näin saataisiin työmarkkinat/-voima vetämään paremmin ja jokainen olisi vastuussa omasta tulevaisuudesta omalla panoksellaan, ei ruokittaisi tuottamattomia ja kasvottomia sijoitusyhtiöitä.
Eläkejärjestelmämme on luotu keräämään rahaa sijoitusyhtiöille ja Suomen eläkevarat on jo valtion velan vakuutena valmiina Suomen konkurssia odotellessa! Meillä todella on merkittävä määrä ulkomailta tulleita jotka ovat kuolemaansa saakka ”eläkkeellä”!
Niin totta,niin totta….mutta niitä jotka ovat tehneet 40-50 vuotta työtä josta veroja maksettiin aina syytellään.
Ja itse asiassa tein 5 vuotta töitä ilman eläkekertymää…ja nyt on nippa nappa että tulee toimeen.Autosta oli pakko luopua..samaan aikaan toisaalla… 🙁
Sormi sinnepäin!Se syyttävä,hupsanheijaa-hallitukseen.Tai monikossa…mutta niiden poikasten motiiveja ei saa eppäillä uskotko muori?Tai itket ja uskot terveisin otteriperpo.
Oma kansa ensin-ajattelu on vahingollista!
Sama ikäluokka teki taksvärkkiä eläkkeen suhteen 21 ikävuoteen asti, tämän jälkeen vasta alkoi kertymä. Nykyäänhän alkaa eläke”kertymä” heti kun menet työhön.
Eläkkeistähän lähtee se vakio 30% veroa, eli verotetaan toiseen kertaan samasta summasta.
Painat niska limassa vuosikymmenet töitä, menetät terveytesi ja eläkettä saat runsaat 300€/kk – 30%, kyllä suuret ikäluokat mässää.
Noin pieniä eläkkeitä ei olekaan. Takuueläke on vajaa 900 e kuukaudessa. Jos menee veroa 30%, silloin tulot ovat jo ihan kohtalaiset.
Eläkevarat eivät ole valtion velan vakuutena. Ne eivät ole valtion varoja.