Kansallisarkiston tiedote
Hurja vauhti! Talkoolaiset kirjoittaneet jo yli 150 000 sanan edestä puhtaaksi sotapäiväkirjoja – nyt haemme lisää vapaaehtoisia Kansallisarkiston sotapäiväkirjatalkoot ovat alkaneet vauhdilla. Talkoolaiset ovat kirjoittaneet puhtaaksi jo yli 150 000 sanan edestä sotapäiväkirjoja ensimmäisen kymmenen päivän aikana. Ihmisten tulkitsema teksti on opetusmateriaalia tekoälylle, joka oppii sen avulla lukemaan sotapäiväkirjoissa käytettyjä käsialoja. Lopulta tavoitteena on saada aikaan verkkopalvelu, jossa asiakirjoihin voi tehdä sisältöhakujen lisäksi myös erilaisia aikarajauksia – palvelusta voisi olla mahdollista hakea esimerkiksi kaikki yhtenä päivänä tehdyt sotapäiväkirjamerkinnät. Sitä ennen opetusainestoa tarvitaan kuitenkin vielä runsaasti lisää. Erilaisia käsialoja on nimittäin paljon, kuten sotapäiväkirjojakin. Digitoituna niitä on yhteensä 26 589 kappaletta, mikä tarkoittaa 1,2 miljoonaa kuvaa. Hanke on nyt siinä vaiheessa, että kesäkuun alusta alkaen voimme ottaa mukaan lisää talkoolaisia! Ilmoittautuminen on auki ja päättyy 27.5. klo 16.00. Tule mukaan! Talkoot saaneet suuren suosion Sotapäiväkirjatalkoot herättivät heti suuren kiinnostuksen yleisössä. Pilottivaiheen vapaaehtoishaku piti sulkea etuajassa, sillä talkoisiin ilmoittautui lähes 100 ihmistä vain parin päivän aikana. Opetusaineiston laatiminen on edennyt hyvin projektin alettua 5. toukokuuta. Vapaaehtoiset ovat tehneet huolellista työtä ja jälki on ollut pääosin hyvää. Talkoolaiset ovat auttaneet toinen toisiaan projektin keskustelukanavalla. Eniten keskustelua ovat herättäneet epäselvät paikannimet ja sotilaslyhenteet, mutta yhdessä niihin on useimmiten saatu selvyys. Kansallisarkiston henkilökunta on auttanut vapaaehtoisia ja opastanut heitä käyttämään Transkribus Lite -verkkosovellusta, jolla talkootyötä tehdään. Talkoolaiset ovat myös voineet ehdottaa puhtaaksikirjoitettavaksi itseään kiinnostavia sotapäiväkirjoja. Talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan sotapäiväkirjat ovat rintamalla tehtyjä muistiinpanoja, jotka sisältävät päivittäisen kertomuksen sotapäiväkirjan laatineen yksikön toiminnasta. Ilmoittautumislomake Ilmoittaudu mukaan talkoisiin 27.5. klo 16.00 mennessä Lyyti-lomakkeella.
Kansan Uutisissa Sonja Hannonen kirjoitti hiljattain kuinka kotimaisen kulttuuriperinnön digitointi lietsoo rasismia. Lehden päätoimittaja oli täpinöissään hienosta esille nostosta mutta huomasi sitten tulleensa keijotetuksi ja joutui pyytämään anteeksi kirjoitusta.
Kylläpä hetken valitsivat!
Uusia voi nimittäin tulla hyvinkin pian!!!
Opetusmateriaalia tekoälylle oppiakseen lukemaan eri käsialoja? Tulee mieleen Skynet jonka niminen yritys on jo oikeasti olemassa. Se joka ymmärtää tekoälyn tuomat mahdollisuudet ymmärtää myös sen tuottaman vaaran.
Ja mitä enemmän tekoälystä ymmärtää, sitä enemmän ymmärtää ettei se ymmärrä mitään. Jo yksistään tästäkin uutisesta välittyvä fakta, että tarvitaan huomattavasti aikaa ja vaivaa, jotta saadaan tekoäly tunnistamaan edes tietyntyyppisiä käsinkirjoitettuja tekstejä kertoo millä tasolla tosiasiassa liikutaan. Esim. 1970-luvulla luultiin, että 2020 meillä olisi jo ihmiseen verrattavaa tekoälyä, mutta tosiasiassa olemme kauempana siitä nyt kuin 1970-luvulla luulimme olevamme.
Toki on aivan tervettä suhtautua epäillen ja kyseenalaistaen, jolloin tulee harvemmin yllätetyksi housut kintuissa.
Taitaa olla turhaa hommaa kun tiettävästi vieläkään ei ole virallisesti avattu Mannerheimin S-32 kansiota. Sitten voisi osallstua jos nuo arkistot ensin avattaisiin tavalliselle kansalle. Siinä lukiessa voisi naputella puhtaaksi.
Niin… ja kenenkäs käytöön se ”tekoäly” tulee ja kukas sen omistaa?
Selvä kuin pläkki eli Nato tarvitsee tämän tiedon jotta yhteinen esikunta osaa arvioida suomalaisen taistelijan tärkeimmät tarpeet ajoissa! Onko viina loppu vai pitäisikö saada ”kenttäb…lli” käyttöön. Onko bromin teho jo laskenut kiisselissä tai mistä roikkuu?
😂 No ei tarvitse, sillä jo on se.