Kotimaa Politiikka

Suomen Yrittäjien selvitys: S-ryhmä on syvällä puolueissa ja politiikassa

Kuva: Wikimedia Commons.

S-ryhmällä on erittäin vahva asema Suomen poliittisella kentällä, niin eduskunnassa kuin kunta- ja maakuntapolitiikassa. Yhteensä osuuskauppojen edustajistojen ja hallintoneuvostojen paikois-ta ainakin 438 on sellaisilla vaikuttajilla, jotka ovat mukana joko eduskunnassa, kuntien valtuustoissa tai hallituksissa tai maakuntahallituksessa tai -valtuustoissa. Jotkut ovat mukana monessa näistä. HOK-Elannossa muutama henkilö on lisäksi sekä edustajiston että hallintoneuvoston jäsen, Suomen Yrittäjien selvitys osoittaa. Kaupunkien ja kuntien sekä maakuntien valtuustojen ja hallitusten sekä kansanedustajien paikoista on 796 osuuskauppojen edustajistossa ja hallinto-neuvostoissa istuvilla poliitikoilla.

”Tämä on hankalaa reilun kilpailun näkökulmasta. Tässä on myös rakenteellisen korruption riski”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

”Asiaan pitää kiinnittää vakava huomio. On epäreilu tilanne, kun yksi kaupparyhmä on näin voimakkaasti sisällä eri puolueissa ja poliitikoilla on intressi tukea S-ryhmää luottamustehtävissään sekä valtakunnan politiikassa että varsinkin paikallisesti”, hän toteaa.

Pentikäinen muistuttaa siitä, että jäsenyys osuuskaupan hallinnon ytimessä tuo merkittäviä taloudellisia etuja, mm. alennuksia luottamushenkilön perheenjäsenille.

”Pöytä pitäisi puhdistaa ja turvata reilun kilpailun edellytykset kaupan alalla. On riski, että kaavoituksessa suositaan S-ryhmää muiden kustannuksella, Pentikäinen sanoo.

Edustajistopaikkoja 344 poliitikolla

Osuuskauppojen edustajistoissa istuu ainakin 344 henkilöä, jotka ovat mukana joko eduskunnassa, kuntapolitiikassa tai maakuntapolitiikassa valtuustojen tai hallitusten jäseninä. Tämä tarkoittaa, että 36 prosenttia edustajistopaikoista on näillä henkilöillä. Mukaan on pyritty laskemaan myös varajäsenet. Lautakuntapaikkoja ei ole laskettu.

Paikat jakautuvat 344 luottamushenkilölle. Osuuskauppojen edustajistoissa on 953 paikkaa, joten 36 prosenttia edustajistojen jäsenistä on keskeisissä poliittisissa luottamustehtävissä.

Osuuskauppojen hallintoneuvostojen jäsenistä 94 istuu myös joko eduskunnassa tai kunta- ja maakuntavaltuustoissa tai hallituksissa. Tämä on neljännes hallintoneuvostojen jäsenistä.

Yhteensä osuuskauppojen edustajistojen ja hallintoneuvostojen paikoista ainakin 438 on sellaisilla vaikuttajilla, jotka ovat mukana joko eduskunnassa, kuntien valtuustoissa tai hallituksissa tai maakuntahallituksessa tai -valtuustoissa. Jotkut ovat mukana monessa näistä. HOK-Elannossa muutama henkilö on lisäksi sekä edustajiston että hallintoneuvoston jäsen.

Tehtävät edustajistoissa ja hallintoneuvostoissa jakautuvat eri puolueille seuraavasti:

1. Keskusta 122 paikkaa
2. Sdp 103 paikkaa
3. Kokoomus 86 paikkaa
4. Perussuomalaiset 41 paikkaa
5. Vasemmistoliitto 27 paikkaa
6. Rkp 22 paikkaa
7. Kristillisdemokraatit 17 paikkaa
8. Vihreät 15 paikkaa
9. Muut 5 paikkaa

HOK-Elannossa eniten poliitikkoja

Poliitikkoja on eniten HOK-Elannon hallinnossa. Siellä istuvista on luottamustehtäviä eduskunnassa, kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissa sekä maakuntahallituksessa ja -valtuustossa 63 prosentilla edustajiston jäsenistä ja 56 prosentilla hallintoneuvoston jäsenistä. Jotkut ovat molemmissa.

”HOK-Elanto on selvästi poliittisin osuuskauppa. Se toimii myös pääkaupunkiseudulla, jossa päättäjillä on iso rooli myös kotimaisessa kauppapolitiikassa. Toivottavasti roolit ovat selvät ja poliitikot myös jääväävät itsensä päätöksenteossa”, Pentikäinen kommentoi.

Osuus edustajiston jäsenistä, jotka ovat mainituissa luottamustehtävissä:

1. HOK-Elanto 63 %
2. Hämeenmaa 53 %
3. Maakunta 50 %
4. Peeässä 45 %
5. Satakunta 42 %
6. Arina 39 %
7. Pohjois-Karjala 38 %
8. Etelä-Pohjanmaa 36 %
9. Varuboden 35 %
10. Pirkanmaa 35 %
11. Suur-Savo 34 %
12. Keskimaa 34 %
13. Kymen seutu 34 %
14. KPO 33 %
15. Keula 30 %
16. Turku 27 %
17. Etelä-Karjala 18 %
18. Suur-Seutu 18 %
19. Koillismaa 17 %

Osuus hallintoneuvoston jäsenistä, jotka ovat mainituissa luottamustehtävissä:

1. HOK-Elanto 56 %
2. Arina 38 %
3. Etelä-Karjala 33 %
4. Satakunta 33 %
5. Turku 33 %
6. Keskimaa 29 %
7. Varuboden 29 %
8. Etelä-Pohjanmaa 28 %
9. Maakunta 27 %
10. Peeässä 26 %
11. Pirkanmaa 25 %
12. Kymen seutu 24 %
13. Hämeenmaa 22 %
14. Suur-Seutu 20 %
15. KPO 18 %
16. Pohjois-Karjala 14 %
17. Koillismaa 13 %
18. Keula 0
19. Suursavo 0

35 kansanedustajaa edustajistoissa

Kansanedustajia on ylivoimaisesti eniten HOK-Elannossa, jossa on peräti 19 eduskunnan jäsentä. Kaikkiaan kansanedustajista 35 toimii osuuskauppojen edustajistoissa ja hallintoneuvostoissa. HOK-Elannossa neljä kansanedustajaa on sekä edustajistossa että hallintoneuvostossa.

1. HOK-Elanto 19 edustajaa

2. Hämeenmaa 3 edustaja, Arina 3 edustajaa, Pirkanmaa 3 edustajaa

5. Keskimaa 2 edustajaa, Turun Osuuskauppa 2 edustajaa

7. Pohjois-Karjala 1 edustaja, Etelä-Pohjanmaa 1 edustaja, Suur-Seutu 1 edustaja

S-ryhmän hallinnossa istuvat eri puolueiden kansanedustajat jakautuvat ryhmiin seuraavasti:

1. Perussuomalaiset 8

2. Kokoomus 7

3. Keskusta 6, Sdp 6

5. Vasemmistoliitto 5

6. Kristillisdemokraatit 2

7. Vihreät 1

Kuntapolitiikassa 609 paikkaa

Kaupunkien ja kuntien valtuustojen ja hallitusten paikoista on 609 osuuskauppojen edustajistossa ja hallintoneuvostoissa istuvilla poliitikoilla. Keskusta ja Sdp ovat tasavahvasti suurimmat osuuskauppapuolueet kuntapolitiikassa. Paikat jakautuvat eri puolueille seuraavasti:

1. Keskusta 178
2. Sdp 143
3. Kokoomus 119
4. Perussuomalaiset 59
5. Vasemmistoliitto 33
6. Rkp 29
7. Kd 23
8. Vihreät 18
9. Sitoutumattomat 4
10. Muut 3

Maakuntavaltuustoissa ja -hallituksissa istuu varsinaisina ja varajäseninä osuuskauppojen edustajistojen ja hallintoneuvostojen jäseniä 148. Kärkipuolueita ovat keskusta, Sdp ja kokoomus.

1. Keskusta 45
2. Kokoomus 33
3. Sdp 27
4. Perussuomalaiset 16
5. Vasemmistoliitto 8
6. Kd 7
7. Vihreät 7
8. Rkp 6

Miten selvitys on tehty?

Yrittäjät on käynyt läpi osuuskauppojen edustajistojen ja hallintoneuvostojen jäsenet ja katsonut heidän kotipaikkojensa perusteella ko. henkilöiden osallistuminen eduskunnan, kuntien tai maakuntien keskeisiin luottamustehtäviin. Tehtävät on käyty läpi loppuvuodesta 2021 ja alkuvuodesta 2022.

”Olemme yrittäneet olla tarkkoja, mutta on todennäköistä, että kaikkia politiikan keskeisissä tehtävissä ei ole huomattu”, Pentikäinen sanoo.

 

Suomen Yrittäjät

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Niin miksiköhän ei vuosia sitten häirinnyt..

Hesarin entistä päätoimittajaa(Mikael Pentikäinen) alkoi suomeksi pänniä kun hokkiin pääsikin liikaa perus-suomalaisia ohi sdpeen joiden kohdalla se rakenteellinen korruptio riski tuskin on kepu-kokoomus akselin tasoa ja ei välttämättä mennyt läpi niiden vakio kuprut. Muutenhan tuo olisi aiheesta valittanut jo päätoimittaja aikoinaan vaan silloinpa tuli vain ylistyspuhetta s-ryhmästä.

Sepeteus

Ei ole korruptiota ei🤣

Rudi

Systeemi vertautuu hyvin kommunistiseen Neuvostoliittoon. Yhteistä hyvää tehdään mutta toisille melko lailla hyvempää. Kyllähän S-ryhmän menestys perustuu pitkälti tähän korruptioon, oman äskorttini klipsin silpuksi jo aikaa sitten. Tulee reissatessa tilanteita joissa on pakko käyttää S-ryhmän palveluita kun ovat kaikki kilpailijansa tappaneet poliitikkojen kanssa yhteistyössä, mutta bensaa saa ilman äskorttiakin.

Lieväasteinen

Edesmenneessä Neuvostoliitossa rahalla ei ollut niin paljon merkitystä kuin Suomessa, koska tavaroista oli pula. Ns. nomenklatuuralla oli erikoiskauppoja, joista sai mm. suomalaisia elintarvikkeita ja vaatteita. Rivikommunistilla noihin erikoiskauppoihin ei ollut asiaa. Nomenklatuuralla oli myös erikoissairaloita, -poliklinikoita, -lomakoteja, -sanatorioita jne., mutta nuo nomenklatuuralaiset olivat aika viattomia EU-Suomen päättäjiin vertattuna, jotka ovat vuorostaan hyvin viattomia nyky-Venäjän oligarkkeihin verrattuna. NL:n nomenklatuuran elintaso vain lähestyi Suomen keskiluokan elintasoa. Rohkenen epäillä, että NL oli EU-Suomea taloudellisesti jopa tasa-arvoisempi yhteiskunta. Nyky-Suomessa pienituloinen tai eläkeläinen kituu 12000 euron vuosituloilla tai tekee kokopäivätyötä ehdoilla kuten ”työmarkkinatuki + 9 e/työpäivä” tai ”700-800 e/kk, eväät mukana, loput Kelalta”, näkee ihan oikeasti nälkää, seisoo leipäjonoissa. Päättäjälle 12000 e on vain kuukausipalkka, jonka lisäksi vielä muhkeat rahabonukset S-ketjulta, K-ketjulta jne jne. YLE:n ja Hesarin aivopesemät lampaat (rahvas) samalla kiristävät vyötä ja ”tinkivät elintasostaan”, koska solidaarisuus, ”ilmastonmuutos”, korona, Afrikan ”hädänalaiset”, Ukrainan sota ja vielä tuhat ja yksi syytä. Tuon sikailun (anteeksi siat) on mahdollistanut vain ja ainoastaan EU ja globalisaatio. Ja kun Suomi on virallisesti maailman onnellisin ja vähiten korruptoitunut maa, voi kuvitella, mikä tilanne on muissa maissa.

No entäs k-ryhmä

Mihin se k-ryhmän menestys perustuu? Lestadiolaiseen johtajaan? Ilman noita poliitikkojahan s-ryhmällä voisi mennä huomattavasti paremminkin..

No entäs k-ryhmä

ja eiköhän penttilä tuossa k-ryhmän asialla ole

Wanhin hihhuli

Kyllä se on niissä piireissä hoitokokouksen paikka ja henkinen pahoinpitely sillä edessä joka ei ole paikallista k-kauppiasta riistohintoineen suostunut tukemaan, s..tanalla pelottelevat jos muihin kauppoihin edes vilkaisee. Miksikäs tuollaista ryhmässä suoritettaa rikollisuutta nyt kutsutaankaan….

Ruupo Kustaa

Suomalaista rehellisyyttä parhaimmillaan. Omasta edustaan tinkien päätäjät puurtavat Suomen parhaaksi kaikilla sektoreilla. Ottakaa ahneet sairaanhoitajat mallia miten tehdään ahkerasti ja ulisematta töitä vaikka saatava korvaus on mitätön.

Aika Paha

Epäilikö joku että suomessa ei olisi rakenteellista korruptiota 🤣

Jarmo

Ongelmaan on helppo ratkaisu: Kaupoilta tulee kieltää omien merkkien (Rainbow, Pirkka jne…) myyminen joka vääristää kilpailua.

Tosin ne ihmiset kenen kyseinen päätös tulisi tehdä istuvat kauppojen hallituksissa nauttien merkittäviä etuja.

Puolueeton

Kyllä kauppiaillakin pitää olla oikeuksia. Nimet eivät voi kilpailua vääristää. Kilpailua vääristää salaiset sopimukset ja niistä pitäisi päästä eroon.
Ihmisillä pitää olla myös oikeus vaikuttaa sekä johtokunnissa että politiikassa. Äänestäjien vain pitäisi olla tarkkoja valinnassan, eikä äänestää tunteitten perusteella.

John Quiman

Hoitavat maan tavan perinteitä.

Nimet paljastaa

No katsokaa kuka istuu hallituksessa niin ette enää ihmettele.

Hekku

Ei se ole korruptiota, että olet S-mafian elimissä mukana ja saat -30% tai -40% alennusta kaikista hinnoista. Eikä se vaikuta sinun päätöksiin, kun kunnassa tai valtiolla päätät tonteista, ostoista, veroeduista, työorjien asemasta kaupoissa, jne. vaikka saatkin ao. kaupassa hyvät alennukset.
200 000 eur omakotitalon rakentamisen ostoista saat -40% alenusta eli 80 000 eur talon hinnasta pois oikealla puoluekirjalla. Se ei ole lahjontaa eikä korruptiota. Juuri tällaisten mahdollisuuksien vuoksi Suomessa on maailman onnellisin ja vajaa päisin kansa.

Tuumailija

Kun istut s-ketjun hallintoneuvostossa saat vuodessa 40.000€ alaspäin tax free rahaa näppiin kaiken muun hyvän päälle. Helppo homma kun ei ole edes päätäntävaltaa mistään.
Vielä jos olet päässyt hyvinvointialueen johtopallille, niin rapsahtaa 17-10.000€/kk lisätienisti + edut päälle, kyllä on köyhyydessä kärvistelemistä.

S-ketju markkinoi itseään asiakasomisteisena, mutta lampaat eivät tajua että todella pieni sekä tarkkaan valittu porukka käärii kaiken massin itselleen ja tekee myös päätökset joissa ei todellakaan kuunnella asiakasomistajia.

On monta tointa, mihin pääsee oikealla puoluekirjalla ja rahan tuloa ei voi millään estää. Se on rakenteellista korruptiota, jonka maksaa lampaat. Ne maksaa jotka ovat tietämättömyydessään onnellisia, eivätkä välttämättä haluakkaan tietää todellisuudesta mitään, ja ovat mahdollistaneet reagoimattomuudellaan tällaisen toiminnan.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

”Maan tapa”. Korruptiota alhaalta ylös. Maailman onnellisin maa kärkisijoilla itsemurhatilastoissa , iso osa köyhyydessä ja leipäjonoissa. Uskokaa valtamediaan.