Kotimaa Politiikka Talous

Maitotiloilla suuri huoli suomalaisen maidontuotannon tulevaisuudesta

Kuva: Piqsels.

Erittäin kalliiden tuotantopanosten vuoksi Maitovaltuuskunta on huolissaan tulevan kesän nurmi- ja viljasadoista. Uhkana on, että nurmesta tehtävän säilörehun ja rehuviljojen sadot jäävät niukoiksi tai laadultaan heikoiksi, jos esimerkiksi lannoitteiden hankintoja ja käyttöä joudutaan vähentämään. Tämä laskisi maidon tuotantomääriä ennakoitua enemmän. Valmisteilla olevan maatalouden kriisitukipaketin varat eivät myöskään ehdi tuomaan helpotusta kevätkylvöjen panoshankintoihin. Ratkaisun on tultava markkinoilta, kerrotaan MTK:n antamassa tiedotteessa.

 

Taloudellinen ahdinko on nyt tiloilla paha, sillä energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat ovat nousseet kiivaampaa tahtia kuin maidon tuottajahinta. Maidontuotannon muuttuvat kustannukset ovat nousseet viime kesästä yli kymmenen senttiä tuotettua maitolitraa kohti. Nyt valmisteilla olevat – ruokahuollon turvaamiseksi tarkoitetut – kriisirahat eivät ehdi tiloille ennen kevätkylvöjä. Markkinoiden on reagoitava!

”Kriisitukipakettien valmistelua ja rahojen maksatusta tulee kiirehtiä kaikin keinoin, painottaa joensuulainen maidontuottaja”, MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen.

Viljelijöiden kassakriisiä on helpotettava kriisitukien ohella verohelpotuksin ja lainojen valtiontakauksin. Myös rahoituslaitosten on kannettava kortensa kekoon ja oltava joustavia lainojen uudelleen järjestelyissä.

Kantar TNS Agri arvioi Maitomarkkinakatsauksessaan 3/2022 maidontuotannon vähenevän Suomessa tänä vuonna 1,5 %, jolloin maitoa tuotettaisiin 2 170 miljoonaa litraa. Vaarana on, että vajaista tuotantopanoksista johtuen nurmesta tehtävän säilörehun ja rehuviljojen sadot jäävät niukoiksi tai laadultaan heikoiksi, jolloin maidontuotanto vähenisi entisestään.

”Maitovaltuuskunta kannustaa kaikkia viljelijöitä hyvien peltolohkojen maksimaaliseen viljelyyn”, muistuttaa maidontuottaja Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä Vesilahdelta.

Maitovaltuuskunta on vuonna 1995 perustettu maito-osuuskuntien rekisteröimätön yhdistys, johon kuuluu 16 maito-osuuskuntaa. Maitovaltuuskunnassa on 50 kokousedustajaa.

Maitovaliokunta on Maitovaltuuskunnan, MTK:n ja SLC:n perustama yhteistyöelin.

 

Lähde: MTK

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Suomesta tullaan ajamaan säälittä maatalous alas!

Se hinta, joka maksetaan ei merkitse yksisilmäisille globalisteille eikä WEF:n mannekiineille sen enempää hintaa kuin Neuvostoliiton kommunisti-diktaattori Josif Stalinin (1879-1953) yksioikoisen julma päätös pakkokollektivisoinnista, jossa vastaanhangoittelevilta talonpojolta vietiin viljat siemenviljoja myöten kaupunkeihin. Raskaanteollisuuden työläisten ja muiden kaupunkilaisten ruuaksi, koska Neuvostoliitto piti muuttaa takapajuisesta agraarivaltiosta teollisuusvaltioksi pikavauhtia lännen vertaiseksi.

Eikä tämä ole liioittelua. Uskallanpa väittää, että aivan ne samaiset tahot suurisuuntaisine ajatuksineen ovat asialla nytkin ja jälki tulee olemaan aivan samanlaista.

”Muuttuuko ihminen…?”

Lieväasteinen

Ruotsissa on nostettu keskustelua siitä, miten maitoa ja maidon juomista on jo 1800-luvun lopulta käytetty rotupuhtauden ja valkoisen rodun ylemmyyden symbolina.

Siis ihan oikeasti: kaksi Lundin yliopistossa työskentelevää tohtoritason tutkijaa, Tobias Linné ja Iselin Gambert kirjoittavat maidosta rotupuhtauden symbolina Aftonbladetin mielipidepalstalla.
Maito kuulemma nähdään modernin länsimaisen yhteiskunnan kulmakivenä.

“Julistamalla maidon täydelliseksi, valkoiset pohjoiseurooppalaiset julistivat omaa täydellisyyttään.”

Valkoisen vartalon täydellisyys juontaa juurensa geenimuunnokseen, joka antaa pohjoiseurooppalaisille mahdollisuuden hyödyntää maidon ravintoaineita aikuisenakin.
Tutkijat tuntuvat pitävän siis rasistisena sitä, että pohjoiseurooppalaiset pystyvät aikuisinakin juomaan maitoa, vaikka 75 prosenttia maailman väestöstä kärsii laktoosi-intoleranssista aikuisiällä.

USA:ssa kansalaisjärjestö nimeltä The Congressional Black Caucus kritisoi sitä, että elintarviketeollisuus suosittelee maidon juontia vaikka mustat eivät juo maitoa.

Yhdysvaltain Alt-right-liike on tuonut maitorasismin uudelleen julkisuuden valokeilaan. Esimerkiksi National Policy Institute -ajatuspajan johtaja Richard Spencer kehtasi Twitterissä vitsailla suvaitsevaisuudesta. Maitolasin kuvalla varustetussa Twitter-profiilissaan Spencer kertoi olevansa “hyvin tolerantti… nimittäin laktoositolerantti!” Tämäkin on tutkijoiden mielestä ilmeisesti kammottavaa rasismia.
http://www.aftonbladet.se/a/2WzMB

Kata

Hyvä luoja tätä hulluutta!
Lapsuudessani maito oli niin tärkeä elintarvike koska kaikesta oli pulaa!
En tiennyt että oltiin räzistejä….hv ”tutkijat”…

Erilainen lähestymistapa

Nyt täytyy uhriutujille antaa sapiskaa. Voimalaitoksilta saa tuhkaa iihan ilmaiseksi. Eräs tuttuni ajaa sitä peltoonsa 1tn/ha/vuosi. Ja kyllä kasvaa. Suurin ongelma Suomen pelloissa on että ne ovat happamia. Kun pohjalle ajetaan lanta ja päälle tuhka (tai toisinpäin) niin maapeärän PH pysyy kasvulle parempana. Ja kyllä ainakin ko. sikatilallinen on saanut pellosta sen mitä possut syövät. Ei ole tarvinnut maissa tai soijaa syöttää.

Sitäpaitsi, ei se ostorehukaaan ihan maltaita maksa. Valmis rehu jossa on kaikki viat ja kivennäiset sekä muut maksaa noin 180e/tn säiliöön puhallettuna. Jos vaikka laskisi että naudoille syöttäisi sitä puolet niin tonnista söisi parkymmentä nautaa monta päivää.

Tuumailija

Mitäs menivät myymään ilmaiseksi lainnoitetuotannon Yaralle, eikä enrgiantuottajia ole saatu kuriin hinnoittelussa vaikka oli suuret puheet ministereillä taannoin.

Maito-ja lihakarja on siitä mainiota, että se tulee aika simppelillä eväällä toimeen ja tuottaakin. Tietty rehuilla saadaan aikaan tuotannon kiihtyminen, mutta onko se tarkoituksenmukaista eläinten terveys huomioon ottaen.

Tuorerehua saadaan nurmesta ja se taasen kasvaa ilman apupaskoja vuodesta toiseen samalla tavalla. Oikein istutettuna joka vuosi tulee satoa. Sitä ei tarvitse kuin niittää, ei myrkyttää/homesuojata, lannoittaa, kyntää etc.
Kun on kaksi tilkkua lehmuleille varattuna, niin lannoitus hoituu joka toinen vuosi.

Mutta ensisijaisesti huoli koskee suurtiloja jotka tuottavat pääsääntöisesti vain teollisuuden tarpeisiin maitoa. Teollisuuden pärjäämisestä raaka-aineiden riittävyyden vuoksi se ”hätä” on. Kuitenkin maitotilallisen litrahinta on laskenut viime vuoden 0.52snt:ä 0.18 snt:iin, pitäisikö tilallisen kohta alkaa maksamaan korruptiovalíolle litrahintaa että tämä ottaa maitoa edes vastaan ?

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija