Eurooppa Kotimaa Politiikka

Puolustusvoimat tutkii miehittämättömiä järjestelmiä puolustuksen tukena

Raskas raketinheitin M270 D1 (Oulu 2015). Kuva: Nina Metsälä

Puolustusvoimat osallistuu EU-tutkimusprojektiin Integrated Modular Ground Systems (iMUGS), jossa kehitetään miehittämättömien järjestelmien autonomisia ominaisuuksia sekä ihmisen ja koneen yhteistoimintaa. Johtovaltio Viron lisäksi projektiin osallistuu Suomi, Ranska, Saksa, Belgia, Espanja ja Latvia. Puolustusvoimien lisäksi projektiin osallistuvat Bittium ja Insta. Projekti toteutetaan pääosin EU-rahoituksella, kerrotaan Puolustusvoimien antamassa tiedotteessa.

 

Kajaanissa järjestetään 30.3. demonstraatio, johon osallistuu teollisuusyrityksiä kotimaasta, Virosta ja Saksasta. Demonstraatiossa käytetään miehittämätöntä maa-ajoneuvoa yhdessä dronen kanssa mm. riskialttiiseen tiedusteluun, jolla pyritään nopeampaan ja kattavampaan tilannekuvaan kohteiden tunnistamiseksi ja paikantamiseksi. Kotimaista osaamista esittelevät demonstraatiossa myös FY-Composites, Senop, Environics ja Centria.

Suomalaisen teollisuuden osallistuminen projektiin vahvistaa kansallista osaamista ja hyödyttää Puolustusvoimien tutkimus- ja kehitystoimintaa. Puolustusvoimat kokeilee ja arvioi projektissa miehittämättömien lavettien yhteistoimintaa osana ihminen-kone -joukkoa arktisissa olosuhteissa.

IMUGS-projektissa miehittämättömät lavetit ovat aseistamattomia. Tavoitteena on parantaa ihmisen ja koneen välistä yhteistoimintaa. Sen onnistuminen vaativissa suomalaisissa olosuhteissa edellyttää korkeatasoista tiedonsiirtoteknologiaa, jossa kotimainen osaaminen on maailman huippua. Tavoitteena on kehittää osaamista ja teknologioita, jotka soveltuvat useisiin tulevaisuuden miehittämättömiin järjestelmiin valmistajasta riippumatta.

Miehitettyjen ja miehittämättömien järjestelmien yhteistoiminnalla voidaan mm. vähentää uhkaa omille joukoille, parantaa tilannekuvaa, estää väsymyksestä ja stressistä johtuvia virhearviointeja sekä parantaa sotilaallista suorituskykyä tilanteissa, joissa ihmisen reagointinopeus ei ole riittävä.

Aseteknologian kehitys, sodankuvan muutos ja puolustusratkaisujen pitkät kehitysajat edellyttävät, että Puolustusvoimat kehittää osaamista ja uusia teknologioita jo varhaisessa vaiheessa, sillä kehitystyön tulokset näkyvät taistelukentällä vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä.

Osallistuminen iMUGS-projektiin on osa pitkäjänteistä työtä, jolla Puolustusvoimat kehittää miehittämättömien järjestelmien osaamista. Tätä työtä on tehty myös kumppanimaiden kanssa, esimerkiksi 2021 MUM-T -demonstraatiossa Rovajärvellä, jossa kehitettiin miehittämättömän ja miehitetyn ilmailun yhteistoimintaa.

 

Lähde: Puolustusvoimat

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tuumailija

Eikö tuo pääesikunta ole jo aika miehittämätön? Ketä tahansa joutavaa tinakallea yrität tavoittaa, niin ei ole koskaan paikalla. Käytävilläkin haahuilee epäilyttäviä Oula Silvennoisen oloisia, tyhjäkatseisia siviilejä mappi kainalossa.
Ylipäällikkö ei ole paikalla vaikka on paikalla, se on salee.

Miehittämättömiä varuskuntiakin löytyy kohtuu paljon, ne ovat ajan hermolla.

Ei ihme, että frontex hoitaa itärajan tullimuodollisuuksia, koska sekin valvonta oli lähes miehittämätön.

Rudi

Mikäköhän se juttu oli tässä jokin aika sitten kun venäläiset olivat vieneet joitain 1940-luvun lentokoneita sotimaan Ukrainaan. Jossain oli epäilyksiä että niistä olisi tehty miehittämättömiä joko tulen harhauttamista varten tai aiheuttamaan tuhoa itsetuhopohjalta. Saattaa toki koko juttu olla sotapropagandaa tai jonkin Venäjän ilmavoimien upseerin tsoukki.

John Quiman

Tulevaisuudessa sitten sotilaat istuvat tietokoneen ääressä ja pelaavat sotapeliä, eikä enää tarvitse ravata maastossa?

Mach

Näinpä juuri. Ei ole sattumaa, että jenkit pyrkivät nimenomaan hakemaan armeijaansa sotapelejä paljon pelanneita nörttejä. Sotapelin pelaamisessa kun on sekin kiva puoli, ettei tunne mitään empatiaa kun tuhoaa vastapuolen siviilejä.

Bling Bling

Miehittämättömät ase- ja tiedustelujärjestelmät ovat täysin oleellinen osa nykyistä taistelukenttää ja niiden kehitystä ja tutkimusta tulee rahoittaa niin paljon kuin vaan pystytään. Teknologinen kyvykkyys on menestyksen avain niin ennaltaehkäisyssä kuin tositilanteessakin.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Bling Bling
juha II

Kuuluuko yleinen pakokauhu ”formaattiin”?

Tuumailija

En usko että ne pelaavat siellä Total War sarjaa, ennempi aina voittoisaa ARMA 3:sta tai Battlefieldia. ;D

Mach

DCS:ää unohtamatta.

Uusimmat uutiset